Dubbla milstolpar för domaren Håkan Söderman

Publicerad
Hakan Soderman Fotoiff

Håkan Söderman har under de senaste veckorna firat dubbla milstolpar. I samband med VM i Schweiz blev han den första svenska domaren någonsin att nå 100 internationella matcher. Därefter nådde han 500 SSL-matcher under helgen som gick.
”Både 100 och 500 kommer jag att bära med mig länge”, säger Håkan Söderman.  

För Håkan Söderman så innehöll VM i Schweiz ett ögonblick han aldrig kommer att glömma. I samband med VM-mötet mellan Kanada och Singapore blev han den första svenska domaren att nå 100 internationella matcher. 

En milstolpe som betyder mycket för Håkan Söderman själv. 

– Det är stort eftersom att man är först. Det är ingen annan från Sverige som har kommit upp i hundra internationella matcher så det är en fantastiskt rolig milstolpe, säger Håkan Söderman. 

För Håkan Söderman och domarkollegan Glenn Boström så har den internationella milstolpen varit på radarn ett tag och Söderman har ägnat en hel del tankar kring detta. 

– Mycket, faktiskt. Det måste jag säga. Vi räknade lite på det när vi var nere på EFT(Euro Floorball Tour) och var på 96 matcher. Hade vi inte haft EFT så hade det varit precis nu på VM, säger Håkan Söderman. 

– Vi började redan i Helsingfors när vi kände att du började komma nära nu men att vi behövde något mer event om vi skulle komma att bli uttagna till VM, fyller Glenn Boström på. 

Både Håkan Söderman och Glenn Boström är fortfarande aktiva i sina domarkarriärer och syns ofta i samband med SSL-omgångar landet runt. Milstolpar som dessa blir något att reflektera över när karriären är över, menar de båda elitdomarna. 

– Det här kommer man att komma ihåg sen när man lägger pipan på hyllan. Det är såna här grejor som verkligen följer med, säger Håkan. 

– Vi har inga poäng eller så, det är snarare våra matcher och prestationer som vi kan ta med oss, säger Glenn. 

Den internationella karriären ser även ut att fortsätta för Söderman och Boström. Nu har elitdomarna ett nytt mål i sikte – hemma-VM i Malmö. 

– Vi har tackat ja till en ny tvåårsperiod och det är ungefär under VM som de går igenom och kollar vad de har för någonting. Man ska inte sticka under stolen med att i slutet på den här tvåårsperioden kommer VM i Malmö. Det vore fantastiskt kul att få hänga med på det, säger Glenn samtidigt som Håkan fyller på: 

– Vi är inte purunga längre. Man tycker att detta är så sjukt roligt och så länge man kan, kroppen håller och det funkar hemma med familjen, och man har möjligt att få vara med så är det fantastiskt skoj. Man brinner verkligen för de här.

Håkan Söderman firade efter VM ytterligare en milstolpe när han nådde 500 SSL-matcher, även denna milstolpe är något som Söderman är väldigt stolt över. 

– Fantastiskt roligt att få det gjort, säger Söderman och fortsätter med ett skratt: 

– Man tänkt att det vore så sjukt tråkigt ifall man hade skadat sig inför det här. Så nu när man har passerat det så känner man att det är skönt att man fixade det. 

– 500 låter sjukt bra. 300 matcher är mycket, 400 matcher är också mycket men 500 matcher är lite magiskt. Börjar man räkna lite på det så är det faktiskt väldigt många år. Det är mycket slit bakom. Sen var det jätteroligt att hustrun och barnen kunde få vara med på den här matchen i och med att den var i Jönköping. De är en stor del i pusslet när man håller på med det här. 

Hur känns det att få fira de här två milstolparna så nära inpå varandra?

– Ja det blev lite speciellt att det sammanföll sig så. Jag tycker nästan att 100 internationella matcher blir än mer för det är ingen svensk domare som kommit upp i 100 internationella tidigare. Nu var min kollega(Glenn Boström) före mig på 500 SSL-matcher, sen är det bara vi två däruppe så det är riktigt roligt. 

– Lite tillfälligheter som föll sig så bra att man fick göra 100 matcher under VM. Det kunde varit på ett VM-kval eller liknande och då hade det inte varit riktigt lika roligt. Nu blev det fantastiskt bra och det var väldigt uppskattat att IFF gjorde en bra grej av det. Både 100 och 500 kommer jag att bära med mig länge det kan jag säga. 

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS