Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Glenn Boström - först till 500 matcher

Glenn Boström började sin domarkarriär i slutet av 80-talet och dömde sin första förbundsmatch 1995/96. Sedan dess har han dömt 500 matcher i den högsta serien och är ensam på 500-talet.
- När jag började döma kunde man döma fredag, lördag och söndag i högsta serien, något som är i princip helt otänkbart idag, säger den meste SSL-domaren genom tiderna Glenn Boström.

Boströms domarkarriär började i Botkyrka.

- Jag gick i 7:an och hade precis börjat spela innebandy själv i Balrog Oilers från norra Botkyrka. Föreningen behövde uppfylla den dåvarande domarkvoten för domare inom distriktet och jag ställde upp.

32 år har gått sedan Boström grep tag i pipan för första gången.

- Svårt att komma ihåg exakt när det var men jag skulle tro att det var säsongen 88/89. Fanns inte så mycket social media på den tiden så det är svårt att kolla historiken på eventuella inlägg för att få fram ett exakt datum. Jag vet att jag dömde min första förbundsmatch säsongen 95/96 med min dåvarande kollega Sven Hammerin.

Målsättningen växte med vägen och gick från att tjäna pengar till att döma ett VM.

- I början var de aldrig mer avancerade än att det var kul att döma och att man tjänade pengar. Det var inte förrän senare i karriären när man insåg att man faktiskt var rätt duktig på det man gjorde och att man kunde konkurrera med de bästa domarna som mål som att döma slutspel sattes upp. Sen övergick det till att få chansen att döma en SM-final för att sen gå vidare till att bli internationell domare och att få döma ett VM.

Målen har ändrats med tiden, liksom innebandyn.

- Målen idag är fortfarande samma men betydligt mer detaljerade än när man började, liksom förberedelser och genomföranden inför matcher. Det är ett helt annat tänkt inom innebandyn idag än när jag började. Ibland tror jag inte folk förstår hur mycket förberedelser vi domare gör för att kunna utföra våra uppdrag.

Du har dömt 500 matcher, vad skulle du säga är största skillnaden från din första match i högsta ligan tills idag?

- Oj, det är inte lätt redovisat. Ska jag hårdra det så är det som skilda sporter då och nu, förutom det faktum att det fortfarande är världens roligaste sport, i alla fall i mina ögon. Farten, tekniken, det fysiska spelet och den professionella inställningen på alla inblandade är på en helt annan nivå idag än förut. När jag började döma kunde man döma fredag, lördag och söndag i högsta serien, något som är i princip helt otänkbart idag. Men jag känner mig lyckligt lottad över att ha varit med på den resan som innebandyn har gjort. På samma sätt som jag berättar för mina barn att jag inte hade egen telefon eller internet när jag växte upp så kan jag berätta för mina yngre kollegor hur innebandyn var på den ”gamla goda tiden”, båda har lika svårt att förstå hur vi klarade oss.

Vad är målet idag?

- 1000 matcher så klart. Nä, skämt åsido. 500 var nog den enda siffran jag siktade på. Från och med nu blir det en säsong i taget. Även om det fortfarande är väldigt roligt så tar det väldigt mycket tid från nära och kära och det vore inte rättvis mot dem att springa iväg allt för långt i tankarna. Så länge det funkar med familjen och jag tycker att det är roligt kommer jag fortsätta. Möjligtvis ändras det OM jag börjar närma mig 600, då kanske jag får tänka om och köra på över nästa drömgräns.

Fakta:
Årets domare
2018/19
Herr:Glenn Boström & Håkan Söderman

2015/16
Herr: Håkan Söderman & Glenn Boström

2007/08
Glenn Boström & Sven Hammerin

SM-finalen
2009, 2016, 2019

Internationella matcher*
Euro Floorball Tour, herrar, 2008, 2012
U19-VM, damer, 2010
U19-VM herrar 2011, 2015
VM, herrrar, 2012, 2016, 2018
Champions Cup, 2015, 2016
The World Games, herrar, 2017
VM-kval, herrar ,2018

*ett urval

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-03-28, kl 17:00