Fifty/Fifty får ny dellansering

Publicerad
2X4A9178
År 2019 lanserades jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty som sedan dess nått ut till över 200 föreningar och släppts internationellt. Svensk Innebandy kan nu presentera en ny dellansering inom utbildningen och en glädjande nyhet gällande den internationella lanseringen.
Fifty/Fifty är en digital utbildning som togs fram av Värmlands Innebandyförbund och RF SISU Värmland för att inspirera och öka kunskapen om jämställdhet inom idrotten. Målet med utbildningen är att få till en mer jämställd innebandy. 

En del av utbildningen handlar om inspiration och kunskap, där föreningar får ta del av filmer med olika inspiratörer som berättar och lär ut baserat på olika teman. Utbildningen börjar med att gå igenom varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och går sedan vidare till normer, kommunikation, rekrytering samt strukturer och makt, och avslutas med hur föreningen i fråga själva kan arbeta med jämställdhet. 

Fifty/Fiftys nya dellansering innebär att ett flertal av filmerna i utbildningen har uppdaterats med nya inspiratörer, där tre filmer redan är klara och två är planerade att lanseras senare i år. För att nå ut till andra intresserade parter utöver föreningar och distrikt finns nu även utbildningen som organisationsversion med samma innehåll som föreningsversionen men med anpassade formuleringar. 

I de nya filmerna medverkar nya inspiratörer med olika bakgrund som pratar om ett specifikt tema i utbildningen. En av de nya inspiratörerna är Annika Grälls, andre viceordförande i Svenska Fotbollförbundet, som pratar om strukturer och makt. Grälls har även blivit tillsatt som ordförande för nystartade Women's League Forum, en organisation för alla damfotbollsligor runt om i världen. 

En annan inspiratör är Johanna Wilhelmsson, studentambassadör för Internationella Universitetsidrottsförbundet (FISU) och opinionsbildare inom jämställdhet. I hennes film pratar hon om vad hon anser vara två av de största problemen för jämställdhetsfrågan idag. 

– Det första är att folk år 2023 fortfarande upplever jämställdhetsbegreppet som något krångligt och komplext. De blir nervösa när de hör det och tänker “oj, min lilla förening kan inte jobba med jämställdhet” och att det är något som större föreningar eller förbund borde göra, berättar Johanna Wilhelmsson. 

– Det andra är att idrottsvärlden behöver få in fler kvinnor som bryter ny mark. Fler kvinnor som vågar ta steget in i styrelserum fulla av människor som inte ser ut som dem själva. 

Wilhelmsson betonar att det inte är enkla problem att lösa, men avslutar sin film genom att vara positiv inför framtiden. Hon menar att det sker ett generationsskifte, där hennes egna och yngre generationer kan vara början på en positiv utveckling.

– Jag vill gärna tro att min generation och yngre generationer är för jämställdhet och mot att kränka andra människor baserat på exempelvis kön, etnicitet eller sexualitet.

Att vara inspiratör för Fifty/Fifty var en självklarhet för Wilhelmsson, då jämställdhet dels är ett ämne hon själv brinner mycket för, men också för att hon anser att utbildningen är en bra möjlighet för föreningar att fortsätta arbeta med frågan. 

– Jag tycker att Fifty/Fifty är ett grymt initiativ. Jag har pratat mycket om att det ofta blir att arbetet inte fortsätter efter en utbildning. Man går en utbildning, de säger att jämställdhet är viktigt, och sen tänker man “jaha, vad ska jag göra nu då?”.

– Fifty/Fifty gör något åt saken på riktigt och ser till att arbetet fortsätter efter utbildningen genom att ge konkreta exempel på vad man kan göra eller hur man kan tänka kring jämställdhetsfrågan, avslutar Johanna Wilhelmsson. 

Inez Rehn, inkluderingsansvarig på Svensk Innebandy, är tillsammans med Fredrik Carlson, verksamhetsutvecklare för inkludering på Riksidrottsförbundet, också en av de nya inspiratörerna. Som inkluderingsansvarig arbetar hon kontinuerligt med Fifty/Fifty och ser positivt på de nya uppdateringarna. 

– Fifty/Fifty lanserades i sin första version på hösten 2019. Vi ser det som en självklarhet att kontinuerligt uppdatera materialet så att utbildningen fortsätter att hålla sig attraktiv och relevant för våra föreningar i deras jämställdhetsarbete, säger Inez Rehn och fortsätter:

– Vi är jätteglada att så många personer med bred kompetens i jämställdhetsfrågorna valt att delta i denna uppdatering och att nu ha en organisationsversion på plats utöver föreningsversionen möjliggör för oss att öppna upp för andra intressenter att gå utbildningen, utöver våra distrikt och föreningar.


Utöver den utveckling som utbildningen genomgår och det arbete som görs här i Sverige så får Fifty/Fifty även stor internationell uppmärksamhet, tack vare den internationella lanseringen som gjordes i samarbete med Internationella Innebandyförbundet (IFF).

Internationella Olympiska Kommittén (IOC) arbetar i hög grad med hållbarhetsperspektivet inom idrott och har sedan 2016 uppmanat internationella idrottsförbund att skicka in fallstudier om deras arbete med hållbarhet. Blir fallstudien antagen av IOC så publiceras den på organisationens hemsida, här kan du se exempel och fallstudier från 2022. 

Fifty/Fifty presenterades av IFF som ett hållbarhetsperspektiv för IOC och Svensk Innebandy kan nu stolt meddela att de har antagit Fifty/Fifty som en av de fallstudier som kommer att publiceras nästa år.

Att uppmärksammas av IOC innebär framförallt en stor spridning för utbildningen, och gör den synlig för nya intressenter. Samtidigt synliggör det sporten för idrottsvärlden och visar upp det arbete som Svensk Innebandy och IFF gör inom hållbarhet. Ju fler som arbetar med jämställdhetsfrågan, desto bättre.

Publicerad av Maja Gårdh

Klicka här för att komma till utbildningen
Mer om Fifty/Fiftys internationella lansering här

Så kom jämställdhetsutbildningen Fifty/Fifty till

Så funkar Fifty/Fifty

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS