Årets domare på damsidan

Publicerad
Visselpipa i handen domare
Då var det klart! Jörgen Andersson och Olle Eliasson tar för andra gången hem titeln som Årets domare på damsidan.
"Ett kvitto på att vi fortfarande gör saker bra", säger Olle Eliasson.Motiveringen

Jörgen och Olle har under säsongen visat upp mycket goda prestationer som domare på högsta nivå. Deras stabila insatser och skickliga bedömningar har bidragit till att höja kvaliteten på matcherna och skapa en rättvis och respektfull atmosfär på planen. Deras goda blick för spelet har gjort att de har kunnat fatta snabba och korrekta beslut, vilket har bidragit till att höja standarden på innebandy i Sverige. De har även agerat förebildligt och upprätthållit höga etiska standarder både på och utanför planen.

Stort grattis till er! Hur känns det att få en sådan här utmärkelse?
– Det är jätteroligt! Och framförallt ett kvitto på att vi fortfarande gör saker bra. Att vi lyckas bibehålla och utveckla det vi tycker är en stark produkt. Det känns kul att återigen få en finalplats i Avicii Arena och att bli Årets domare, säger Olle. 

Detta är ju första säsongen på flera år som varit helt utan restriktioner. Hur har det varit att döma denna säsong? 
– Det är ju fantastiskt kul att det är publik och att de internationella matcherna och turneringarna har kommit igång igen. Det är bra för alla ungdomar och spelare och ledare att man kommer in i det igen, säger Jörgen.

Är det någonting ni känner att ni har gjort annorlunda denna säsong mot tidigare?
– Jag tycker vi har utvecklat och blivit tydligare i vårt matchledarskap. Vi har korta tydliga snack med spelare i situationer och vi har blivit mer kvicka att hitta rätt nyckelord, säger Olle. 

– Ja, och vi har också jobbat hårt för att hitta våra nyckelsituationer som hjälper oss att leda matcherna. Där har vi höjt oss ett snäpp, fyller Jörgen i.

Vad tror ni är avgörande för att just ni får utmärkelsen i år?
– Vi har hållit en ganska hög lägsta nivå från omgång ett och genom slutspelet, vi har inte haft så stora dippar. Vi har rutin från stora matcher från VM, U19-VM och tidigare SM-finaler. Jag tror det väger tungt när vi går in i de tuffa heta situationerna när det verkligen gäller, säger Olle. 

– Vi slappnar inte av. Vi går alltid in med samma inställning i alla matcher. Målet är alltid att göra den bästa matchen för säsongen, säger Jörgen. 

Hur viktig skulle ni säga att relationen till sin domarkollega är?
– Den är ju otroligt viktig. Jag och Jörgen har en stor trygghet tillsammans, jag vet vad Jörgen tänker innan han själv tänker det och detsamma. Vi jobbar oss genom dippar tillsammans genom att vi utvärderar matcherna för att veta vad vi ska förbättra, säger Olle.

Vad är det bästa med att döma?
– Att känna pulsen i matcherna, att vara där det händer och där det brinner. Och gemenskapen i domargruppen, resorna och såklart relationen till sin kollega. Det är jätteviktigt att man trivs ihop då man tillbringar så mycket tid ihop, säger Jörgen.

Vad är ert bästa tips till de som vill bli domare? 
– Det är så otroligt roligt att vara domare, jag kan inte förstå varför man inte skulle vilja vara det. För mig var det ett jättebra sätt att hålla kontakten med sporten efter att jag slutade som spelare. Det förlängde min innebandykarriär med många år. Mitt tips är att döma många matcher och våga blåsa redan från början av din karriär, avslutar Olle. 

Publicerad av Frida Stinesen Ekholm

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS