Från skolbesök till rekord – så ökade distrikten sina kvinnliga licenser

Publicerad
Microsoftteams Image (2)
Den 12 september kom nyheten om ett nytt rekord i antalet kvinnliga licenser inom innebandyn, då mätt till 36 055. Arbetet har varit stort inom Svensk Innebandy och framförallt hos våra distriktsförbund. Så här har det aktiva arbetet sett ut och vad ökningen har betytt för deras verksamhet.

Två av de distriktsförbund som har ökat mest i antalet kvinnliga licenser är Södermanland och Småland/Blekinge. Svensk Innebandy har talat med båda distriktens verksamhetschefer för att få höra mer om deras arbete, hur de har nått denna ökning och deras tankar om framtiden. 

Södermanlands verksamhetschef Jan Berg berättar att man under säsongen 2021/22 inte hade ett enda flicklag på grön nivå. Nu, under säsongen 2023/24, har man hela sex föreningar med dubbla lag på grön nivå, med fler på ingång.

Kansliet och styrelsen satte sig ner och sa att så här kan det inte fortgå, fortsätter det så här så kan det bli ödesmättat för daminnebandyn i Sörmland på sikt, säger Jan Berg och förklarar hur de lyckades vända den nedåtgående trenden:

 Vi sneglade på Östergötland och kopierade deras flick-projekt FFG (Fast Forward Girls) och påbörjade processen med att hitta rätt kvinna som kunde leda projektet. Då anställde vi Camilla Ceder, som sedan november 2022 har arbetat med skolbesök och efterföljande provträningar i föreningar. Detta var i samma veva som vi fick pengar genom återstartsstödet, vilket verkligen hjälpte oss att kunna få igång det här.

Camilla Ceders arbete med skolsamverkan har resulterat i en jättesuccé för Södermanland då man genom hennes skolbesök har fått in många tjejer och kunnat starta upp flera nya lag. Ambitionen för Södermanland är nu att föreningarna själva ska ta upp stafettpinnen och fortsätta i Ceders spår.

 Jag vill verkligen lyfta Camilla i det här läget. Vi hittade helt rätt person och vi är fantastiskt nöjda med hennes arbete, säger Berg och är hoppfull inför framtiden:

 De erfarenheter som Camilla har med att ta kontakt med skolor, och det jobbet hon har gjort, kommer vi att dela med oss till föreningarna. Vi hoppas att det här inte stannar av utan att det fortsätter i full kraft med föreningarna som drar i det.

Arbetet hos och av föreningarna är något som Stefan Franzén, verksamhetschef för Småland/Blekinge, menar har varit den största anledningen för deras ökning i antalet kvinnliga licenser.

 Jag tror att det ligger väldigt mycket hos föreningarna, det är de som har gjort ett fantastiskt stort arbete. Det är många av de stora föreningarna som visar upp innebandyn i regionen som har ökat. De är ute i skolorna och jobbar och agerar för innebandyn, säger Stefan Franzén, och menar precis som Jan Berg att skolbesöken har varit den största bidragande faktorn.

Det blir svårt att locka in nya utövare om det inte finns någon som tar emot dem. Vi har gett pengar till våra föreningar för att de ska vara ute i skolorna och göra skolbesök, för då finns det en förening som kan ta emot barnen. Vi ska fortsätta att jobba med skolorna under hösten och ge pengar till föreningarna så att de kan fortsätta arbetet.

Det som även hjälper skolorna i deras utövning av sporten menar Franzén är skolpaketen från OBOS, en av Svensk Innebandys huvudpartners, som ger skolorna tillgång till utrustning och som enligt Franzén också har bidragit till ökningen.

 Där har vi sett att föreningar i de orter där man har använt sig av OBOS-paketen också har ökat i licenser. Det tycker jag är ett tydligt exempel på att pengar till föreningar och skolor ger effekter in i verksamheten.

Franzén hoppas på en framtid där fler och fler väljer att spela innebandy och delar med sig av vad han tror kommer att vara viktigast:

Jag tror att nyckelfaktorerna är att prata positivt om vår idrott, ha en bra kvalitativ verksamhet i föreningarna och vara ute i skolorna och visa upp sig.

Publicerad av Maja Gårdh

Mer om licensutvecklingen här
Mer om vår jämställdhetsutbildning här
Mer om Östergötlands succéprojekt här
Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS