Allt du vill veta inför semifinalmötet mot Tjeckien

Publicerad
Allt du vill veta inför semifinalmötet mot Tjeckien

Dags för semifinal i The World Games 2022 och Sverige ställs grupptvåan i grupp B, Tjeckien. Ett motstånd som det var hela fem år sedan som man mötte i en mästarskapsmatch – även då i TWG-sammanhang. 
"Det är ju såklart goda minnen", säger Johan Samuelsson som minns tillbaka inför matchen.

Tjeckien gjorde vad som förväntades i den sista gruppspelsmatchen mot Kanada och vann med 17-0. Semifinalmotståndet kommer därmed till slutspelet med två vinster och en förlust från sin grupp. 

Andraplatsen cementerades i samband med gruppspelsmatch nummer två då laget förlorade mot Finland med 3-5. Innan det hade man besegrat USA med 13-1 och sedan vann man som nämnt mot Kanada. 

Ur svensk synpunkt var det längesen man stötte på tjeckerna i en mästerskapsmatch – i form av The World Games (TWG) eller VM. Faktum är att senaste mästerskapsmatchen mellan lagen var i TWG i Polen 2017. Även då var det i en semifinal och Sverige vann då med slutsiffrorna 5-2.

All historik i mästerskapsmöten – Sverige-Tjeckien
1998-05-27 Brno (VM) Sverige-Tjeckien 12-0
2002-05-24 Helsingfors (VM) Sverige-Tjeckien 7-1
2004-05-17 Zürich (VM) Sverige-Tjeckien 4-1
2004-05-23 Zürich (VM) Sverige-Tjeckien 6-4
2006-05-27 Stockholm (VM) Sverige-Tjeckien 4-2
2008-12-07 Ostrava (VM) Tjeckien-Sverige 4-5
2016-12-06 Riga (VM) Sverige-Tjeckien 8-4
2017-07-29 Wroclaw (TWG) Sverige-Tjeckien 5-2

Sedan dess har lagen möts fem gånger i övriga sammanhang och de blågula herrarna har vunnit fyra av dessa. Den senaste matchen blev dock till Tjeckiens favör då Sverige fick se sig besegrade i Plzen under Euro Floorball Tour (EFT) med 6-3 till hemmalaget. 

Dagens semifinalmöte blir det nionde i ordningen mellan lagen i VM och TWG-sammanhang och de svenska spelarna verkar se fram emot mötet.

– Tjeckien är på gång som innebandynation och landslag med starka unga spelare. Det kommer bli jättetufft. Men om vi gör det vi ska som vi gjorde mot Schweiz och använder vår skicklighet så har vi en väldigt bra chans och bör vinna tycker jag, säger målvakten Jon Hedlund inför mötet och får medhåll från veteranen Johan Samuelsson:

– Det brukar vara Tjeckien eller Schweiz i semifinal och nu minns jag Tjeckien från senaste World Games och det är ju såklart goda minnen. Det är en bra generation och de som var i min generation är borta nu. De är bra men vi ska göra som vi gjorde mot Schweiz så kommer det nog gå vägen.

Hos förbundskaptenerna är ordalagen åt samma håll.

– Vi tittade på Tjeckien mot Finland och det är en ny coach i deras lag som har något av ett nytänk mot hur de har spelat. Det ska bli intressant att möta dem och jag ser fram emot den här matchen, säger Thomas Brottman och kommenterar Tjeckien pågående generationsskifte:

– De är bra skolade och har något bra på gång eftersom att de jobbat med det här målmedvetet. Men jag tycker ändå att vi är steget före. Det är alltid roligt att spela den här typen av matcher som är mot toppmotstånd.

Sveriges laguppställning mot Tjeckien blir officiell på innebandy.se och våra sociala medier en timme före matchstart.

Sveriges kvarvarande matcher i The World Games:
11 juli 16.30 semifinal
12 juli 17.00/19.45, bronsmatch/final* (**)

* Vi sänder den match som Sverige spelar
(**) Tiderna är i svensk tid.

Se Sverige-Tjeckien gratis på innebandy.tv – klicka här.

Se Jon Hedlund och Johan Samuelsson tankar efter mötet mot Schweiz här: 

Foto: Adam Troy

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS