Sveriges U19-herrar världsmästare – efter 10 års väntan

Publicerad
U19 herr VM-guld 2023 hissar bucklan i Danmark

Det var tio år sedan sist. Nu är Sveriges U19-herrlandslaget världsmästare igen. Finalmatchen mot Schweiz slutade med en 7-4-seger efter en ny stark tredjeperiod.
”Helt fantastiskt. Att få vinna guld med den här gruppen, det här laget. Det är helt underbart”, säger Sakarias Ulriksson som också blev finalens bästa spelare.

Finalen började på bästa sätt för Sverige som inledde med att spräcka nollan genom Daniel Kalentun. Men strax innan periodslut kvitterar Schweiz till 1-1.

Andra perioden rivstartade blågult på nytt och efter bara 22 sekunder hade Sakarias Ulriksson hittat rätt. Men återigen kommer Schweiz tillbaka och även den andra perioden slutar lika.

Så var det dags igen. En gastkramande tredje period där Sverige tog taktpinnen på nytt. Som mest var ledningen 6-2 men det var inte över. Schweiz sex mot fem-spel föll väl ut och reduceringen kom två gånger om. Men med sju sekunder kvar punkterade Jonathan Berglund matchen och fastställde slutresultatet till 7-4 och Sverige kan titulera sig världsmästare för U19-herrar.

– Helt fantastiskt. Att få vinna guld med den här gruppen, det här laget. Det är helt underbart, säger Sakarias Ulriksson och fortsätter med att beskriva finalen.

– Jag tycker vi spelar bra i två perioder. Vi får inte in målen som vi vill, men vi gör det bra försvarsmässigt. Sedan inför tredje perioden sa vi till varandra ”nu gör vi ut och kör och gör det vi är bra på” och då började målen trilla in och vi vinner matchen.

Sakarias Ulriksson noterades för 2 poäng (1 mål, 1 assist) i matchen och utnämndes till matchens lirare samt blev även invald till turneringens ”All-Star Team” tillsammans med två andra svenska spelare, Jonathan Berglund och Gabriel Kohonen. 

– Kul såklart att bli invald, men det viktigaste var att vi tog VM-guld.

Guldet blev det första för svensk del på tio år och Sakarias Ulriksson säger att han var säker på att det Sveriges tur i år.  

– Jag visste att vi skulle ta VM-guld. Jag har varit säker på det sedan vi började den här resan. Med den här gruppen vi har, spelarna, ledarna, allt runtomkring. Vi har haft jättebra förutsättningar.

I september 2021 anslöt Jonathan Brolin som ny förbundskapten med Henrik Lorendahl som assisterande förbundskapten. Efter slutsignalen är det en märkbart stolt förbundskapten.

– Det är fantastiskt. Otroliga känslor såklart. Fint att se min familj på plats och alla fans och föräldrar som är med och stöttar längs vägen. Och det har blivit ett väldigt tajt lag också, genuint bra, säger Jonatan Brolin och utvecklar kring lagsammanhållnigen.

– Det finns lite av varje i det här laget. Det finns några dårar, några som köttar på planen, några som håller liv i alla. En bra kombination. Vi har blivit som en familj, avslutar Jonatan Brolin. 

Matchfakta
Schweiz-Sverige 4-7 (1-1, 1-1, 2-5)

Första perioden
0-1 (03.41) Daniel Kalentun (Oscar Hammarqvist)
1-1 (17.55) Pascal Schmuki (David Hermle)

Andra perioden
1-2 (00.22) Sakarias Ulriksson
2-2 (15.20) David Hermle (Pascal Schmuki)

Tredje perioden
2-3 (01.36) Benjamin Schill (Sakarias Ulriksson)
2-4 (05.26) Arvid Äse (Gabriel Kohonen)
2-5 (13.46) Gabriel Kohonen (Jonathan Berglund)
2-6 (14.39) Gabriel Kohonen
3-6 (18.54) Levi Walser (David Hermle)
4-6 (19.11) Levi Walser (Pascal Schmuki)
4-7 (19.53) Jonathan Berglund (Gabriel Kohonen)

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS