Tredje oavgjorda för herrlandslaget i EFT

Publicerad
Tredje oavgjorda för herrlandslaget i EFT

Tre oavgjorda matcher och lika många strafförluster. Det blev herrlandslagets resultat från EFT. Mot ärkerivalen Finland slutade matchen 5-5 efter full tid.
”Skönt att vara obesegrade inför VM”, säger Thomas Brottman, förbundskapten.

Sverige tog kommandot mot Finland då Jesper Sankell prickade in ledningsmålet efter knappt två minuter. Finland svarade, kom i kapp och tog ledningen. I den sjätte minuten tilldelades Sverige straff och Linus Malmström förvaltade den på bästa sätt. Kyligt lurade han bort den finländske målvakten och la in 2-2-målet.

I andra var det dock Finland som tog tag i taktpinnen på nytt. 2-2 blev till 5-2 och den vitblå ledningen skulle hålla i sig till slutet av den tredje perioden. Med cirka nio minuter kvar gick förbundskapten Thomas Brottman och Niklas Nordén för poängen och plockade målvakten och fick in dubbla reduceringar samt en kvittering.

Sverige fortsatte med sex utespelare och gick för vinsten i en sista forcering men resultattavlan stannade på 5-5. Matchens extrapoäng avgjorde på straffar där Finland slutligen stod som segrare.

– Vi åkte hit med frågor och ville ha svar på dem och det tycker jag vi fick. Sedan är det skönt att vara obesegrade inför VM. Så det tar vi med oss, säger Thomas Brottman.

Särskilt glad var Thomas Brottman för den starka upphämtningen från 5-2 till 5-5.

– I den tredje steppar vi upp och hämtar tillbaka matchen på ett fint sätt och får med oss ett 5-5 resultat. Det tar vi med oss, den mentala styrkan det krävs att göra en sådan upphämtning.

Albin Sjögren nådde även fin merit under matchen när han noterades för 100 poäng i landslagströjan med sitt 3-5 mål.

– En otroligt skön milstolpe att nå. Det är väl inget man tänker på under match men det är något som man kommer känna glädje och stolthet över mer efter karriären. Men det ska komma mer, jag är inte klar än, säger Albin Sjögren om sin poängskörd.

Inför EFT blev det flera återbud i den kallade truppen vilket gjorde att många nya namn kom in som inte varit med i truppen i år.

– Kul att de får internationell rutin och jag tycker de försöker ta sin plats i gruppen och på plan. Det var kul att se dem och att de ville prestera, säger Thomas Brottman.

I november väntar VM, hur mycket längtar du till den och vad vill ni få till fram till VM?
– Vi känner oss rätt trygga med resan inför VM, den är ganska lik den vi gjorde förra året rent processmässigt så där känner vi oss mer hemma i år än förra året. Sen längtar man alltid till de skarpa lägena och de viktiga matcherna. Det ska bli väldigt kul, avslutar Thomas Brottman.

Matchfakta
Finland – Sverige 6-5 (3-2, 1-0, 1-3, 1-0)

Första perioden
0-1, 1.58, Jesper Sankell (Martin Karlsson)
1-1, 3.42, Ville Lastikka (Jesperi Lindfors)
2-1, 5.32, Ville Lastikka (Justus Kainulainen)
2-2, 6.21, Linus Malmstrom (straff)
3-2, 10.04, Eemeli Salin (Nico Salo)

Andra perioden
4-2, 13.00, Miko Kailiala (Oskari Heikkila)

Tredje perioden
5-2, 10.33, Miko Kailiala (Jere Niemela)
5-3, 12.09, Albin Sjogren (Rasmus Andersson)
5-4, 17.11, Kim Nilsson (Albin Sjögren)

5-5, 17.51, Niklas Ramirez (Jesper Sankell)

Matchens lirare i Sverige blev Hampus Ahrén.

 Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS