Stor glädje på Kalmarsunds seniorträningar

Publicerad
Grön Boll

Kalmarsunds seniorträningar har blivit en succé. Gemenskap och glädje är i fokus när seniorer bjuds in till att spela innebandy på sina egna villkor.
”Det är kul att se glädjen de har över att få röra sig och få en gemenskap via innebandyn”, berättar Kalmarsunds Matilda Sjödin som är en av de ansvariga för seniorsatsningen. 

Inför säsongen startade Kalmarsund seniorträningar där de på fredagar erbjuder seniorinnebandy samt ett efterföljande fika för de som vill. Tanken bakom detta grundar sig i att under coronapandemin tvingades många äldre leva i ensamhet på grund av smittorisken och att föreningen nu vill erbjuda en form av gemenskap. 

När en stor del av säsongen nu har gått kan Kalmarsund se tillbaka på en lyckad satsning.

– Vi tänkte att vi skulle satsa den här säsongen igen dels med tanke på att det har varit corona och att många äldre då inte har kunnat gå ut och göra så mycket. En del äldre har kanske varit ensamma hemma och det har inte varit superkul för dem att sitta hemma utan något att göra, säger Matilda Sjödin.

I höstas startade en gedigen rekryteringskampanj från Kalmarsund där målet var att nå ut till så många som möjligt. Informationen spreds på anslagstavlor, hemsidor och även till lokala bouleföreningar i närområdet. När första träningstillfället därefter närmade sig var det med viss nervositet hos Kalmarsund.

– Vi hade ingen aning hur många som skulle komma. Vi visste inte om det skulle komma två eller noll personer, men sen så dök det upp fem personer som hade hört talas om det här på ett eller annat sätt. Därefter har det rullat på.

– Just nu är vi uppe i cirka 18-20 seniorer som varit med på olika tillfällen och testat. De senaste veckorna har vi varit över tio stycken. Men det har bara vuxit under tidens gång.

Det har även handlat om att förändra seniorernas syn på innebandy där många har varit rädda att utsätta sig för en skaderisk.

– Inställningen har varit att innebandy kanske gå för fort för mig och att de har varit rädda att skada sig. Sen har de kommit hit och då har det varit på deras egna villkor. Man får springa eller gå, det är helt upp till var och en hur de vill göra.

– Sen har vi haft ett såpass bra gäng som pratat gott om det vi gör och på så sätt lyckats få dit sina vänner. Så nu är vi ett stadigt återkommande gäng som är där varje fredag.

Att det finns glädje på Kalmarsunds seniorträningar råder det inget tvivel om. Både under träningstimmen och sen det efterföljande fikat har det varit positiva reaktioner.

– Det är idel glädje skulle jag säga från deras håll och sen tycker vi också att det är extremt kul. Vi får höra på fikat var och varannan vecka att de uppskattar det vi gör för dem och att vi lägger ner tiden på att vara där och träna dem, men vi har samma reaktion tillbaka.

– Det är kul att se glädjen de har över att få röra sig och få en gemenskap via innebandyn under den här timmen de spelar och det efterföljande fikat.

Seniorträningarna har även lett till att deltagarna nu umgås utanför veckans träningstillfälle. Under föreningens herr- och dammatcher brukar Sjödin och hennes klubbkamrater få en egen liten hejarklack.

– Det är ren och skär glädje att se dem på läktaren och att de verkligen vill att det ska gå bra för oss och att de hejar på oss.

Vad är din uppmaning till andra föreningar som funderar på att söka det här stödet och starta något liknande?

– Jag tycker självklart att så många föreningar som möjligt ska göra det. Det ger så mycket för personerna som deltar men även för oss som håller i det. Man ser verkligen hur mycket det betyder för dem att ha den här stunden i veckan och att de får röra sig på sina villkor. De får träffa nya människor och eventuellt skapa nya relationer. Jag tycker att det är otroligt viktigt att man vågar göra det här.

Är din förening intresserad av att söka bidrag och starta innebandy för äldre? Klicka här för mer information.

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS