Gotlandsresan – mer än en seriematch

Publicerad
Gotlandsresan Endre Huddinge Innan Match
Hemmaplan är en plats som många gånger är starkt förknippad med tillhörighet och trygghet. Där känner spelarna golvet, sargen och personerna på läktaren. Men att spela hemmamatch har fram tills denna säsong hört till ovanligheterna för Gotlandsklubbarna.

På grund av att Gotlandslagen på röd och mörkröd nivå spelar i Stockholmsserierna har både deras hemma- och bortamatcher länge spelats på fastlandet. Att behöva resa varje helg för att spela seriematcher utan anhöriga på läktaren tros också vara en anledning till att många väljer att sluta med innebandy.  

Under säsongen har Stockholmslagen fått möjlighet att söka återstartsstöd för att åka över till Gotland för att spela bortamatcher – en resa vars syfte är att vara mer än bara en seriematch.


Återstartssatsningen grundar sig i en vilja att skapa förutsättningar för att fler ska vilja fortsätta spela innebandy. Detta gör att Gotlandsklubbarna får chansen att spela hemmamatcher med familj och vänner på läktaren, samtidigt som lagen som åker över får en teambuildande resa med en hotellnatt och andra roligheter.  

– Det är jättekul att vi får besök och faktiskt nästan livsnödvändigt för att hålla i gång ungdomsidrotten på Gotland.
Det är något speciellt med att få byta om i sitt omklädningsrum och att få spela för sina kompisar och sin familj. Därför är det otroligt bra med lösningen med återstartsstöd, säger Karin Wennbo, klubbchef på Endre IF.


Hittills har ett tiotal lag från Stockholm åkt över till ön för att spela sina bortamatcher. I februari följde Svenska Innebandyförbundet med Huddinge IBS flickor -07 för att se vad laget hittade på under sin Gotlandsresa.  

Vid avresan checkade Huddinge-gänget in på Scandic Visby och var peppade på att äntligen få besöka ön. Laget hade mer än bara en seriematch på helgens schema, planer som lagets tränare tillsammans med Endre IF låg bakom.


Utöver det oslagbara hänget på hotellrummen och den lyxiga hotellfrukosten fick tjejerna gå på stadsvandring i Visby, delta i en fototävling, träna ett förberedande pass och besöka en av öns bästa restauranger. Michael Jerlin, tränare i Huddinge IBS, berättar hur resan var ett perfekt tillfälle att fortsätta bygga på lagsammanhållningen och att bemötandet av Endre IF var något utöver det vanliga.

– Jag tar med mig det fantastiska engagemanget från Endres ledare och alla föräldrar. Det som egentligen bara skulle vara en seriematch blev istället en hel helg med teambuilding, äventyr och nya minnen för tjejerna, säger Michael.


Det blev en resa som laget sent kommer att glömma – mycket tack vare motståndarlaget Endre IF. Föreningen hjälpte till med allt ifrån restaurangbokning, skjutsa och hämta inför matchen till att bjuda på pastalunch och biljetter till helgens SSL-match. 

– Det är viktigt för oss att kunna ge det lilla extra så att spelarna och ledarna har det bra och tycker att det är kul, säger Karin Wennbo.
 

Huddinge-gänget som länge sett fram mot resan till Gotland spirade av glädje under helgen. Med på resan var också tre tjejer som tagit en paus från innebandyn, vilket visar att innebandyn är så mycket mer än bara en sport.  

– Alla tycker verkligen det är så roligt att vara här på Gotland och man kommer varandra mycket närmare när man är i väg så här, säger Huddinge-målvakten Filippa Wijnbladh.
 

–  Ja, vi har verkligen varit i en innebandybubbla den här helgen. Det är bara härlig stämning, fyller lagkamraten Saga Thorsson i.


Det är tydligt att denna resa ger otroligt mycket glädje för alla inblandade och mycket till innebandyn som sport. Att få göra en resa till Gotland kan resultera i bättre sammanhållning inom laget, vilket har stor inverkan på beslutet att fortsätta med innebandy. Genom att göra resan stärks både ungdomsidrotten och innebandyn. 

Resan till Gotland överträffade alla förväntningar. Satsningen från förbundet är helt rätt och jag kan inte annat än uppmuntra andra lag till att ta chansen om den ges, säger Michael Jerlin.  
 

Ta inspiration från Huddinge IBS och res över till Gotland ni också!

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS