Från outsiders till utmanare - Sundsvall siktar högt

Publicerad
AE8169BF 80BB 4966 BEB2 FB8F50B0FDB8
Det återstår endast åtta omgångar av seriespelet i Herrallsvenskan. Ett lag som har stått för en succé än så länge är nykomlingarna Sundsvall FBC. Inför helgens omgång talade vi med huvudtränare Andreas Asp om de positiva vindar som blåser i Sundsvall.

Fyra i tabellen, 28 poäng och 84 gjorda mål. Nykomlingarna Sundsvall FBC har överraskat många i Herrallsvenskan Norra. Dessutom tvingade de SSL-laget Team Thorengruppen SK till förlängning i den tredje och sista omgången av svenska cupen tidigare under säsongen. Där blev det dock en hedersam förlust.

Andreas Asp, huvudtränare Sundsvall FBC, förklarar lagets fina prestation. 

Ni ligger just nu på en fjärdeplats i tabellen som nykomlingar, kan du berätta lite om er säsong så här långt?  

– Klassiskt en nykomling som rider på vågen från förra säsongen fick vi en bra start i serien. Sen har det gått lite hack i maskineriet, även det som befarat, men här efter jul har vi studsat tillbaka och levererat fina prestationer igen. 

 

Bakom de positiva resultaten lyfter Asp fram flera olika faktorer, en av dessa är ett adderande till tränarstaben.

– Det är en kombination av många olika faktorer såklart. Grunden till att nå sportsliga resultat är såklart, även för oss, att vi har individuellt skickliga spelare. Utöver det har vi arbetat målmedvetet under några år nu för att ge oss själv förutsättningarna att nå bra resultat.

– Det handlar om allt från hur vi bedriver den dagliga sportsliga verksamheten och våra rutiner till större strategiska val som hur vi vill spela innebandy och vilken kultur som ska råda i Sundsvall FBC.

– Sen har vi en skicklig sportchef som träffat rätt i sina spelarrekryteringar samt plockat in en av Sveriges bästa matchcoacher, Magnus Näsman.
 

 

Hos Sundsvall har målet hela tiden varit tydligt – kvalspel. För även om laget är nykomlingar känner de ingen mättnad än.

– Vi har siktat mot topp fyra från start och det är fortfarande vårat mål. Man måste nå topp fem för vara säker, för man kan inte ha som mål att nå negativt kval. Sen kände vi att ska vi nå topp fem kan vi ju lika gärna sikta på SSL-kval, alltså topp fyra. 

 

Vad kommer att bli viktigast för er i fortsättningen? Vad kommer att bli utmaningen? 

- Svårt peka på någon enskild faktor som ska vara mycket viktigare än något annat. Men att våra unga spelare fortsätter pusha sig själv och strävar mot utveckling varje träningstillfälle och inte lutar sig tillbaka tror jag är viktigt.

– Likväl som att våra äldre spelare, Hassan Hajo & Andreas Lindqvist sätter tonen på träningarna. Utmaningen framöver får väl bli vårat bortaspel isåfall, vi har bara vunnit 3 av 8 bortamatcher!
 

 

Att det blåser positiva vindar i Sundsvall råder det ingen tvekan om. Även på läktaren har laget haft stora framgångar, något Asp gläds över.

– Föreningen har gjort ett gediget arbete vad gäller marknadsföring och matcharrangemang. Att komma ihåg är att det finns ett underliggande intresse för innebandy sedan Granlo BK huserade i högsta serien, så vårt arbete handlar mycket om att få den publiken tillbaka till hallen snarare än att locka ny publik.

– Vi är relativt offensiva i sociala medier och är rätt bra bevakad av lokalmedia, vilket såklart hjälper till! Att vi inte förlorat någon hemmamatch sedan Sundsvall brann, nästan, bidrar också såklart!


Foto: Thomas Sundberg

Publicerad av Lukas Karsbo

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS