RIG Umeå Svensk Innebandy

Riksinnebandygymnasiet (RIG) - kombinera studier med innebandy

Målet på RIG är att utveckla dig som spelare såväl taktiskt, tekniskt, fysiskt, psykiskt som socialt. I kombination med studier på gymnasienivå, som förbereder dig som vill gå vidare med högskolestudier.

Som RIG-elev fostras du i ett elitmässigt tänkande där det egna ansvaret för karriären är viktigt. Du lär dig vad som krävs för att utvecklas och i framtiden nå en landslagsplats.

RIG är en viktig länk till vårt U19-landslag och senare seniorlandslag, och U19-förbundskaptenerna deltar i urvalsprocessen varje år.

För den som bestämt sig för RIG, och kommit in där, finns unika resurser för att utvecklas som innebandyspelare och individ.

Ansök till NIU och RIG samt RIG-lägret

Antagningssprocessen till RIG

Det är numera RIG-lägerdagarna i Uppsala som är basen för RIG:s scouting. Det betyder att bästa sättet att visa upp dig är att anmäla dig dit i tid, senast 15 oktober 2023.

Anmälan till RIG-läger gör du i samma ansökningsportalen som ansökan till RIG/NIU. 

Den sista anmälningsdagen till RIG är 1 december 2023, men du som vet att du ska söka tjänar på göra det så fort som möjligt – det underlättar för RIG-instruktörerna att i tid veta vilka som tänker söka.

Utifrån vad som uppvisats på RIG-lägerdagarna i Uppsala samt det som framkommer från kontakter ute i distrikten och på NIU-skolorna tas sedan ca 30 tjejer respektive killar ut till de ordinarie RIG-uttagningsdagarna.

Dessa ligger i mitten av januari i Umeå. Så här långt i process ligger mycket fokus på det innebandymässiga, att lokalisera de ”bästa spelarna”.

Både killarnas och tjejernas uttagningar hålls i mitten/slutet av januari i Umeå Elitidrottsgymnasiets lokaler. Ungefär 30 killar och 30 tjejer kommer till Umeå för att under tre dagar testa fysiska, mentala och personliga egenskaper. Uttagningsdagarna leds av RIG-instruktörerna och U19-förbundskaptenerna.

2024 hålls uttagningarna för flickor 15-17 januari och för pojkar 9-11 januari i Umeå.  

Spelare som kallas till RIG-lägret (steg 1) kommer få en separat kallelse under vecka 42.

Förutom testerna får du chansen att få en inblick i vad som väntar om du blir antagen, och att någon förälder också är på plats under dessa dagar förväntas eftersom det i slutänden är ett så stort beslut att ta (ifall man blir antagen).

Till sist är det de som är mest lämpade att klara av RIG och dess utmaningar som eftersöks. Du ska kunna klara av att ta hand om dig själv, din skolgång samt vara redo för träning och spel på hög nivå. Här söks de ”bästa RIG-eleverna”.

Åtta killar och åtta tjejer blir erbjudna plats på RIG, dessutom tas ett antal reserver ut. Om du blivit uttagen bestämmer du dig slutgiltigt för att tacka ja eller nej till platsen som erbjuds och vid nej går platsen över till någon av reserverna.

De slutligen uttagna eleverna, totalt 16 stycken, samlas i Umeå en helg i april/maj för att lära känna varandra och de redan befintliga eleverna. Dessutom ingår information, ytterligare tester och skolinformation. Dessa dagar går under namnet Återträffen.

RIG-lägerdagarna

Under några dagar i höst kommer ett läger arrangeras för spelare som vill söka in till RIG. Lägret kommer att genomföras 30/10-1/11 för flickor och 1-3/11 för pojkar i IFU Arena i Uppsala.

RIG-lägret är som sagt steg 1 i uttagningsprocessen och ifrån det lägret kan spelaren komma att erbjudas platst lli RIG-uttagningen i Umeå, som genomförs i mitten/slutet av januari. Lägret i höst ska ses som en möjlighet att visa upp sig för instruktörerna men är inte obligatorisk för att nå steg 2.

För de som söker RIG men inte är med på RIG-lägret kommer selektionen att ske med hjälp av NIU-skolornas uttagningar och även med hjälp av RIG:s kontaktnät ute i landet. Oavsett vilken väg du väljer är det bra för RIG-instruktörerna att veta vilka som kommer söka i så god tid som möjligt, så när du tagit beslut att göra en ansökan så gör du den direkt, du gör din ansökan här.

Spelare som kallas till RIG:s-lagret (Steg 1) kommer få en separat kallelse hem under v.42.

Kostnad för lägret: 0 kronor

Svenska Innebandyförbundet ombesörjer kost. (Dag 1: Middag. Dag 2: Lunch, Middag. Dag 3: Lunch. Även fika och återhämtningsmål ingår varje dag)

Spelaren själv ombesörjer resa och boende.
Vi tipsar om Arenahotellet som har ett erbjudande till spelare och föräldrar. Använd koden "RIG Innebandy 23" vid bokning för rabatterat pris. Hotellet ligger ett par hundra meter från IFU Arena.

Umeå elitidrottsgymnasium, Maja Beskowgymnasiet.

RIG-verksamheten är koncentrerad till Maja Beskowgymnasiet i Umeå, där det idag finns cirka 800 gymnasiestuderande.

Umeå Elitidrottsgymnasium som är en egen enhet på Maja Beskowgymnasiet erbjuder fyra gymnasieprogram och det är också här du studerar.

På skolan finns kuratorer, studievägledare, skolsjukvård och sjukgymnast till hands. Umeå Elitidrottsgymnasium är huvudskola även för ett riksidrottsgymnasium i friidrott och NIU i flera idrotter.

Vid Umeå Elitidrottsgymnasium läser cirka 400 idrottselever.

Umeå

Umeå är Norrlands största stad med över 120 000 invånare. Staden har ett brett sport- och kulturutbud och ett komplett universitet som ligger långt framme.

Medelåldern är låg och det är lätt att som ung känna sig hemma i staden.

Boende och annat praktiskt

Under våren 2020 att flyttade elevhemmet från stadsdelen Umedalen till Sofiehem.

Det var för att minska avståndet till skolan så att det inte är mer än cirka 2 kilometers cykelavstånd. Här bor de flesta elever under hela studietiden.

Du har eget rum med toalett och delar duschrum, kök och allrum med de andra. Du äter lunch på skolan och har tillgång till mellanmål gratis varje dag.

Den som vill resa mellan Umeå och hemstaden under exempelvis ett lov, bekostar detta själv eftersom RIG inte står för några sådana kostnader. Detta gäller även uttagningsdagarna och Återträffen i Umeå under våren (se nedan).

Träningar och matcher

Som RIG-elev har du ca 8 pass i veckan under skoltid eller i direkt anslutning. Tre lagträningar, innebandypass i mindre grupper, fyspass, teori samt individuella så kallade ”pyramidpass” ingår. All träning sker i anslutning till skolan.

Innebandypassen och en del av fysträningen kommer att hållas i fina Umeå Energi Arena som ligger ett stenkast från skola. Utöver det finns två nya gym byggda på skolan samt fina löpspår i anslutning till Umeå Energi Arena.

Du licensieras vid skolstarten för RIG Umeå IBF, som blir din så kallade studieförening. I RIG Umeå IBF spelar elever ur alla tre årskurser och är alltså rena RIG-lag.

Under studiernas gång kan du under vissa omständigheter byta studieförening till en annan klubb i Umeå, under förutsättning att det gynnar din totala utveckling.

Det är endast för studieföreningen du spelar matcher och utöver den kan du representera ditt moderdistrikt på distriktslags-SM för 16-åringar. Du spelar alltid med ditt moderdistrikt trots att du under studietiden är licensierade för en förening i Västerbotten.

OBS! Din gymnasieprogramsansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium sker efter att du blivit antagen som RIG-elev.

Du ska alltså inte göra några specifika skolval till Umeå Elitidrottsgymnasium innan du blivit antagen till RIG. Glöm inte att söka gymnasieskola som vanligt i händelse av att du inte kommer in på RIG.

SIBF:S RIG-policy
RIG Umeå IBF:s hemsida

Bra att veta om RIG

För att erhålla status som Riksidrottsgymnasium krävs Riksidrottsförbundets godkännande och sedan hösten 2002 är RIG i Umeå Svensk Innebandys första och enda riksidrottsgymnasium.

Tre heltidsanställda och två halvtidsanställda RIG-instruktör ansvarar för verksamheten på plats på Umeå Elitidrottsgymnasium vid Maja Beskowgymnasiet och på Svenska Innebandyförbundets sportkontir i Skanstull finns en RIG-samordnare som arbetar med övergripande frågor.

Har du frågor om RIG, hör av dig till:

Peter Svensson Hörnsten

RIG-instruktör

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS