Svensk Innebandys domaruppsättning redo för VM: "En stolthet"

Publicerad
Svensk Innebandys domaruppsättning redo för VM: "En stolthet"

Två domarpar och en domaransvarig från Sverige är uttagna till VM i Schweiz. Nu är förberedelserna i full gång och det är fem förväntansfulla som nu ser fram emot sina uppdrag.

VM i Zürich och Winterthur är bara dagar från sin första tekning. Från Svensk Innebandys sida finns det två domarpar – Thomas Andersson och Rickard Wissman samt Glenn Boström och Håkan Söderman – och som domaransvarig för mästerskapet är Mattias Linell, till vardags domarkoordinator på Svenska Innebandyförbundet.  

– Tillsammans med mina tre observatörskollegor från Finland, Schweiz och Tjeckien är det vi som matchar domarna. Vi coachar och observerar de sju domarparen och tar beslut om vilka som dömer vilken match i slutändan, förklarar Mattias Linell sin roll som domaransvarig. 

Det är Internationella Innebandyförbundet (IFF) som utsett både domarna och den domaransvarige (Head of the referees) för VM. En roll som är ny för Mattias Linell personligen. 

– Det ska självklart bli både kul och ärofyllt då VM är det största vi har. Så att lägga själ och hjärta i detta under tio dagar blir mer än intressant, säger Linell och fortsätter vad han bland annat gjort i sin roll fram till mästerskapet: 

– Jag har försökt att lära känna alla paren lite bättre, eftersom det är flera som jag aldrig träffat förut. Vi har under förberedelserna haft både enskilda samtal och möten med hela gruppen av domare och observatörer. Även om det är en skarp konkurrenssituation mellan domarna, så är det viktigt att arbeta tillsammans eftersom gruppen påverkas av varandras prestationer. Det underlättar att sex av sju par var med på förra VM och redan kommit långt som grupp tillsammans. Vi har därför kommit en bra bit på vägen när vi ses i Schweiz på fredag och allvaret börjar. 

Två av de sju domarparen under VM är svenska och består av Thomas Andersson/Rickard
Wissman och Glenn Boström/Håkan Söderman och de båda paren ser fram emot mästerskapet. 

– Det blir det fjärde raka VM:et för oss nu som par och vårt första herr-VM i Schweiz, säger Thomas Andersson och fortsätter om vad han och kollega Wissman förväntar sig: 

– Det är ett land där det är ordning och reda, de vet vad de gör med arrangemang och har ett stort intresse kring stora matcher och arenor. Det kommer att vara en folkfest utan dess like. Så att få delta i det här och höra kobjällrorna, publiktrycket och allt annat i ljudkulissen som kommer vara där är inget annat än fantastiskt. 

Domarparet Boström/Söderman gör också sitt fjärde raka VM som domarpar och där finns längtan till VM-premiären för året. 

– Det är alltid intressant i uppstarten av ett VM. Då ser man var vi som sport är på väg någonstans. Utvecklingen som är runtom i världen blir tydlig vartannat år och vad som hänt. Sen ser vi också fram emot finalhelgen såklart. Få saker är så roligt som när det är vinna eller åka hem och gör något annat-matcher. Både vi och spelarna blir mer anspända och påslagna då och det är det roligaste som finns, säger Glenn Boström och utvecklar den personliga betydelsen av att döma VM: 

– Det händer någonting när man är på plats som är svårt att beskriva. Det är den där extra moroten att bara kunna fokusera på innebandy och uppleva stämningen som är där under tio dagar. Varje VM ger energi och blir samtidigt en rejäl höjdpunkt i livet. 

Även Thomas Andersson känner att mästerskapen betyder något rejält på ett personligt plan. 
– Stolthet är det jag känner. För att representera Sverige är ju faktiskt det vi gör. Det är en stolthet att döma ett mästerskap som svensk domare och det betyder att vårt arbete uppskattas och uppmärksammas. 
Herr-VM spelas den 5-13 november i Schweiz. Du ser hela Sveriges VM-trupp och spelschema här.

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS