Vilka kvalar?

Division 1:

Lag 1-2 kval för avancemang

Lag 9-10 kval för att stanna i serien

Lag 11-12 till flyttas ned


Division 2:

Lag 1 kval för avancemang

Lag 7-8 kval för att stanna i serien

Lag 9-10 flyttas ned


Division 3:

Lag 1 uppflyttning till division 2

Lag 2 kval för avancemang

Antal kvalplatser

Antal platser som respektive kval gäller avgörs hur upp/nedflyttningen till serien ovan blir. Antal platser i division 1-kvalet avgörs hur det går för lagen från Värmland, Örebro län och Västmanland som antingen kvalar till Allsvenskan eller ev. hamnat på direktnedflyttning från Allsvenskan.

Platserna i kvalet till division 2 avgörs av hur det gått för de värmländska lagen i division 1 (om något/några lag har hamnat på direktnedflyttning eller inte) samt hur det går för de värmländska lagen i kvalet till division 1.

Kvalet till division 1

Fall Upp/nedflyttning Allsvenskan Platser i division 1 som kvalet gäller
A 2 lag upp/0 lag ner 6*
B 1 lag upp/0 lag ner 5*
C 2 lag upp/2 lag ner
alt 1 lag upp/1 lag ner
alt 0 lag upp/0 lag ner
4
D 2 lag upp/3 lag ner
alt 1 lag upp/2 lag ner
alt 0 lag upp/1 lag ner
3
E 1 lag upp/3 lag ner
alt 0 lag upp/2 lag ner
1
F 0 lag upp/3 lag ner 0

* = eftersom endast fyra lag deltar i kvalet så tillfaller den 5:e vakanta platsen det bästa 2:a placerade laget i division 2 Värmland eller division 2 Västmanland/Örebro län. Den 6:e vakanta platsen tillfaller det sämsta 2:a placerade laget i division 2 Värmland eller division 2 Västmanland/Örbero.

Kvalet till division 2

Fall Upp/nedflyttning till division 1 Platser i division 2 som kvalet gäller
A 2 lag upp/0 lag ner 4
B 1 lag upp/0 lag ner
alt 2 lag upp/1 lag ner
3
C 2 lag upp/2 lag ner
alt 1 lag upp/1 lag ner alt 0 lag upp/0 lag ner
2
D 1 lag upp/2 lag ner
alt 0 lag upp/1 lag ner
1
E 1 lag upp/2 lag ner 0
F 1 lag upp/3 lag ner 0*
G 1 lag upp/4 lag ner alt 0 lag upp/3 lag ner 0*

* = i händelse av att Fall F eller Fall G inträffar kommer damer division 2 säsongen 2024/25 genomföras med 11 respektive 12 lag.

Upplägg kvalspelet

Division 1

Kvalet genomförs i form av enkelserie. I serien deltar fyra lag, lag 9-10 från division 1 region samt lag 2 från Värmland division 2 och lag 2 division 2 Västmanland/Örebro. Lag 9-10 från division 1 region har två hemmamatcher medan övriga lag har en hemmamatcher i kvalserien. 

Kvalen måste slutspelas för att ge turordning i händelse av lediga platser inför säsongen 2023/24.

Kvalspel inställs i de fall det står klart vid kvalstart att det inte finns någon plats att spela om och samtliga lag i kval flyttas ned.

Tabellplacering bestäms efter Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser Kap 3 §19 b – Serieplacering – turnering. I övrigt gäller alla seriekrav i kvalet som fastställs i Seriekrav Damer Division 1 Region.

Spelordning

Division 2

Kvalet genomförs i form av enkelserie. I serien deltar fyra lag, lag 7-8 från division 2 samt lag 2 från Värmland division 3 västra och lag 2 division 3 östra. Lag 7-8 från division 2 har två hemmamatcher medan övriga lag har en hemmamatcher i kvalserien. 

Kvalen måste slutspelas för att ge turordning i händelse av lediga platser inför säsongen 2023/24.

Kvalspel inställs i de fall det står klart vid kvalstart att det inte finns någon plats att spela om och samtliga lag i kval flyttas ned.

Tabellplacering bestäms efter Svenska Innebandyförbundets Tävlingsbestämmelser Kap 3 §19 b – Serieplacering – turnering. I övrigt gäller alla seriekrav i kvalet som fastställs i Seriekrav seniorserier.

Spelordning

Vad sker om ett lag tackar nej till uppflyttning eller till en kvalplats?

I händelse av att lag som kvalificerat sig för antingen direktuppflyttning eller kvalplats till en högre division tackar nej till direktuppflyttningen eller kvalplatsen innan 31 januari så gäller följande kring tillsättningen av den vakanta platsen:

Plats gällande direktuppflyttning:

Platsen tillfaller det nästkommande laget i serietabellen som ej tackat nej till uppflyttning

Plats gällande kvalspel uppåt:

A) Serienivåer som består en serie (exempelvis damer division 2):
Platsen tillfaller då nästkommande lag i serietabellen som inte tackat nej till eventuell uppflyttning. Undantag gäller för lag som placerats på nedflyttningsplats eller kval nedåt i seriespelet, de kan ej tilldelas plats för direktuppflyttning eller kval uppåt. Om man inte kan fylla upp alla kvalplatser p.g.a. det ej finns tillräckligt kvalificerade lag så genomförs kvalet med det antalet kvalificerade lag som återstår.

B) Serienivåer som består av två serier (exempelvis herrar division 4):
Platsen tillfaller då det laget som är högst placerat, och som inte tackat nej till uppflyttning, i de båda serierna. För att särskilja lag som ligger på samma tabellplacering (exempelvis lag 3 i västra serien och lag 3 i östra serien) gäller följande:
1) Flest poäng 2) Bäst målskillnad 3) Flest gjorda mål 4) Flest gjorda mål på bortaplan 5) Platsen tillfaller laget som tillhör den serien vars lag innehåller det lag som tackat nej till uppflyttning

Om lagen spelat olika antal matcher räknas ett snitt per match ut.

 

Matchbokning

Bestämmelser gällande matchbokning, placering etc

Upptäck mer

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS