Glenn Boström skrev historia – först till 600 SSL-matcher

Publicerad
Glenn600
Glenn Boström blev första domaren att döma 600 matcher i SSL. Svensk Innebandy pratade med domaren för att höra om kärleken till sporten, hur han utvecklats som domare och vad som egentligen är det bästa beslutet i hans karriär.

Det var i samband med den sista grundserieomgången i SSL Herr (Svenska Superligan) och mötet mellan Pixbo och AIK som det hände. Milstolpen och 600 matchers barriären (i högstaligan) är nu ett minne blott för både domarkåren och Glenn Boström själv. 

– Känslan är lite lika som en annan match först men sen när folk börjar gratulera en, då blir det och känns annorlunda så klart. Sen så är det ju match och då är det match men klyschan är väl som så; att man kommer se tillbaka på det när man lägger pipan på hyllan, säger Glenn Boström som inte vågade hoppas på match 600 förrän det var klart.

– Det var egentligen nervöst där under det sista tio matcherna, för helst av allt ville man ju inte bli sjuk. Redan innan säsongen så såg jag att jag kunde nå 600 matcher före slutspelet för att få bort fokuset från det i ett eventuellt slutspel. Så vi lyckades lösa det i sista omgången med en god marginal.

600 matcher kräver ett gäng säsonger. Tack vare domarkollegan Håkan Södermans dokumentation så vet vi att första matchen i högstaligan, på damsidan var i Division 1 Östra den 12 oktober 1996, och på herrsidan den 18 februari 2002 (i Elitserien).

– Det var nervöst så klart men samtidigt så var det en annan domare där och då. Det var en mer kaxig domare som sa att det här skulle inte vara några som helst problem, säger Glenn och fortsätter om just förändringen som blivit i domarstilen under åren:

– Ödmjukheten är det absolut största. Jag var allt annat än ödmjuk när jag började döma. Då var det mer att jag hade rätt och alla andra hade fel. På senare år har jag förstått min roll och vad jag kan påverka. 

22 säsonger och över 600 SSL-matcher senare är Glenn Boström fortfarande kvar inom innebandyn. Egentligen av flera anledningar men en som är starkare än något annat.

– Kärleken till sporten är det som håller mig kvar, det är det absolut största. Många kollegor och andra pratar om en personlig utveckling i det vilket det också är. Hur man hanterar situationer och människor, säger Glenn men slår sedan fast:

– Men i slutändan så är det kärleken till sporten. Att prioritera dömningen före vissa familjesaker går väl endast att förklara som kärlek till sporten.

Tack för din kärlek till sporten Glenn! Vi ser fram emot SM-slutspelet.

Tre frågor med Glenn Boström

Vad är ditt finaste minne från domarkarriären?

– Det som sticker ut är nog finalen i Tele2 Arena. Den var något mer, det var något annorlunda. Innebandyn växlade upp kändes det som. Lite som målet är i år. Vi tar mark som sport och att då vara en del av det och bidra det var stort.

Vad är den bästa avblåsningen du gjort?

– Senaste SM-finalen jag och Håkan hade, 2022. Straff i slutminuten, för Falun i en spelvändning. Inga konstigheter då jag tycker den höga klubben är självklar där. Det här måste vara straff kände jag då och tar det beslutet direkt. Det var en av de avblåsningarna som blev så himla himla bra när man ser tillbaka på det. 

Vad är den sämsta avblåsningen du gjort? 

– Ja men gud! En och annan riktigt dålig fördel har man ju haft. Det är en så otroligt jobbig känsla. Ofta är det när det är laget som ligger under och dessutom behöver fördelen som blir avblåsta i ett målchansläge eller mål rent av. Då mår man ju så dåligt. Det spelar ingen roll hur många man gör. Man mår lika dåligt varje gång.

Publicerad av Martin Almroth

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS