Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

SM-finalen 2005: RIG-elev matchvinnare men missade segerfesten

Inget på förhand tippat guldlag. Men IKSU imponerade under slutspelet och vann samtliga matcher. Den sista och viktigaste i sudden death i ett kokande Globen. Med en 17-årig RIG-elev som hjälte.

Den 16 april 2005. För första gången någonsin spelades en SM-final i Globen. Och flytten från Hovet blev lyckad. Över 9 000 åskådare såg damernas final IKSU-Pixbo Wallenstam som utkristalliserade sig till ett drama.

IKSU, som tagit många experter på sängen under säsongen, gick upp till en 2-0-ledning genom Linda Hjortborg och RIG-eleven Madelen Jonsson.

– Vi var nervösa och uppträdde darrigt i första perioden. Det var tydligt att IKSU hanterade pressen bättre och det gick tyvärr inte att reparera, sa Pixbostjärnan Jessica Holmgren.

Trots allt så fick Pixbo häng. Anna Janssons 1-2-reducering med 50 sekunder kvar av första perioden gav Pixbo energi.

Ann-Sofie Sundholm stod sedan för en briljant assist när hon, centralt i banan och bakom ryggen, spelade fram Jessica Holmgren som fick skottläge till 2-2 från högerkanten.

Det saknades inte målchanser men målvakterna Therese Johansson (IKSU) och Helena Andersson (Pixbo) höll nere siffrorna.

"Helt fantastiskt"

Madelen Jonsson, IKSU

Finalen avgjorde i sudden death. Där stångade sig 17-åriga Madelen Jonsson, på ett liknande sätt som vid hennes första mål, åt sig bollen i slottet. Och pang så hade hon gjort IKSU till svenska mästare.

– Jag såg skottet hela tiden men det var stenhårt och välplacerat. Jag hade inte en chans, sa Helena Andersson dystert efteråt.

– Helt fantastiskt! Jag kände i förlängningen att vi skulle ta det. Och när bollen satt… Otroligt, jublade Alftatalangen Madelen Jonsson som, på grund av sin ålder, sedan inte fick vara med när segerfesten fortsatte efter guldbanketten. 

– Lite konstigt känns det men det är som det är. Jag vill inte förstöra för de andra, sa Madde Jonsson själv.

SM-final (Globen 16 april 2005)
IKSU – Pixbo Wallenstam IBK 3-2 SD (2-1, 0-1, 0-0, 1-0)
Första perioden: 1-0 (3.18) Linda Hjortborg (Sofia Olsson), 2-0 (14.18) Madelen Jonsson (Hanna Lundström), 2-1 (19.12) Anna Jansson.
Andra perioden: 2-2 (31.16) Jessica Holmgren (Annsofie Sundholm).
Tredje perioden: -.
Förlängningen: 3-2 (63.47) Madelen Jonsson (Hanna Lundström).
Utvisningar: -.
Publik: 9 043.
Domare: Mikael Gräntz, Stefan Olsson.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55