Dubbla segrar för U19-damerna i Finnkampen

Publicerad
U19damfinnkampen

I helgen gick Finnkampen av stapeln i K-Rauta Arena och de svenska U19-damerna ställdes därmed inför dubbla möten mot Finland. Det var två fartfyllda och målrika drabbningar där Sverige till slut stod som segrare i bägge.
"De löser vårt press-spel hyfsat bra, men när vi rättar till lite småsaker så tycker jag att vi i slutändan är det bättre laget, säger Sveriges lagkapten Linnéa Hedman."

Det första av helgens två möten ägde rum under lördagen och trots ett stundtals svajigt spel så kunde Sverige till slut gå segrande ur striden. Detta med 10-6 skrivet på resultattavlan. Även söndagens match skulle komma att bli en minst sagt intensiv och fartfylld tillställning, som slutligen skrevs till 13-10 till Sverige. Trots att det var svenskorna som satt i förarsätet under stora delar av matchen så visade finskorna gång på gång att de inte tänkte ge sig utan kamp.

– Finland gör det bra och stänger ned oss mycket. Jag tycker absolut att det var en väldigt jämn match så det var skönt att vinna till slut, berättar Hedman.

Det som till slut blev avgörande för Sverige var deras konstanta framåtsträvan och vilja att fortsätta anfalla, något som ju resulterade i ett tvåsiffrigt målfacit i både lördagens och söndagens match. Hedman fortsätter:

– Jag tycker att vi växer in i det mer och mer, sedan är vi väldigt effektiva när vi väl får lägena. Vi har absolut marginalerna på vår sida, men vi sätter fler lägen, därför vinner vi.

Även förbundskapten Christoffer Suominen berättar om ett tydligt anfallsfokus från Sveriges sida:

– Vi har tittat mycket på vårt sätt att anfalla och det får man ju ändå säga, att vi gör 23 mål på två matcher får man se som ett bra gensvar.

Finnkampshelgen utgjorde startskottet för den kommande landslagssäsongen och över lag är förbundskaptenen nöjd med samlingen, men menar på att det ännu finns mycket som han och laget ämnar förbättra:

– Vi har tagit ett steg till i både grupprocessen och arbetet i staben gällande såväl uppdelning samt den dynamik som vi vill ha där. Vi har som sagt fått ganska många positiva svar, men också en del besked som vi behöva jobba vidare på för att omvända till positiva. Det är framför allt saker i vårt reträttspel och i spelet på mittplan vi inte är helt nöjda med, så det tar vi med oss.

Trots att det just nu ligger borta vid horisonten, så är kommande VM i maj 2024 ett tydligt sikte för de svenska U19-damerna.

– Att bli uttagen till VM hade såklart varit otroligt stort och någonting som man har drömt om, men det är väldigt hård konkurrens. Jag tycker att alla tjejer som var med nu i helgen är väldigt duktiga, så det är bara att gå ut och göra sitt bästa och hoppas på att det räcker så långt som möjligt, säger Linnéa Hedman.

Förbundskaptenen vittnar även han om ett VM-fokus, men lyfter samtidigt att det finns andra delar som prioriteras högre i nuläget:

– Vi har inlett en process där VM är vad vi siktar mot, så man vill ju få svar på hur olika konstellationer kan se ut och hur gruppdynamiken påverkas. När man är på läger så tänker man dock mer ’’här och nu’’ och vill mest av allt hjälpa spelarna framåt och till att utvecklas så mycket som möjligt.

Publicerad av Emma Clarin

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS