U19-damerna säkrade EFT-segern på straffar

Publicerad
Eftsegeru19dam

Mötet mellan Sveriges och Finlands U19-damer blev en jämn historia. Lagen följdes åt i målprotokollet och det krävdes straffar för att avgöra matchen. Moa Kareståhls avgörande straff förkunnade att U19-damerna tog hem turneringssegern i EFT.

Sveriges U19-damer avslutade Euro Floorball Tour genom att ställas mot Finland inför välfyllda läktare. Lagen följdes åt målmässigt och det blev dramatiska slutminuter när Sverige tog ledningen innan Finland därefter kvitterade med bara tjugotalet sekunder kvar att spela. 

Det krävdes till slut straffar för att skilja lagen åt. Väl där gick Sverige segrande och tog hem turneringssegern.

Det var också en match där Sverige testade lite nytt, berättar målvakten Louranna Jakobsson.

– Vi spelar inte vårt vanliga spel utan vi försökte lura finnarna. Det verkade som att det funkade men sen så tappade vi det. Vi bytte tillbaka till vårt spel och sen kändes det ganska bra, säger Louranna Jakobsson.

Att få chansen att ställas mot ärkerivalerna Finland i just Finland var också en speciell upplevelse berättar Jakobsson.

– Det var faktiskt helt otroligt att få uppleva det igen. Att få chansen att göra det två gånger, det är inte alla som får göra det. Jag är otroligt tacksam.

Även förbundskapten Christoffer Suominen menar att laget testade lite nytt i mötet mot Finland. Att laget lyckades knipa turneringssegern på just straffar är inte att underskatta heller, menar Suominen.

– Vi försökte testa lite nya nycklar taktiskt och sätter en matchbild som är ganska skön. Sen har vi inte normal utdelning idag. Vi har en ganska bra plan men tyvärr får vi lite momentum emot oss, säger Christoffer Suominen.

– Det är bra för oss att vi får jobba i motvind och känna att vi har saker att jobba med. Vi avslutar genom att vinna på straffar och det är jättebra att vi får träna på just straffläggning i skarpt läge. Så länge vi vinner kan vi ta med oss bra saker att lära oss. Det finns mycket konkreta saker som vi kan ta med oss idag, men också bra grejor vi gör utan att riktigt få utdelning som vi ska.

Matchfakta
Finland-Sverige 5-6 e.s (1-2, 1-2, 3-1, 0-1)

Första perioden
0-1 (05.42) Lina Eriksson (Moa Kareståhl)
1-1 (11.54) Iida Sinkko (Saana Luostarinen)
1-2 (18.44) Lina Eriksson (Wilma Sjöström)

Andra perioden
2-2 (03.47) Milla Granlund
2-3 (11.34) Ellen Lundin (Thea Ernberg)
2-4 (15.53) Livia Svartvadet

Tredje perioden
3-4 (01.52) Liiisa Kaihua
4-4 (15.35) Milla Granlund
4-5 (18.44) Moa Kareståhl (Mira Markström)
5-5 (19.31) Milla Granlund (Janina Rinne)

Avgörande straff
5-6 Moa Kareståhl

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS