Här är Sveriges trupp till U19-VM i Danmark

Publicerad
PM U19 Truppvm

Den 26-30 april spelas U19-VM för herrar i Fredrikshamn, Danmark. Nu har förbundskapten Jonatan Brolin tagit ut den 20 man starka truppen som ska ge sig ut på guldjakt om några veckor. Det är en trupp där lagsammanhållningen är nyckel till framgång.
”Vi driver det här laget tillsammans”, säger Jonatan Brolin.

Jonatan Brolin tog över som förbundskapten för U19-herrlandslaget under hösten 2021. Arbetet mot 2023 års mästerskap och VM-truppen dit startade därefter omgående och har pågått fram tills nyligen. Kartläggning av spelare, scouting, flertalet läger och landskamper har därefter mynnat ut i den trupp som nu presenteras av förbundskaptenen.

– Det har varit en lång process som började vid SDF-SM i Nyköping för ett och ett halv år sedan. Det har hänt mycket saker på vägen, vissa fick man upp ögonen för direkt på SDF-SM. Vissa var inte med på SDF-SM, vissa var inte med från början utan har kommit in på slutet, så resan har varit annorlunda, säger Jonatan Brolin och fortsätter:

– Det ligger ett stort arbete bakom den här truppen tillsammans med den organisationen. Vi har haft ett stort scoutingnätverk som har en bra förmåga att fånga matcher och följa spelarna på hemmaplan. I korta ord ett gediget arbete för att hitta rätt komponenter till det vi väljer att kalla för världens bästa lag.

Återkommande när det handlar om U19-herrarna framhålls den starka lagsammanhållning som finns. Just kamratskapen och känslan av att bygga framgång tillsammans blir en av nyckelfaktorerna under U19-VM i Danmark.

– Den här truppens största styrkor är egentligen sammanhållningen och känslan av att det är en stark enhet. Där har vi jobbat på ett inkluderande sätt med spelarna och vi har inte bara sagt att nu lyssnar ni på oss, utan det har varit en process över tid där vi inkluderat spelarna i arbetet, säger Brolin och utvecklar:

– Såklart är det inte i alla delar men de har fått jobba väldigt hårt med uppgifter och reflektera mellan våra läger och även coacha varandra utifrån olika spelsätt. De äger den här frågan väldigt mycket själva och min bild är att de också är meddirigenter i det här projektet.

U19-VM spelas den 26-30 april och för Sveriges del handlar det om jakten på nya framgångar för U19-herrlandslaget. En utmaning som Brolin och hans ledarstab ser fram emot.

– Det är en tuff utmaning som väntar. Det finns både bredd och spets hos de andra nationerna. Men jag tycker att nu när vi har fått ihop den här truppen såpass bra och har den här känslan av att det är vi som gör det här tillsammans så har vi både spetsen och lagmaskinen bakom. Då kommer de andra nationerna få göra det riktigt bra om de ska slå oss.

Mästerskapet blir också det första för Jonatan Brolin i rollen som förbundskapten för U19-herrarna. Att få leda Sverige in i ett världsmästerskap blir en dröm som går i uppfyllelse för förbundskaptenen.

– Jag är superstolt att jag har fått möjligheten att vara förbundskapten och coacha Sverige. Det har varit en dröm för mig i många år och något jag är väldigt stolt över. Sen tänker jag att det viktigaste för mig är laget som man skapar tillsammans med spelarna och den övriga ledarstaben.

– Det har varit en stor ära och jag känner att vi har en otroligt fin och tajt ledarstab som jobbar tillsammans och vi har fått ihop en bra grupp spelare som jag tycker om att jobba med. Jag ser fram emot hela resan tillsammans med alla inkluderade.

Truppen till U19-VM
Målvakter
Albin Flöjner, Pixbo Wallenstam IBF
Jonathan Nilsson, Höllvikens IBF

Utespelare
Jonathan Berglund, Skälby IBK
Kim Guilotte, AIK IBF
Oscar Hammarqvist, Pixbo Wallenstam IBF
Arvid Hansson, Gävle GIK
Isac Hauge, Karlstad IBF Ungdom
Victor Johansson, FBC Lerum
Daniel Kalentun, Pixbo Wallenstam IBF
Gabriel Kohonen, RIG Umeå IBF
Gustav Lindberg, Pixbo Wallenstam IBF
Benjamin Lindskog, Trosa Edanö IBK
Oscar Magnusson, RIG Umeå IBF
Filip Norman, Team Thorengruppen Ungdom SK
Hampus Nydenfeldt, RIG Umeå IBF
Emil Nyh, Växjö IBK Utveckling
Benjamin Schill, Pixbo Wallenstam IBF
Sakarias Ulriksson, RIG Umeå IBF
Axel Veress, Lillån IBK
Arvid Äse, RIG Umeå IBF

Ledare
Jonatan Brolin, Förbundskapten
Henrik Lorendal, Assisterande förbundskapten
Annika Wegnebring, Team Manager
Mårten Storm, Läktarcoach
Joel Abrahamsson, Målvaktstränare
Jenny Ermling, Sjukgymnast
Ulf Karlsson, Materialförvaltare
Sofia Karlsson, Materialförvaltare
Max Gustafsson, Scout
Martin Hallén-Almroth, Kommunikatör SIBF

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS