Falun Svenska Cupen-mästare – har historisk chans på trippeln

Publicerad
IBF Falun Svenska Cupen

Finalen i Svenska Cupen mellan FBC Kalmarsund och IBF Falun slutade med en storseger för de rosaklädda. Efter en jämn och tight inledning klev Falun ifrån och kan titulera sig mästare i Svenska Cupen för första gången i klubbens historia. 
"Kul, det är en titel vi har saknat och en pokal vi velat ställa i vårt prisskåp", säger Faluns lagkapten Emil Johansson efter titeln. 

Ett smockfullt SBB Arena fick se en spännande inledning på Svenska Cupen-finalen. Två lag med mycket att spela för och en vilja som bäddade för chanser åt bägge hållen.

Men trots det stora hemmastödet i Kalmar var det Falun som var mest kliniska under kvällen och efter 60 minuters finalspel stod en ny titel i Falu kommun.

– Fantastiskt skönt, vi vill vinna allt vi ställer upp i och det har varit ett viktigt delmål för säsongen. Det första i Champions Cup och andra här med Svenska Cupen och nu är det bara SM-guldet i april kvar, säger Falukaptenen Emil Johansson och fortsätter vad en historisk trippel skulle innebära:

– Det skulle betyda mycket. Jag har mycket titlar och vi har mycket titlar men nu kan vi bli historiska och sätta ett avtryck. Det vill jag göra, det skulle betyda en hel del. 

Emil Johansson och de andra Faluspelarna som var med och vann VM-guld i november kan dessutom ta en kvadrupel denna säsong. 

– Jag vill verkligen vinna allt jag ställer upp i. Skulle jag och vi ha det kalenderåret... Det skulle... Det är svårt att vinna och det tar mentalt att vinna men nu är det bara ett delmål kvar för att nå det, säger en leende Emil Johansson. 

Tillbaka till finalen så var inledningen dramatisk. Chanser och lägen utbyttes men det var först i andra perioden som målgörandet inleddes och det på ett särskilt vis.

Backen Emil Nilsen bjöd på ett riktigt drömmål där han med en slags halvzorro vred upp bollen vid bortre stolpen och ett sus gick genom arenan innan Falujublet tog över. 

– Det är inte alltid en back får göra ett sånt mål så det var skönt det. Ibland har man tur, jag har kollat på (Emil) Ruud och sett hur han gör på träningar så det var bara haka, säger Nilsen om sitt mål.  

Falun hade en tremålsledning inför tredje och i slutakten hade Kalmarsund inte möjligheten att komma närmare utan slutsiffrorna skrevs till 2-10.

– Vi är ute efter trippeln och nu är grunden lagd för det. Sen är det kul att vara med och bli historisk det är inte alltid man kunnat vara det, säger Emil Nilsen och konstaterar:

– Att bli historisk och vinna titlar, det är väl därför man håller på med den här idrotten.

Matchfakta
FBC Kalmarsund-IBF Falun 2-10 (0-0,1-4,1-6)

Andra perioden
0-1 (01.51) Emil Nilsen (Linus Holmgren)
0-2 (02.21) Casper Backby (Malte Lundmark)
1-2 (06.56) Kim Nilsson (Filip Langer)
1-3 (17.24) Malte Lundmark (Casper Backby)
1-4 (18.18) Emil Nilsen (Victor Wettergren)

Tredje perioden
1-5 (03.19) Malte Lundmark (Emil Ruud)
1-6 (04.37) Victor Wettergren (Omar Aldeeb)
2-6 (06.31) Kim Nilsson (Marcus Johansson)
2-7 (08.57) Emil Johansson (Malte Lundmark)
2-8 (14.41) Victor Wettergren (Linus Holmgren
2-9 (16.48) Victor Wettergren (Linus Holmgren)
2-10 (18.59) Emil Ruud (Malte Lundmark)

Publicerad av Martin Almroth

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS