Sverige till semifinal i U19-VM efter gruppseger – ställs mot ärkerivalen

Publicerad
Swe Ger

Det blev en komfortabel seger för Sverige i den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland. Segersiffrorna fastställdes till 13-1.
” Vi höll ihop tålamodet bra och var skarpa när vi behövde. En klart godkänd match från vår sida”, summerar förbundskapten Jonatan Brolin.

Sverige tog kommandot direkt i matchen mot Tyskland och efter fyra minuter satte Benjamin Lindskog ledningsmålet. Det blev ett till för honom och elva till totalt sett för Sverige när blågult vann med 13-1 och tog en stabil seger i den sista gruppspelsmatchen.

– Vi går igenom gruppspelet stabilt och det är alltid skönt att bli gruppetta, säger tvåmålsskytten Benjamin Lindskog och fortsätter med att summera dagens match.

– Vi gör en bra insats, det är bitvis en ganska seg match när de står och spelar back-back men annars så tycker jag vi gör det bra.

Förbundskapten Jonatan Brolin delar den bilden.

– Efteråt så förstår vi ju att tyskarna ville jaga placering och försöka hålla nere resultatet och vi ville å andra sidan konservera våra krafter lite. Men vi höll ihop tålamodet bra och var skarpa när vi behövde vara det. En klart godkänd match från vår sida.

En tidig utvisning i andra perioden gav Tyskland chansen att komma in i matchen, och de fick även in reduceringsmålet 1-4. Men siffrorna rann sedan i väg och de tillresta svenska fansen fick se flera fina prestationer och mål. Publikstödet fortsätter också att märkas också bland spelarna.

– Jättekul att så många kommit hit och hejar och stöttar så mycket de kan. Det är skitkul, säger Benjamin Lindskog.

Tre matcher, tre vinster på tre dagar. En stark inledning på turnering för svensk del. När Jonatan Brolin summerar turneringen så här långt ser han det som en bra erfarenhet för vad som komma skall.

– Vi var väldigt på i första matchen mot Slovakien. Mot Schweiz i andra matchen kommer vi ut jättestarkt och så får vi en liten smäll en bit över halvtid i första perioden och frustrationen håller i sig ända in i periodpausen inför tredje perioden. Men det var en väldigt bra lärdom för oss att tappa ledningen och känna hettan under matchens gång. Så jag summerar gruppspelet som väldigt bra lärdomar.

Imorgon lördag klockan 16.00 väntar semifinal mot ärkerivalen i öst, Finland.

– Det kittlar ju såklart, det blir en jättehäftig match imorgon. Finland är en traditionellt sett otroligt tuff motståndare och de har satt oss på rejäla prov när vi mött dem tidigare år. Men vi har en bra ingång i matchen, vi har en bra tanke om hur vi vill spela med bollen för att såra dem och jag tycker vi har en bra känsla i vårt försvarsspel och vår grupp. Vi förbereder oss för en extremt intensiv match, avslutar Jonatan Brolin.

Matchfakta
Sverige-Tyskland 13-1 (4-0, 4-1, 5-0)

Första perioden
1-0 (04.02) Benjamin Lindskog (Kim Guilotte)
2-0 (08.54) Kim Guilotte (Emil Nyh)
3-0 (10.03) Axel Weress
4-0 (18.03) Emil Nyh (Sakarias Ulriksson)

Andra perioden
4-1 (00.47) Daniel Wipfler (Jakob Heins)
5-1 (02.47) Sakarias Ulriksson (Kim Guilotte)
6-1 (04.28) Sakarias Ulriksson (Hampus Nydenfeldt)
7-1 (11.52) Kim Guilotte (Sakarias Ulriksson)
8-1 (15.44) Jonathan Berglund (Benjamin Lindskog)

Tredje perioden
9-1 (00.51) Gabriel Kohonen (Jonathan Berglund)
10-1 (04.08) Benjamin Lindskog (Isac Hauge)
11-1 (05.04) Arvid Äse (Filip Norman)
12-1 (11.42) Sakarias Ulriksson (Kim Guilotte)
13-1 (13.46) Sakarias Ulriksson (Gabriel Kohonen)

Så följer du U19-VM
Du som är publik fast på hemmaplan kan trycka här för att följa Sveriges VM-resa genom IFF:s mediaplattform. Alla höjdpunkter och enskilda intervjuer (på engelska) kommer också finnas tillgänglig där. Du kan köpa ett eventpass för 19,99€ för alla 36 matcher eller 5,99€ för att titta på en enskild match (medaljmatcher kostar 7,99€ per match).

Vill du se VM på plats kan du köpa biljetter genom att trycka här.
Alla matcher kommer att spelas i Arena Nord, Harald Nielsen Plats 9, 9900 Fredrikshamn, Danmark.
All information om VM kan du hitta på VM:s egna hemsida.  

Spelschema:
26 april 16.00, Slovakien-Sverige 2-19
27 april 16.00, Sverige-Schweiz 9-6
28 april 16.30, Sverige-Tyskland 13-1
29 april 16.00 semifinal mot Finland
30 april 13.00/16.00 ev. bronsmatch/final

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS