Andra raka segern för Sverige i VM – besegrade Lettland med 11-2

Publicerad
Andra raka segern för Sverige i VM – besegrade Lettland med 11-2

Sverige tog under lördagseftermiddagen sin andra raka seger i VM 2022. Blågult besegrade Lettland med 11-2 efter en stark defensiv insats. 
"Jag tror det var ett skott på mål i första perioden för Lettlands del. Det säger det mesta", summerar förbundskapten Thomas Brottman dagens insats.

Sverige har fått en perfekt inledning på VM i Schweiz. Under lördagseftermiddagen tog blågult sin andra raka seger i gruppspelet när laget besegrade Lettland med 11-2. Det var också en match där VM-debutanten Kalle Bending fick chansen i det svenska målet. 

– Jättekul såklart även om det blir speciellt när man möter ett motstånd som Lettland. Det är skönt att komma in och göra några räddningar och få känna på det ordentligt. Det var en del att göra stundtals ändå, säger Kalle Bending om sin VM-debut. 

Samtidigt som den svenska offensiven öste på framåt var Bending tryggheten själv bakåt. Det var inte förrän i slutskedet av den andra perioden som den svenske målvakten fick kapitulera och släppa den första bollen förbi sig. 

Totalt blev det endast två bollar som Lettiska anfallarna hittade in med och Bending var efter matchen nöjd med sin insats. 

– Det gäller att göra vad man kan när man får chansen och då gäller det att ta för sig och visa att man här för att konkurrera. Får jag chansen framöver också så kommer jag göra vad jag kan igen men annars kommer jag bidra med det jag kan och gör från sidan, säger Kalle Bending.

Tänkte du att det var möjligt att hålla nollan? 

– Nej, nej, det brukar alltid vara någon boll som slinker in så själva nollan i sig tänker man inte på förrän det är någon minut kvar. Då kanske man börjar hoppas på det men inte redan i andra, säger Bending.

Den svenska offensiven fortsatte att producera ordentligt även mot Lettland. En av målskyttarna var Alexander Galante Carlström som noterades för två poäng efter ett mål och en assist. Veteranen står nu på sex poäng efter två matcher i VM men själv önskar han mer.

– Jag är inte riktigt nöjd men jag är aldrig nöjd vilket alla som känner mig vet om, oavsett om jag gör tio poäng eller inte i en match. Jag ska nypa till ett antal lägen idag tycker jag men jag är i en riktigt bra form och jag är egentligen inte orolig, säger Galante Carlström och fortsätter med att hylla sin lina istället:

– Vår kedja pratade mycket om att få ner och runt bollen på dem. Det gör vi riktigt bra och det är många i femma som är riktigt vassa idag. Malte Lundmark till exempel är en gudabenådad spelare på att hålla boll och hitta passningar så nu ska jag bara hitta rätt ytor och sätta dit lägena han serverar. 

Matchens lirare blev just Malte Lundmark efter två mål och två assist och han tackar ödmjukast för forwardskollegans ord: 

– Det är himla kul att han säger så absolut, det är världens bästa spelare genom tiderna så det är stort, säger Malte Lundmark och lägger sedan till:

– Det är ju enkelt att spela med Galante också. Han rör sig i rätt ytor och skottet så då blir allt enklare för mig också.

Sverige avslutar nu gruppspelet mot Tjeckien imorgon, måndag. Den matchen startar 18.05.

Se Kalle Bending berätta om VM-debuten:

Spelschema 

5 november 12.00, Tyskland-Sverige 4-19
6 november 12.00, Sverige-Lettland 11-2
7 november 18.05, Sverige-Tjeckien
10 november 18.05, kvartsfinal
12 november 14.00/17.30, semifinal
13 November 12.00/15.45, bronsmatch/final 

Matchfakta
Sverige-Lettland 11-2 (3-0,4-1,3-1) 

Första perioden
1-0 (07.11) Malte Lundmark (Johan Samuelsson)
2-0 (18.15) Kevin Haglund (Malte Lundmark)
3-0 (18.35) Jesper Sankell (Linus Nordgren)

Andra perioden
4-0 (03:45) Tobias Gustafsson (Linus Malmström)
5-0 (09.51) Kevin Haglund (Casper Backby)
6-0 (13.07) Malte Lundmark (Alexander Galante Carlström)
6-1 (15.22) Andris Rajeckis (Janis Ragovskis)
7-1 (18.47) Alexander Galante Carlström (Malte Lundmark)

Tredje perioden
8-2 (01.02) Janis Ragovskis (Edgar Purins)
9-2 (06.15) Albin Sjögren (Kim Nilsson)
10-2 (09.30) Kim Nilsson (Robin Nilsberth)
11-2 (16.07) Linus Nordgren (Casper Backby)

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS