IBK Vänersborg vågar snacka om det

Publicerad
Våga snacka om det Vänersborg 4

Under 2019 började IBK Vänersborg prata om mer än bara innebandy med sina medlemmar. Satsningen ”Våga snacka om det” har varit ett framgångsrikt koncept som Svenska Innebandyförbundet vill uppmärksamma lite extra nu när det är Pride-månad.
”Vi ville ta ett större ansvar än att enbart utbilda dem till grymma innebandyspelare. Vi ville även göra dem till bättre människor”, säger Malin Nilsson som är ansvarig för satsningen.

Med konceptet vill föreningen göra precis som namnet lyder – våga snacka om det. Tanken är att utbilda föreningens medlemmar inom ämnen som kan komma med utmaningar inom idrotten, såsom normer, jargonger och omklädningsrumssnack. Därför utgår projektet från utbildningsmaterialet ”In or outside the box” som är framtaget av RF-SISU Västra Götaland. IBK Vänersborg menar att idrottsföreningen är en utmärkt arena för utbildning och samtal i trygg miljö.

– Vi är medvetna om att manlig lagidrott är ett sammanhang där toxisk machokultur och osunda normer kan försiggå innanför omklädningsrummets och gruppens tjocka väggar. Vi ville jobba preventivt och förekomma den formen av kultur genom att vara en medspelare i ungdomarnas liv, berättar Malin.


Att prata om vissa ämnen kan vara känsligt, men Malin Nilsson tror att varje samtal är viktigt för att driva den utveckling som föreningen vill.

– Det kan vara en utmaning att nå fram, eller rättare sagt nå in. In till kärnan, in i hjärtat, innanför skinnet. För att kunna låsa upp svårigheter, stängda dörrar där man behöver hjälp att komma vidare och förändra det som behöver förändras. Vissa grupper eller åldrar kan det vara trixigare att komma åt de äkta, sanna känslorna. Istället maskeras känslorna med en yttre fasad som lätt smittar hela gruppen. Men vi lär oss något av det också. Och det får vara okej eftersom vi är rätt säkra på att man ändå tar med sig någon liten lärdom eller insikt.


För att bidra med HBTQI+-perspektivet bjöd föreningen in Anders Vilhelmsson med sin föreläsning ”Bög”. Under föreläsningen berättade Anders för föreningens unga spelare och föräldrar om sin upplevelse av att växa upp, att välja idrott, att gå i skolan samt att hantera kommentarer och kränkande handlingar då han ansågs vara annorlunda på grund av hans sexuella läggning.

– Det var en otroligt personlig, varm, viktig och berörande berättelse som fångade ungdomarna direkt. De fick skriva frågor digitalt som Anders sedan gav svar på vilket bidrog till både skratt och eftertänksamhet. Att genom Anders berättelse ge ungdomar och vuxna ett levande exempel på ett öppet sinne, en fri värld och en möjlighet att älska och vara vem du vill var så fint och uppskattat, säger Malin.


Konceptet har sedan sin uppstart vuxit sig starkt i föreningen. Nu har IBK Vänersborg börjat se resultat av att medlemmarna reflekterat och pratat om hur de vill att kulturen ska se ut inom föreningen.

– Jag tycker att språkbruket på och utanför planen för det mesta låter schysst. Vi upplever faktiskt att spelarna blivit mer medvetna om hur man uttrycker och beter sig. Flera av våra medlemmar har sagt att de fått ökad förståelse för att ord kan såra, att det är viktigt att vara snälla mot varandra och att man behöver tänka på hur man beter sig på och utanför innebandyplanen. Att få vara en del av något som betyder något och kan göra skillnad känns naturligtvis enormt bra, berättar Malin.

"Våga snacka om det" har också blivit uppmärksammad både medialt och av andra idrottsföreningar som blivit inspirerade och vill göra liknande projekt. I framtiden hoppas IBK Vänersborg att fler vågar snacka om det.

– Vi vill fortsätta nätverka med andra föreningar, idrotter, förbund, skolor och kommunen för att nå ut hela vägen. Barn och ungdomar ska kunna känna sig trygga oavsett vilken arena de besöker i vår kommun, oavsett vilken idrott. För det krävs samarbete och långsiktigt arbete, avslutar Malin.

IBK Vänersborg är ett fint exempel på hur en förening kan jobba med värdegrund och bidra med kunskap om samhällsviktiga ämnen, så som exempelvis HBTQI+. Här kan ni läsa mer om våra sökbara medel och bidra till att göra innebandyn till mer än bara en sport!

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS