Sverige The World Games-mästare – efter dramatisk final

Publicerad
Sverige The World Games-mästare – efter dramatisk final

Sverige är återigen mästare i The World Games (TWG). Herrlandslaget slog Finland med 6-5 i en gastkramande final och fick till sist guldmedaljerna runt halsen. 

En svensk 5-1-ledning gick och blev 5-3 innan det matchavgörande målet kom. I öppen kasse satte Ludwig Persson 6-3 men det var nära att Finland fick in kvitteringen. I slutsekunderna fick de gulklädda jobba febrilt i försvaret för att freda målet från 6-6.

– Det är otroligt nervöst i sådana lägen. Jag fick en lätt bristning och kunde inte spela så det var skitjobbigt att stå där på sidan. Men vi gör ett fantastiskt jobb som lag idag och det är starkt att vi lyckas hålla ut, säger Emil Johansson om slutminuterna. 

När hesa Fredrik ljöd så stod Sverige där som mästare i innebandy i The World Games för andra gången av två möjliga.

– Det har varit ett av våra stora mål inför VM i Schweiz i höst så det är otroligt bra. Det är viktigt att vinna titlar, det skapar någonting i ett lag och det är skönt, säger lagkaptenen och fortsätter: 

– När man vinner så vill man ofta vinna mer, alla har inte heller varit med och vunnit i både landslag och klubblag så det är en viktig vinnarkultur att få in. 

De svenska herrarna har växlat upp steg för steg i turneringen och nådde sin topp när det krävdes.

– Lettland var en plump i protokollet i början men sen var det många matcher kvar och vi växte för varje match. Det handlar om att vinna och jag tycker vår offervilja och hur vi spelar som lag visar hur vi är som grupp med det landslaget, säger Emil Johansson och utvecklar gruppens betydelse:

– Vi slänger oss in i skottäcken mot alla lag men framför allt både Schweiz och Finland. Det är sånt som gör att vi vinner guld med det här gänget.  

Sveriges stora mål den här säsongen är nu att vinna dubbla titlar, The World Games och VM i Schweiz som spelas i november.

– Det skulle vara mäktigt. Det gäller att utvecklas vidare nu för att nå dit och det är det som är det stora målet. Vi ska vinna ett guld till i Schweiz.

Matchfakta:
Sverige–Finland 6-5 (0-1, 3-0, 3-4)

Första perioden:
0-1 07.54 Ville Lastikka

Andra perioden:
1-1 04.45 Hampus Ahrén (Malte Lundmark)
2-1 04.58 Kevin Haglund
3-1 13.57 Emil Johansson (Johan Samuelsson)

Tredje perioden:
4-1 06.26 Linus Holmgren (Malte Lundmark)
5-1 08.21 Emil Johansson (Rasmus Enström)
5-2 08.37 Justus Kainulainen (Joonas Pylsy)
5-3 08.56 Sami Johansson (Nico Salo)
6-3 10.47 Ludwig Persson (Jesper Sankell)
6-4 13.09 Eemeli Salin (Justus Kainulainen)
6-5 13.39 Ville Lastikka (Eemeli Salin)

Foto: Adam Troy

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS