De väljs in i innebandyns Hall of Fame 2023

Publicerad
DSC03383

Anna Wijk, Anna Jakobsson, Magnus Svensson och Micael Fasth väljs in i innebandyns Hall of Fame för sina framstående insatser för sporten.

Sedan 2016 finns Svensk Innebandy Hall of Fame för att hylla personer som gjort extraordinära insatser i den svenska innebandyhistorien.

Hit kan spelare, ledare, domare och övriga funktionärer inom innebandyn väljas in. Urvalet sker en gång om året. Hur många och vilka som väljs fastslås av styrelsen.

De som väljs in 2023 är:
  • Anna Wijk, spelare
  • Anna Jakobsson, spelare
  • Magnus Svensson, spelare
  • Micael Fasth, pionjär

Läs mer om kandidaterna här nedanför. Klicka på respektive namn för att komma till en separat artikel. 

Anna Wijk
hade en lång landslagskarriär och gjorde över 100 matcher i landslagsdressen. Hon var med och kammade hem sex VM-guld och producerade nästan 200 poäng totalt under sin tid i landslaget. Även i klubbdressen hade hon stora framgångar med sitt KAIS Mora IF där det blev flertalet SM-brons, silver och guld.  Anna Wijk har även blivit utnämnd till Årets såväl som världens bästa innebandyspelare ett flertal gånger.

Anna Jakobsson är en av Svensk Innebandys allra främsta målgörare. Hon var en målspruta i SSL och nådde den magiska gränsen med fler än 500 gjorda mål i ligan för sitt Endre IF (grundserie och slutspel). Även i landslagssammanhang upplevde hon stora framgångar och kan summera bland annat ett U19-VM-guld, 58 A-landskamper och två VM-guld. Säsongen 2004/05 fick hon utmärkelsen ”Årets rookie” och tio år senare blev hon utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy. 

Magnus Svensson kännetecknades av att vara bäst när det gäller och för det svenska landslaget avgjorde han VM-semifinalen 2004 samt VM-finalen 2006. Även i klubblaget, Warberg IC, var han en avgörande spelare i SM-finalerna 2005, 2007 och 2008. Utöver SM-guld har Magnus Svensson även ett otaliga SM-silver samt brons. 2008 blev han utnämnd som årets spelare.

Micael Fasth är en av de som varit med och gjort innebandyn till det den är idag. Han var med när innebandyn kom med i Riksidrottsförbundet, var med vid bildandet av Internationella Innebandyförbundet, var med och såg till att Svenska Innebandyförbundet fick sitt första kansli samt arrangerade de första landskamperna. Antalet klubbar exploderade under åren Micael Fasth satt i Svenska Innebandyförbundets styrelse, från 270 till 692 på bara 3 år.

Läs mer om innebandyns Hall of Fame här.

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS