Nya fyskrav för landslagen

Publicerad
Fotojet

De svenska landslagen i innebandy är världsledande och är alltid med i kampen om de ädlaste medaljerna. Men, för att kunna hålla sig kvar på tronen krävs ständig utveckling. I höstas lanserades de nya fysiologiska riktlinjerna för innebandyspelare. Nu ger landslagsverksamheten sin syn på vad den nya kravprofilen innebär.

“Vi vill spela en fartfylld, intensiv och attraktiv innebandy och det ställer höga krav på spelarnas fysiska kapacitet. Den fysiska kapaciteten påverkar även förmågan att hantera en hög träningsbelastning och snabb återhämtning, något som är extra viktigt under ett mästerskap”, säger Sofie Andersson, elit- och landslagschef.

I september lanserades innebandyns nya fysiologiska riktlinjer: ”What it takes to win; Fysiologiska riktlinjer, fysisk testning och träning inom innebandyn”.

Syftet med de fysiologiska riktlinjerna är att belysa prestation och variation i olika tester hos innebandyspelare och i riktlinjerna presenteras även en kravprofil för landslaget.  

Sveriges landslag är världsledande och tre av de fyra landslagen har vunnit guld de senaste mästerskapen. Trots det ser landslagsverksamheten att det behövs fortsatt utveckling och förbättring av den fysiska nivån för att kunna bibehålla den världsledande positionen framöver.

– Utifrån den analys som är gjord märker vi att fysvärdena på vissa håll avtar och att spelet som en följd av detta blir sämre, säger Niklas Nordén som varit ansvarig för framtagandet av de fysiologiska riktlinjerna hos Svenska innebandyförbundet. Han påpekar också vikten av dessa riktlinjer.

– Detta ett nödvändigt dokument för att kunna ta vår sport ännu längre fram i utvecklingen. Vi ser att kraven vad gäller fysiken kommer bli tuffare och riktlinjerna ger en bra kravprofil vad det är man ska klara av att prestera fysiskt. Utbildningarna måste ta nya steg och värdena måste öka från senare ungdomsår upp till yttersta elit. Svensk Innebandy behöver ta ett gemensamt krafttag och höja den fysiska kapaciteten.

Samtliga landslag trycker på vikten av fyskraven och kommer framöver att tillämpa de kriterier som tagits fram.

– Den internationella innebandyn är fartfylld, intensiv och fysisk. Under ett mästerskap ska landslagsspelarna klara av att spela många matcher under få dagar, där förmågan att snabbt återhämta sig mellan matcherna är avgörande för kvaliteten och framgången i de allra viktigaste matcherna när mästerskapet ska avgöras. Det ställer höga krav på spelarnas fysiska kapacitet, säger Sofie Andersson, elit-och landslagschef.  

Här kan du ladda ned fysiologiska riktlinjerna: 
https://innebandy.se/media/5cwegibs/fysiologiska-riktlinjer-202223.pdf

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS