Maja Viström är Årets spelare 2023/24

Publicerad
Majaviström Åretsspelare

Hon gör sin individuellt bästa säsong i karriären och var högst delaktig i att Sverige bärgade VM-guldet i Singapore. En förebild för unga talanger som ständigt drivs av att nå nya framgångar. Nu prisas damlandslagets och Thorengruppen IBK:s Maja Viström som Årets spelare inom Svensk Innebandy säsongen 2023/24.
”Det är väldigt häftigt och svårt att greppa vidden av.”

Maja Viström har under flertalet säsonger etablerat sig som en av Thorengruppen största stjärnor. Den talangfulla centern har blivit en nyckelspelare i det stjärnfyllda Umeålaget och är en stor anledning att de grönklädda fortsätter att skörda stora framgångar på planen.

Den här säsongen har Maja Viström även haft sin poängmässigt starkaste grundseriesäsong i karriären. Totalt noterades Viström för 45 (21+24) poäng och syntes i alla spelformer för sitt Thorengruppen.

Viström var även en starkt bidragande del till att Sverige gick vinnande ur VM-finalen 2023 där hon öppnade målskyttet efter endast några sekunders spel mot ärkerivalerna Finland.

Nu prisas Maja Viström som Årets spelare i Svensk Innebandy säsongen 2023/24.

– Helt sjukt skulle jag säga, säger Maja Viström om utmärkelsen. 

– Väldigt, väldigt ärofyllt att i världens bästa liga få ta emot ett sånt här pris. Det är väldigt häftigt och svårt att greppa vidden av. Det är kanske något som man kommer förstå mer av när karriären är slut.

Trots sin starka säsong så fanns det ingen tanke hos Viström om att hon skulle kunna vara aktuell för det finaste individuella pris en innebandyspelare kan få inom Svensk Innebandy.

– Absolut inte. Det var ingenting som jag hade tänkt på överhuvudtaget. Fokus har varit på att prestera så bra som möjligt så laget vinner matcherna. Det är verkligen bara något jag hade kunnat drömma om, det är väldigt stort att få ha sitt namn på en lista med så många legendarer.

Det glada beskedet levererades av förbundsstyrelsens ordförande Märit Bergendahl till en smått chockad Maja Viström.

– Först regerade jag bara på att det var hon som ringde mig och jag undrade vad jag hade gjort nu, säger Viström med ett skratt.

– Sen när vi hade pratat en stund började jag fatta vart samtalet var på väg. Jag stod då och skulle sätta upp håret till semifinal tre och bara stod där och höll i mitt hår. Jag stod helt stilla och kunde inte fatta vad som sades. Jag var chockad och väldigt-väldigt-väldigt glad.

Årets säsong håller Maja Viström som en av de bästa i sin karriär och väljer att lyfta fram klubblaget som en stor anledning till framgångarna.

– Jag skulle absolut säga att det är min bästa säsong hittills i karriären. Jag har varit väldigt bra över en lång tid och hållit en hög lägstanivå under hela säsongen egentligen. Jag har också spelat med väldigt bra spelare både i klubb- och landslaget så jag är väl bortskämd på så sätt. Man får lite gratis och kan slå en skitpass så gör någon mål. Men även att man kan få den serverad och pricka in den i öppet mål själv.

Vad känner du själv att du har utvecklat under den här säsongen?

– Det jag framförallt har utvecklat under den här säsongen är mitt offensiva spel i klubblaget men även i landslaget. Jag har förbundskaptenen (Åsa Karlsson) att tacka som trott på mig och har haft tålamod. Jag kanske inte är bäst i gruppspel när vi ställs mot Polen och Lettland men när det väl gäller har jag ändå haft självförtroende.

Det ständiga drivet och hungern på nya finaler är också det som driver den hård arbetande centern säsong efter säsong. Någon mättnadskänsla finns inte hos Maja Viström.

– Jag tror framförallt att det är att jag vill bli så bra som möjligt och vinna så mycket som möjligt. Även att jag har fått möjligheten att spela många finaler och gå vinnande ur dem. Känslan man får när man vinner en final är oslagbar och något man måste uppleva för att förstå. Det är det som driver mig att bli en bättre innebandyspelare. Om jag blir bättre kan jag hjälpa laget att vinna fler roliga finaler.

– Det är många som jag ska tacka för det här priset. Mitt lag och inte minst mina föräldrar som skjutsade mig till träningen i över en timme när jag var liten ska ha ett stort tack.

Motivering, Årets Spelare: Maja Viström
"Maja Viström har under sin karriär utvecklats till att bli de stora matchernas spelare. En tvåvägsspelare som är definitionen av vinnarskalle och som alltid har ett leende nära tillhands. Viström är en spelmotor i sitt Thorengruppen såväl som i landslaget och som ständigt höjer sina lagkamrater när hon intar planen. Maja Viström besitter ett brett register vilket gör henne till en av världens främsta spelare, både offensivt och defensivt."

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS