Anna Jakobsson väljs in i innebandyns Hall of Fame

Publicerad
PW2 5301

Anna Jakobsson är en av Sveriges och världens bästa innebandyspelare genom tiderna. Vid elitkarriärens slut kunde hon summera fler än 58 A-landskamper där hon producerat 80 poäng och vunnit två VM-guld. I SSL öste hon in poäng för sitt Endre IF och 2015 blev hon utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy. Nu väljs Anna Jakobsson in i Hall of Fame.
”Det känns overkligt. När jag tänker på de som blivit invalda är det verkligen ikoner och det känns coolt att få vara i deras sällskap”, säger Anna Jakobsson. 

Anna Jakobsson är en av Svensk Innebandys allra främsta. Hon var en målspruta i Svenska Superligan och nådde den magiska gränsen med fler än 500 gjorda mål i SSL (grundserie och slutspel). Även i landslagssammanhang upplevde hon stora framgångar och kan bland annat summera ett U19-VM-guld, 58 A-landskamper där hon gjorde 80 poäng och två VM-guld. Säsongen 2004/05 fick hon utmärkelsen ”Årets rookie” och tio år senare blev hon utsedd till Årets spelare i Svensk Innebandy. 

Men, framgångarna till trots, att bli invald i Hall of Fame var inte något som Anna Jakobsson hade räknat med.  
– Nej verkligen inte. Det känns helt overkligt. Jag tänker att eftersom jag har spelat med Endre halva livet och varit lite isolerad på ön så har jag kört mitt race och tänkt att det inte synts så mycket utåt i innebandysverige, säger hon.

Anna Jakobssons sagolika innebandykarriär började som elvaåring på Gotland, en plats där hon levt och andats innebandy.  
– Jag var runt elva år när jag började och det var min storasyster Maria som inspirerade mig och fick mig att börja spela.

Hur var det att spela tillsammans med din syster?
– Vi har fem år emellan oss och jag har innebandyn att tacka för att vår relation är så bra som den är. Normalt så hänger man kanske inte med sin syster om det är fem år emellan, men vår relation stärktes enormt och vi hängde ihop mycket och hade många gemensamma vänner.

Vid femtonårsålder blev Anna Jakobsson värvad från moderklubben IF Hansa Hoburg av Göran Nährström som startade Endres innebandylag. Då spelade Endre ännu inte i högstaligan och när Anna får lyfta fram ett minne från sin långa karriär är det just när hon 18 år gammal var med och spelade upp Endre till innebandyns finrum.
–  Vi hade verkligen gjort oss förtjänta av det och det var lite skrälligt att vi gick upp också. Det var där och då som jag valde att satsa helt på innebandyn.

För Anna Jakobsson var inte bara en framgångsrik innebandyspelare utan var även en lovande fotbollsspelare. Nu hade hon kommit till ett vägskäl och valet föll på innebandyn.
– I grund och botten handlade det om att jag kände mer för Endre och innebandyn.

Efter valet väl var gjort stannade hon i Endre karriären igenom. På frågan varför hon var så trogen genom åren ställer hon en motfråga.
– Varför inte? Jag kan inte förstå alla som byter klubb och har sig. För mig var det aldrig tal om att titta åt något annat håll. När man hittat rätt så är det rätt. Endre tog otroligt väl hand om mig och det var som en familj att växa upp där. Resultat och framgångar i all ära, men människan går alltid först och det har klubben hållit fast vid genom alla år.

Anna Jakobssons karriär går inte att beskriva på annat sätt än succé från start. Trots att hon var nykomling var hon respektlös och öste in poäng. Hon tog för sig på planen och hade högst ställda mål på sig själv. Minst ett mål per match.
– Det handlade en del om att boosta det mentala men som forward tycker jag att man ska ligga högt upp och producera poäng. Man ska kunna ställa förväntningar på spelare. Både på sig själv och på andra.

2005 tar Anna Jakobsson hem utmärkelsen Årets rookie efter en framgångsrik säsong. Tio år senare blir hon utnämnd till Årets spelare.
– Jag tror att jag hade tjänat ihop till den under ett tag. Det både fanns och finns fantastiska spelare så det var kul att få kriga om utmärkelsen. Sen tycker jag det är kul att det inte bara går till spelare i de allra bästa lagen utan att det sprids också.

2016 lägger Anna Jakobsson en lång och framgångsrik karriär på hyllan. Åren går och kärleken till innebandyn består. Så fyra år senare kommer frågan om hon kan tänka sig att komma tillbaka.
– Det var livet som kom emellan. Jag slutade, skaffade två barn och hade sedan inte tänkt börja igen, men så blev jag tillbakalockad.

Sara Steen hade skadat sig och Anna Jakobsson fick frågan om hon ville komma in och bidra igen. Svaret var givet. Men det var inte samma Endre hon kom tillbaka till som hon lämnade.
– Det var lite som att kliva in i ett annat lag. Det var en annan dynamik och jag hade inte automatiskt samma roll när som när jag slutade. Det var en stor omställning.

Ytterligare två år senare, med ett femte SM-brons bärgat för Endre lägger hon klubban tillbaka på hyllan.

När du tittar tillbaka på din karriär, vad är du mest stolt över?
– Oj, det finns många härliga minnen. Men VM-gulden är fantastiska och något jag är väldigt stolt över. Sedan så är jag stolt över alla målen som jag gjorde i Endretröjan, att det var för samma klubb och att jag kämpade på. I med och motgångar. Det är fint på något sätt.

Anna Jakobsson kom att symbolisera uttrycket målspruta, och enligt henne själv hade det mycket att göra med inställningen. 
– Jag tror att det handlar mycket om det mentala. Det går inte att tänka att man har en dålig dag. Det går aldrig att vika undan, utan det gäller att bara kliva fram. Ge sig själv de bästa förutsättningarna, alla dagar.

Och det gick knappt en dag, eller i alla fall en match utan att Anna Jakobsson stänkte in några mål. När hon ska lyfta fram nycklarna till målmaskineriet lyfter hon fram fysiken. 
– Det finns nog inget enkelt svar på hur man blir en bra målskytt utan det är träning som ligger bakom, att vara i så bra fysisk form så att du orkar ta dig till avslutslägena. Sedan är det också bra att ha ett fejkat självförtroende, våga ta plats.

När Anna Jakobsson får blicka tillbaka karriären där hon vunnit det mesta, finns det dock en sak hon som hon skulle ge upp allt annat för.
– Varje dag tänker jag på SM-guld för Endre, det hade betytt allt. Jag hade bytt det mesta mot det. Klubben gör ett fantastiskt jobb och jag hade så gärna velat betala tillbaka med ett SM-guld.

Nu när du fått lite distans, vad är det du saknar mest från innebandyn?
– Tävlandet. Att bara gå in och köra. Det är det svårt att få till på jobbet eller hemma med familjen, haha.

För den som vill se Anna Jakobsson på planen och göra mål, kanske det finns en möjlighet.
– Jag har hört att det finns ett Veteran-SM, så jag har börjat dra lite i det och se om det finns ett intresse att få ihop ett lag. Så kanske är jag tillbaka på planen snart igen, man vet aldrig.

Fakta: Anna Barbro Helena Jakobsson
Född: 1986
Position: Forward
Moderklubb: IF Hansa-Hoburg.
Meriter i urval:

  • 58 landskamper i A-laget, 54 mål, 26 assist – 80 poäng
  • 1 VM-brons, 2005
  • 2 VM-guld, 2013 och 2015
  • 13 landskamper i U19, 19 mål, 11 assist – 30 poäng
  • 1 U19-VM-guld, 2004
  • Årets rookie under sin första säsong i SSL, säsongen 2004/2005
  • Årets spelare säsongen 2014/2015.
  • Gjort över 500 mål i SSL

Publicerad av Tero Marjamäki

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS