Förbundskapten Niklas Nordén får hjälproll i schweiziska Zug

Publicerad
Nordenzug
I en period med mindre landskamper för herrlandslaget får Niklas Nordén nu ett unikt tillfälle till aktiv matchcoachning. Tillsammans med schweiziska Zug har Svensk Innebandy kommit överens om ett upplägg där Niklas Nordén kliver in i Zugs verksamhet vid utvalda tillfällen.

Förberedelserna inför VM 2024 pågår på många olika plan. Herrlandslaget har under hösten genomfört flertalet landskamper i samband med Finnkampen och Euro Floorball Tour på hemmaplan i Malmö. Men samtidigt som spelarna får fortsatt matchande i sina klubblag dröjer det desto längre för landslagsledningen.

Därför väljer Svensk Innebandy att nu testa ett nytt koncept.

Med start redan till helgen kliver Niklas Nordén in i schweiziska Zugs verksamhet. Niklas Nordén kommer under några månader vara Zug behjälplig vid bestämda tillfällen.

Nordéns uppgifter i Zug kommer att bestå av att hålla träningar för både dam-, herr- och ungdomsverksamheten samt matchcoacning vid utvalda matcher.

 – I Zug så kommer jag ges möjligheten att förkovra mig i en elitmiljö som förmodligen är en av innebandyvärlden mest framåtlutande klubbar utanför Sveriges gränser, säger Niklas Nordén och fortsätter.

– Med både dam och herr på yttersta nivå i landet så tillhör även U21- och U19-lagen de bästa.

Huvudsyftet för upplägget är kompetensutveckling och genomförs under en period där det spelas mindre landskamper för herrlandslaget. Att få tillfälle till aktiv matchcoachning även utanför landslagsschemat ser Niklas Nordén som väldigt positivt.

 – Coaching är inget som kommer av sig själv och det är lätt att tappa det sista stinget som krävs för att ta bra beslut i för viktiga resultat. Jag ges nu möjligheten att få träna på detta vilket jag tror är livsviktigt inför kommande sammanhang med landslaget.

Sofie Andersson, elit- och landslagschef, ser fram emot det kommande samarbetet tillsammans med schweiziska Zug.

 – Vi vill ständigt utveckla vår verksamhet och individerna i den, det gäller både spelare och ledare. Den här lösningen ser vi med spänning fram emot att testa och löpande utvärdera, säger Sofie Andersson.

Just behovet av aktiv matchcoachning samt en möjlighet till kompetensutveckling var det som ledde fram till det nya upplägget. 

– Med ett längre uppehåll från landskamper och samlingar ser vi att det här är ett tillfälle för Niklas att vara aktiv på golvet och utveckla sin kompetens och erfarenhet kring träning och matchcoachning, säger Sofie Andersson och fortsätter.

– Det blir även ett utmärkt tillfälle för omvärldsbevakning och att dra lärdomar utanför Sveriges gränser. Förhoppningen är att det ska vara givande för både Niklas, vår verksamhet och den internationella utvecklingen, vilket vi gärna bidrar till.

Överenskommelsen med Zug sträcker sig säsongen ut. Men även fortsatt är landslagsverksamheten Niklas Nordéns primära uppgift med fokus på hemmaplan och VM 2024 i Malmö dit arbetet förväntas trappas upp senare in på säsongen.

 – Herrlandslaget är fortfarande Niklas huvuduppgift och det som kommer prioriteras högst.

Publicerad av Ludvig Gustavsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS