Grunderna och kollektivet ska ta AIK till toppen

Publicerad
AV6I5952
Premiären för Allsvenskan Dam är snart här. Svensk Innebandy har intervjuat AIK:s Hanna Knutsson och Rebecka Jansson för att få höra deras tankar och känslor inför säsongen 2023/24.
AIK IBF möter IBF Falun Utveckling i premiäromgången av Damallsvenskan Östra. Matchen spelas den 23/9 kl. 12:00 och du ser den live på Innebandy.TV.

Läs vidare och ta del av vad spelarna själva tänker om serien, deras och lagets målsättningar, samt vilka förväntningar de har på kommande säsong.

Vilka förväntningar har ni på kommande säsong?

– Kul att säsongen drar igång igen. Mina förväntningar är att vi spelar bra innebandy och har ett högt tempo. Vi har fått en ny tränare till laget, det känns kul med en ny röst och man lär sig alltid nya saker när det kommer in nytt folk. De kan se saker som andra kanske inte har sett vilket hjälper min egen utveckling. Det kommer att bli spännande att se hur det går, säger Hanna Knutsson.

– Förväntningarna på säsongen är att den kommer bli otroligt jämn. Det är många bra och jämna lag och jag tycker att det är väldigt kul när det blir tufft motstånd. För min egen del så är det att kunna fullfölja säsongen, eftersom att jag har kommit tillbaka från en skada. Det kommer bli en otroligt rolig säsong som jag ser fram emot, säger Rebecka Jansson.


Vilka målsättningar har ni som lag denna säsong? Vilka målsättningar har ni personligen?

– Det är som förra året, vi ska vara topp två och gå till kval. Jag tycker att vi har ett lag som kan fightas för de platserna. Sen blir det såklart tufft, det är andra lag i serien i år men målsättningen är att kvala igen, säger Hanna Knutsson och fortsätter:

– Mina personliga målsättningar är att jag ska fortsätta utvecklas och bli mitt bästa jag på innebandyplanen. Förra säsongen började jag ta mer ansvar och min förbättringskurva gick uppåt, så jag hoppas att den fortsätter gå uppåt i år. 

Rebecka Jansson instämmer om målsättningen för kval och att laget satsar på att gå upp till SSL. Gällande personliga målsättningar så tar hon upp hennes återhämtning. 

– Mina personliga målsättningar är framförallt att jag ska vara skadefri och kunna fullfölja hela säsongen. Jag hoppas att vi som lag kan göra en riktigt bra säsong.

Vad är era tankar om serien denna säsong?

Jansson fortsätter på sina tankar om att årets serie kommer att bli väldigt tuff och jämn, och tror även på många fartfyllda matcher. 

–  Det är roligt med många Stockholmslag, och jag ser även fram emot dubbelmötena med Norra serien. Det kommer att vara matcher med mycket fart, då jag tror att de flesta lagen i serien spelar med mycket fart och kontringar.

Knutsson tror precis som Jansson att årets säsong kommer att vara jämn, framförallt i toppskiktet av tabellen. 

– Förra året så hade vi ju KAIS Mora som stack ut, men i år så tror jag att toppen av serien kommer ha högre konkurrens. Vi har Nacka som har kommit ner från SSL, Storvreta och Älvsjö som har värvat på bra, och sen har vi ju oss också. Det tycker jag är väldigt kul, så att det inte blir som förra året när det fanns ett tydligt topplag.

Hur ser ni på era förutsättningar inför säsongen sett till hur försäsongen har gått? 

Båda spelare instämmer om att försäsongen har sett bra ut och nämner att de har haft ett stort fokus på fysträningen inför säsongen. Förutsättningarna för säsongen är positiva menar båda, även om resultaten inte alltid varit fördelaktiga. 

– Resultatmässigt i helgen kanske det inte gick vår väg men det är fortfarande mycket från det som vi tar med oss, som vi kan bygga vidare på. Vi är redo inför premiären, säger Hanna Knutsson. 

– Matcherna har väl gått lite sisådär, men jag tycker ändå att vi har något bra på gång. Jag är inte orolig, menar Rebecka Jansson. 

Vad tror ni kommer att bli viktigast för er den här säsongen?

För både Jansson och Knutsson kommer grunderna i spelet att vara det viktigaste att förhålla sig till.

– Jag tror att det viktigaste kommer att bli att hålla oss till vår gameplan. Vi är i dagsläget inte en superbred trupp så jag tror att det blir viktigt att göra saker rätt och ge oss själva rätt förutsättningar inför varje match. Vi behöver också tänka på att varje poäng är viktig om man vill gå till kval, säger Jansson. 

– Jag känner att vi har grunderna, de flesta i truppen är kvar sedan förra året så vi har bra koll på vårt spel, menar Knutsson och tar även upp en förbättringspunkt:

– Sett till träningsmatcherna så tycker jag att vi är starka i defensiven, vi har ju värvat in Madelene Langendorf som har gjort det jättebra. Vårt problem har varit effektiviteten. Vi kommer till många fina lägen men vi sätter inte bollarna. 

Knutsson fortsätter och nämner hennes egen utveckling:

– För mig personligen kommer det viktigaste att vara att ta mer ansvar både på och utanför planen då jag är en av dem som har varit i laget längst. Jag vill fortsätta att växa i den rollen. 

Finns det någon eller några spelare som ni skulle vilja lyfta, som kan vara spännande att hålla ett extra öga på i år?

– Några namn poppar upp i huvudet direkt, först har vi Linnéa Hjelm. Sjukt snabb, bra teknik och vasst skott, henne ska man absolut ha ett extra öga på. Sen har vi som nämnt Madde Langendorf i mål, ett sjukt bra och viktigt nyförvärv för oss. Sen har vi Rebecka Jansson som är tillbaka från en knäskada, hon kommer att vara väldigt vass i år, säger Hanna Knutsson. 

Jansson själv nämner ingen specifik, men lyfter istället hela gruppen:

– Jag har ingen specifik,  jag tror att vi kommer att gå ihop som lag och jobba som ett kollektiv. Alla tillsammans, full fart framåt. 

Premiärmatchen som väntar - ni möter IBF Falun Utveckling. Hur ser ni på motståndet? Hur kommer ni att förbereda er inför första matchen? Vad kommer att bli viktigast för er i den matchen?

Både Knutsson och Jansson erkände en dålig koll på motståndet, men stärkte oavsett vikten i att fokusera på det egna laget och vad de behöver göra för att generera ett bra resultat i första omgången.  

– I och med att det är premiärmatch så känner jag att det är viktigast att vi håller oss till grunderna. Vi behöver fokusera på - som vår tränare säger - de fundamentala sakerna. Vi kan vårt försvar och vi vet vad vi ska göra. Vi förbereder oss egentligen som vanligt, säger Knutsson.

– Det kommer framförallt att bli superkul att komma igång. Jag tycker att vi ska fokusera på oss själva och gå in med rätt inställning. Spela vårt spel och tro på oss själva så kommer det att gå vägen, säger Jansson. 


Vi önskar all lycka till AIK IBF, IBF Falun Utveckling och alla andra lag inför seriestarten. Vill du läsa mer om premiäromgången och hur du ser alla matcher, klicka här.

Publicerad av Maja Gårdh

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS