Jesper Sankell är Årets spelare 2023/24

Publicerad
Jespersankell Fotokristerohlin

Växjö IBK:s Jesper Sankell har blivit utnämnd till Årets spelare i Svensk Innebandy säsongen 2023/24. Forwarden har tagit ytterligare kliv från en nivå som redan varit i absoluta toppklass. Med 63 poäng (30+33) på 26 matcher vann han även säsongens poängliga får nu ta emot Svensk Innebandys finaste individuella utmärkelse. 
”Jag trodde inte det var sant! Jag har aldrig tänkt den tanken tidigare i karriären att jag skulle kunna vinna ett sådant individuellt pris. Jag är oerhört stolt och tacksam över den här fina utmärkelsen. Det här är givetvis mycket tack vare den miljö som varit i både min klubb Växjö men också i landslaget.” 

Själv är Jesper Sankell också en lagspelare. En poänggörare och en powerforward med stort P oavsett vilken av rollerna han tar sig an i klubb- eller landslag. Jesper Sankell har i år varit båda rollerna och en stor anledning till att Växjö återigen är ett topplag i SSL. En knäskada i slutspelet blev tyvärr det individuella slutet på en enastående säsong. 

– Allt har bara stämt hela tiden den här säsongen. Det har varit många matcher där jag har tänkt redan under uppvärmningen att allt fungerar och kommer bli bra. Nu var det olyckligt med skadan men fram dit har det rullat på bra bortsett från starten av säsongen, sammanfattar Jesper Sankell säsongen och fortsätter: 

 – Jag kan bara säga att det här har varit min bästa säsong i karriären och att jag under säsongen varit jämn på en väldigt hög nivå. Jämnheten och att jag aldrig har slappnat av och samtidigt kunnat hanterat både press och stress har gett bra resultat. 

En stor anledning enligt honom själv är också att de där mjuka bitarna utanför planen har fungerat ännu bättre och att det mentala på planen blivit till hans fördel. 

– Det är inte tillfälligheter utan när det har varit tunga och jobbiga matcher så har jag hållit mig mer lugn. Jag har försökt hålla mig från att fokusera på domare och retas med motspelare, säger Jesper Sankell som minns när han bestämde sig för en riktningsförändring: 

– Vi förlorade mot Hagunda tidigt på säsongen och där någonstans kände jag att laget behövde mig mer på ett annat sätt det här året. Sen fick jag tidigt fina resultat av att inte lägga så mycket fokus på domare och spelare i motståndarlaget. Det gav mig en tro på att jag inte alltid behöver vara förbannad för att vara bra. Jag har nog visat upp en ny sida för mig själv och andra. Det är kul att det fungerat. 

Men om den utstakade vägen är rätt nu så tror Jesper Sankell samtidigt inte att den här stigen hade varit den rätta tidigare i karriären. 

– Jag hade inte velat göra det på något annat sätt. Med alla erfarenheter man har samlat på sig så är det här resultatet. Jag tror inte att det hade varit möjligt tidigare. Hade jag gjort det på ett annat sätt tidigare är jag inte säker på att det blivit samma slutprodukt. Med de erfarenheter jag har från landslag och klubblag så har jag hittat en fin balans, och det har fått mig att känna ett lugn i mina prestationer. 

Den rightfattade forwarden varit en del av den absolut högsta eliten de senaste åren och kombinerat både landslagspel med klubblaget. Ett idrottsliv han trivts med, minst sagt och under senaste Euro Floorball Tour-turneringen (EFT) i Malmö var han en av de främsta i landslaget. 

– Kombinationen med klubblag och landslag har gått otroligt bra och vid sidan av planen så har det stämt lika bra. Allt sammantaget blir det ju inte bättre än så här en säsong på individnivå, det som saknas är bara SM-guldet med Växjö, men man kan kanske inte få allt, just nu.   

På individnivå går det inte att få ett finare och större pris än Årets spelare inom Svensk Innebandy. Ett av kriterierna från juryn är också att man ska vara en god förebild, något som värmer årets pristagare extra mycket.  

– Det gjorde mig väldigt varm i hjärtat att få höra den delen av motiveringen. Jag är ju sedd som den hårdare typen av spelare och den oömma så det är fint att även den sympatiska sidan kommit fram och blivit sedd. Jag har alltid engagerat mig i supportrarna och vill verkligen ge något tillbaka. Inte minst till barn och ungdomar som stöttar oss och mig. Jag minns själv hur mycket det betydde när jag var ung och spelare tog sig tid att skriva autograf eller byta några ord.  

–  Det är så otroligt svårt att vinna det här priset. Med de namnen som är där sedan tidigare så är det surrealistiskt att se sitt eget namn där också. Jag är såklart mycket stolt över vad jag lyckats åstadkomma och väldigt tacksam till väldigt många som har en stor del i denna utmärkelse.  

Motivering, Årets spelare: Jesper Sankell 

“Målsinne och kraftfullhet, Jesper Sankell är spelaren som definierar dessa ord. En härförare och ledargestalt oavsett miljö som alltid spelar med hjärtat utanpå tröjan. Jesper Sankell visar varje säsong hur värdefull han är – oavsett om det är för Sverige eller klubblaget – och ger alltid sitt yttersta för sina lagkamrater. Jesper Sankell är den moderna tidens innebandyspelare som inspirerar och är en förebild för många kommande stjärnor." 

Foto i artikelbild: Krister Ohlin (@Vipersfotografen)

Publicerad av Martin Almroth

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS