Stort antal domarnomineringar till SDF-SM

Publicerad
Stort antal domarnomineringar till SDF-SM

Under torsdagen startar SDF-SM 2022 och pågår till den sjätte november. Förutom deltagare och publik från hela landet finns det även ett stort antal distriktsdomare på plats. Till årets evenemang har det också varit ett rekordstort antal nomineringar från distrikten, berättar Robin Andersson, domaransvarig under SDF-SM.

”Så här många nomineringar har vi aldrig haft så länge jag har jobbat här”, säger Robin Andersson.

SDF-SM 2022 spelas den 3 till 6 november. Under mästerskapet så samlas ledare, spelare och publik från hela landet i Umeå. Utöver dessa så samlar SDF-SM även domare från landets olika distrikt. Distriktsdomare och förbundsdomare utgör tillsammans den domarstyrka som ska se till att matcherna under evenemanget blir så välspelade som möjligt. 

Till årets upplaga av SDF-SM är det också ett rekordantal stort domarnomineringar från landets distrikt, berättar Robin Andersson, domaransvarig under SDF-SM. 

– Så här många nomineringar har vi aldrig haft så länge jag har jobbat här. Det kan man tolka som att alla våra distrikt tycker att vi gör något bra av de här mästerskapen och det är det som vi är ute efter. Vi ska ha kvalité på det vi gör och vi vill att när domarna kommer hem till respektive distrikt så ska de känna att SDF-SM har varit en nyttig del i deras utveckling, säger Robin Andersson. 

– Grundmålet sen tidigare är att matcherna ska vara så välspelare och rättvisa som möjligt, det är det vi utgår från. Sen vill vi att framtidens domare ska döma framtidens spelare. 

Domarparen under SDF-SM
Marthin Andersson/Simon Eriksson (Östergötland)
Fredrik Andersson/Handrin Thunqvist (Uppland)
Sebastian Asplund-Larsson/Erik Ejerfeldt (Värmland)
Simon Blom/Ville Hedsberg (Västerbotten)
Bemir Brkic/Rasmus Widén (Södermanland)
Daniel Bäckner/Jonatan Svahn (Stockholm)
Tomas Edstrand/Henrik Ibjer (SIBF)
Albert Enlund/Petter Enlund (Västsvenska)
Tim Green/Viktor Snöborgs (Dalarna)
Gustav Johansson/Sean Norouz (SIBF)
Alexander Lagerström/Robin Rosendal (SIBF)
Oscar Sundbaum/Victor Hansson (Norrbotten)

Utöver matchaspekten under SDF-SM blir det även mycket idéutbyte domarna emellan. 

– Utöver att döma mästerskapet så ger vi dem möjligheten att skapa ett forum där de möter varandra. Par från hela Sverige träffas i Umeå under den här veckan och någonstans kan de sporra varandra, men även att de får vänner för livet. De möter likasinnade. 

– Även när de möter förbundsdomare så får de en inblick i hur förbundsdomare resonerar och hur det är i deras vardag. Ofta så är de i någorlunda jämnålder så då integreras de ganska bra ihop måste jag säga. 

Domarcoacher på plats under SDF-SM
Bjarne Andersson
Robin Andersson (Domaransvarig)
Ludwig Broadhall (SSL dam)
Rågher Godin
Jens Marklund
Martin Matti (SSL herr)
Peter Poopuu

Bland domarcoacherna på plats i Umeå finns det även stor rutin och erfarenhet där en av dessa syntes i landslagssammanhang så sent som för bara några dagar sedan. 

– Värt att säga också är att en sån som Ludwig Broadhall går från att döma Euro Floorball Tour i helgen senast till att vara på SDF-SM. Det ska bli intressant att höra om en vecka vad som blev tuffast för honom, att döma världsstjärnor eller att coacha framtidens förbundsdomare. 

Hur viktigt är det att ha den här typen av erfarenhet på plats som kan inspirera de unga domarna?

– Det är jätteviktigt. Någonstans handlar det om att skapa förebilder till domarna. Här får de chansen att träffa SSL-domare samt att de då kommer med en annan typ av inspel. Sen är det viktigt att vi blandar kompetens och erfarenhet, då blir det väldigt bra feedback till domarna i slutet. 

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS