Sverige till final TWG efter seger mot Tjeckien: "Helt enligt plan"

Publicerad
Sverige till final TWG efter seger mot Tjeckien: "Helt enligt plan"

Med turneringens bästa prestation tog Sveriges herrlandslag klivet till final The World Games. I en het match innehållande matchstraff, vackra mål och frislagsvarianter blev de gulblå för stora för Tjeckien och vann med 6-1 i semifinalen.
"Det var mycket känslor och situationer ute på planen idag", summerar förbundskapten Thomas Brottman semifinalen.

Sveriges herrar tog kommandot över semifinalmötet redan i första perioden. Inom loppet av tre minuter gjorde laget tre snabba mål och fick ett övermäktigt övertag på Tjeckien.

– Jag tycker siffrorna speglar matchbilden helt. Vi startar extremt bra i första perioden och tar vara på våra lägen. Vi är snabbare, starkare och bättre och sen rullar det bara på. Tjeckerna är aldrig riktigt nära trots att de får spela en massa powerplay på slutet. Men vårt boxplay är riktigt bra den här turneringen, säger Jesper Sankell om 6-1-vinsten och summerar sedan sin egen insats:

– Idag kände jag att jag verkligen levererade både i det fysiska spelet och på planen. Det var längesen jag själv tycker att jag gjorde en bra match så det var skönt att känna att man kunde göra en så här bra insats i en semifinal och hjälpa laget till final.

Linan med nummer 19 och kedjekamraterna Kevin Haglund och Ludwig Persson var urstarka framåt och stod för fyra av sex gjorda mål. Det första i matchen kom till på en vacker frislagsvariant, signerad Ludwig Persson men utförd av Sankell och Haglund.

– Vi försökte få till en annan variant först. Då såg Ludde att om han löpte upp och Kevin gick på bortre stolpen så skulle Kevin bli fri. Så Ludde skrek ut det och då var det ju tur att tjeckerna som spelat i Sverige inte lärt sig någon svenska uppenbarligen så det funkade ju, säger Jesper Sankell om 1-0-målet. 

Slutsiffrorna 6-1 var också något som förbundskapten Thomas Brottman givetvis nöjdes över på bänken.

– Det här var vår bästa match i turneringen och det har varit vår plan att bli bättre och bättre under turneringen. Det har vi också blivit sedan Lettlandsmatchen så det går enligt plan, säger Thomas Brottman

– Det var en väldigt rolig match att spela. Det var mycket känslor och situationer ute på planen idag. 

Matchen hade en karaktär som bubblade direkt och de båda lagen var stundtals och fingrade på den övre sidan gränsen redan under inledningen. I slutet av tredje tilldelades Tjeckiens Mikulas Krbec ett rött kort efter ett tilltag mot Johan Samuelsson efter en stökig sekvens framför det svenska målet. 

– Jag trivs som fisken i vattnet när det blir såhär. Idrott utan känslor är dött och det får det inte bli. Det ska vara känslor men det är ju samtidigt en risk att det går över gränsen och det gjorde det kanske någon gång idag, säger Thomas Brottman om matchens stämning i sin helhet.

Vad säger du om att vara i en final där antingen Lettland eller Finland väntar? 

– Det är ju helt enligt plan. Det är som det ska vara någonstans, säger Thomas Brottman lugnt och avslöjar sen att han har ett önskemotstånd i finalen:

– Jag hoppas givetvis vi får möta Finland i en final. Det är vår antagonist nummer ett så det är klart man vill möta dem. Det hade varit tråkigt att åka från The World Games och bara ha tittat på Finland. Man vill ju kampas lite med dem också.

Matchfakta:
Sverige–Tjeckien 6-1 (3-0, 2-0, 1-1)

Första perioden:
1-0 04.21 Kevin Haglund (Jesper Sankell)
2-0 06.42 Emil Johansson (Malte Lundmark)
3-0 07.19 Jesper Sankell (Ludwig Persson)

Andra perioden:
4-0 05.48 Malte Lundmark (Niklas Ramirez)
5-0 14.23 Kevin Haglund (Niklas Ramirez)

Tredje perioden:
5-1 04.41 Adam Hemerka (Ondrej Nemecek)
6-1 13.44 Ludwig Persson (Linus Holmgren)

Finalmatchen i The World Games:
12 juli 20.00, final*

* Tiden är i svensk tid
Matchstarten har flyttats fram en kvart till 20.00.

Foto: Adam Troy

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS