Nytt upplägg för Svenska Cupen

Publicerad
Sv Cup Thorenumeå
Svenska Cupen är tävlingen där lag från lägre divisioner får chansen att mäta sig med giganterna från SSL. Till kommande säsong får Svenska Cupen flertalet förändringar som innebär ett nytt upplägg. 

Svenska Cupen lanserades i sitt nuvarande format inför säsongen 2021/22. Turneringen ger mindre lag chansen att mäta sig mot giganterna från SSL när en av säsongens mest åtråvärda titlar står på spel.  

Säsongens upplaga av turneringen avgjordes nyligen inför fullsatta läktare i Umeå respektive Falun när Thorengruppen IBK och Pixbo IBK tog hem mästartiteln på dam- och herrsidan.  

Från Svensk Innebandy är man mycket nöjda med det intresse som turneringen lockat under de senaste åren, berättar Daniel Gustavsson, tävlingschef på Svensk Innebandy.  

– Vi är mycket nöjda med den utveckling som Svenska Cupen haft sedan nystarten på turneringen, säger Daniel Gustavsson och fortsätter: 

– Vi märker att intresset för turneringen ökar successivt och ett tydligt tecken på det är årets finaler som spelades inför närmast fullsatta arenor på både dam- och herrsidan.  

Till den kommande säsongen genomförs flertalet förändringar i upplägget av Svenska Cupen där syftet är att göra turneringen än mer intressant.  

En nyhet är bland annat att de lag som slutade på placering 1-8 i årets SSL går in i Svenska Cupen i omgång 3. 

– På Svensk Innebandys tävlingsenhet arbetar vi kontinuerligt med att utveckla våra tävlingar, det här för att ytterligare attrahera såväl spelare som publik. Efter att vi tillfrågat våra SSL-föreningar avseende Svenska Cupen har vi inför säsongen 2024/25 gjort ett antal förändringar i turneringens upplägg.  

– Vi har bland annat beaktat att vi vill ha så jämna matcher som möjligt genom hela turneringen. Vi har även tagit hänsyn till att belastningen på våra toppspelare blivit allt hårdare de senaste säsongerna med spel i SSL, Champions Cup, Svenska Cupen, landslagsturneringar med mera.  

Det nya upplägget för Svenska Cupen innebär bland annat att:   

• Från och med säsongen 2024/25 blir Svenska Cupen identisk på dam- och herrsidan.

• De lag som slutar på plats 1-8 i SSL säsongen 2023/24 blir direktkvalificerade till omgång 3 av Svenska Cupen 2024/25. Omgång 1 består enbart av lag som kvalificerats via distrikten (SDF). Omgång 2 består av vinnarna från omgång 1, lag placerade 9-14 i SSL, de åtta (8) lag från Allsvenskan som kvalade till SSL samt ett (1) direktkvalificerat lag från distrikten (SDF).   

• Åttondel- och kvartsfinaler spelas i enkelmöten medan semifinaler spelas i dubbelmöten.  

• Om två lag från olika divisioner möts i åttondel- eller kvartsfinal spelar laget från den lägre divisionen på hemmaplan.   

• Om lag från samma division möts i åttondelsfinal lottas vilket lag som är hemmalag.  

• Om det ena laget spelat hemma och det andra på bortaplan i åttondelsfinalen spelar det sistnämnda laget hemma i kvartsfinalen förutsatt att lagen tillhör samma division. Om båda dessa lag från samma division spelat hemma eller borta i åttondelsfinalen lottas vilket lag som är hemmalag i kvartsfinalen.   

• I semifinal lottas vilket lag som är hemmalag i första matchen medan det andra laget är hemmalag i returmatchen. 

• Målskillnad beaktas i semifinal om lagen får samma poäng i dubbelmötet. 

• I finalen lottas hemmalag om inte exakt samma lag möttes i finalen året innan. Då blir det lag som hade bortaplan året innan hemmalag detta år förutsatt att den föreningen uppfyller de krav som SIBF ställer på finalarrangören.  

• Vinnaren av Svenska Cupen 2024/25 erhåller 150.000 kr samt kvalificerar sig till Champions Cup 2025/26. Förlorande finallag erhåller 75.000 kr. 

Se den nya strukturen för Svenska Cupen – här!

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS