Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Så fortsatte innebandyn utomhus

Försäsongen skulle komma att bli lång för hela innebandysverige. Med flera inställda träningar och evenemang har flera föreningar varit tvungna att tänka om. Ett av lagen som var snabba att flytta ut sin verksamhet när regeringens restriktioner blev ett faktum var Uppsala laget Hagunda IF:s F05-06:or. 

 – Vi har en fantastisk utomhusplan som har gett oss stora möjligheter att fortsätta vår verksamhet, säger Tobias Andersson, ledare för Hagunda F05-06 lag.

Flera föreningar och distrikt har under sommaren flyttat ut sin verksamhet till utomhusplaner. Hagunda IF är en förening som var snabba att flytta ut verksamheten. Redan när säsongen avslutades började ledarna i laget fundera på hur de skulle kunna fortsätta bedriva träning utomhus. 

När Folkhälsomyndighetens restriktioner och när fotbollen och annan idrott sedan fick klartecken att bedriva träning utomhus var föreningen snabb med arbetet att ställa i ordning föreningens utomhusplan för att kunna förbereda för en uppstart av utomhusträning. De ser sig som ett spelande lag med hög fart. De valde av den anledningen att ha ett stort fokus på fysiken under försäsongen som blev tidigare än förväntat.

 – Vi ledare har under säsongen pratat om hur vi vill att försäsongen ska se ut så vi kunde ta in det konceptet när vi blev tvungna att flytta ut vår verksamhet, säger Tobias Andersson, som är en av lagets ledare och fortsätter:

– Att vi dessutom kunde öppna upp vår utomhusplan tidigare var fantastiskt.

Att ha en varierad träning är något som han rekommenderar nu när försäsongen är längre än vad innebandysverige är van med. De har själva haft mycket fokus på spelet i 3 mot 3- och 4 mot 4-situationer och en del mer tekniska övningar. 

Han tipsar även om att ta in andra tränare och har själva haft en friidrottstränare på besök för att utveckla lagets snabbhet, explosivitet och få löpskolning. 

 – Det man kan göra för att hålla igång träningsmotivationen är att fråga om det finns en specialist inom föräldragruppen eller om någon har kontakter som kan erbjuda en annan form av träning. Vi har till exempel haft en friidrottstränare på våra pass. Genom att ha en tränare som kommer utifrån kan spelarna få en nytändning och avlasta ledare som drar mycket av arbetet kring laget ensamma. 

Tobias Andersson vill också slå ett slag för gräsinnebandy som ett roligt avbrott i fysträningen om man inte har andra möjligheter till spel på en utomhusplan. 

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56