" />

Tre distrikt i stor återstartssatsning för att behålla domare

Publicerad
GUD Domare Deltagare Återstartssatsning

Gävleborgs, Upplands och Dalarnas Innebandyförbund har under säsongen samarbetat med en större återstartssatsning på distriktens domare.


"Vi ville ge domarna chansen att vara med och påverka deras domarframtid och miljö, skapa nya kontakter, lära sig något nytt och bli inspirerade samtidigt som vi fokuserar på ämnen som är viktiga att lyfta", säger Maja Nordin, ansvarig för de tre distriktens domarsatsning.

Precis som med allt annat finns en del utmaningar även inom domarområdet. Många slutar döma när de når distriktsnivå, kvinnor är i minoritet och hallklimatet blir tuffare och tuffare. Med denna problematik som grund utformades de tre distriktens domarträffar för att diskutera hur de kan göra skillnad.  

Tanken med satsningen var att domarna ska få lära känna varandra, utbyta erfarenheter och få chansen att påverka domarmiljön. Hittills under säsongen har sju domarträffar ägt rum. Varje träff hade ett visst tema som är aktuellt inom Svensk Innebandy. Något som var av stor vikt i planeringen av domarträffarna var att de skulle vara lärorika och inspirerande. Distrikten valde därför att bjuda in förebilder till träffarna som domarna kan se upp till och inspireras av. 

Ett ämne som berördes är kvinnliga domare och hur Svensk Innebandy jobbar för att få in fler kvinnor till domaryrket. En träff gästades därför av Madelene Westerberg som är aktiv domare i både Allsvenskan och SSL. Madelene berättade om hur det är att vara domare och delade med sig av sina bästa tips. 

– Mitt bästa tips är att våga prova! Man får kompisar för livet, man lär sig att hantera olika människor och situationer och man utvecklas jättemycket som person. Jag hade inte varit den person jag är idag om jag inte hade varit domare, säger Madelene.  

Ytterligare ett aktuellt ämne som berördes är domarmiljön och hallklimatet. Att handskas med hårda ord och kritik är något man som domare både måste lära sig att hantera men också jobba för att motverka. Fotbollsdomaren Glenn Nyberg föreläste om vikten av god kommunikation med spelare, ledare och sin domarkollega.  

–  Vi lärde oss att kommunikation är en del av vad man själv kan göra för att bidra till goda relationer. Genom Glenns föreläsning, men även alla andra elitdomare som vi träffat genom domarträffarna, så har det blivit tydligt vilken stor roll kommunikation har och hur man själv kan påverka hallklimatet genom den, säger Maja Nordin.  

Domarträffarna fungerade också som ett verktyg för att domarna skulle få lära känna varandra, något som kan underlätta processen i att hitta en domarkollega och att våga testa på att döma med andra domare. Distrikten menar på att om man får en god relation till andra domare i distriktet minskar risken för att man ska sluta döma om man exempelvis inte längre har en bestämd domarkollega.  

– Domarträffarna är jätteviktiga för att domarna ska känna att de vågar döma med fler. Vi vill minska risken för att de slutar döma för att deras domarkompis möjligtvis slutar, säger Maja. 

De tre distriktens återstartssatsning är ett fint exempel på hur Svensk Innebandy jobbar för att öka chansen för att fler ska vilja fortsätta döma, trivas i domarmiljön och ta nya kliv i sin domarkarriär. Hur satsar ni på era domare? Sök återstartsstöd här! 


Foto: Upplands Innebandyförbund

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS