Värmländsk innebandy fortsätter slå rekord

Publicerad
Spelare Grums USM

För tredje året i rad slår de värmländska innebandyklubbarna rekord i antalet anmälda lag till serie- och poolspel. 489 lag har anmälts och det är en ökning med hela 27 lag och 6% från ifjol. Detta efter att klubbarna under den gångna säsongen dessutom slog alla tiders rekord i antalet licensierade spelare.
- Jag hoppas verkligen att alla inblandade och alla ideella ledare i Värmland känner stolthet över de resultat deras engagemang och insatser leder till, både kring att locka nya spelare att börja spela innebandy och att behålla dem som redan finns i verksamheten, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund.

Det är alltså för tredje året som Värmlands Innebandyförbund kan konstatera att deras föreningar slagit rekord i antalet anmälda lag till serie- och poolspel. Det är dessutom inga blygsamma ökningar, till den gångna säsongen ökade antalet anmälda lag med 28 stycken, och till den kommande säsongen ökar antalet lag med totalt 27 stycken när alla serier sammanställts.

Värmländsk innebandy slår rekord på rekord, men vilka är de bakomliggande faktorerna som gör att det kan ske?
- Det är förstås svårt att peka ut enskilda orsaker och det skiljer sig sannolikt också åt runtom i distriktet. Men en bidragande orsak som pekats ut av exempelvis Lekvattnets BK och som förstås är väldigt glädjande för oss, är de skolbesök som vi på förbundet genomfört på bred front under de två senaste säsongerna. För Lekvattnet var de en viktig faktor i föreningens ökning från två till hela tio lag sedan säsongen 2021/22. Men generellt handlar det högst troligt inte om enskilda insatser eller händelser, utan om det samlade ideella arbete som görs i föreningarna dag efter dag i syfte att skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna spela innebandy så länge som möjligt, säger Camilla Olsson.

Det är främst på ungdomsnivå som man hittar ökningen till den kommande säsongen. På flicksidan så ökar antalet anmälda lag med tolv stycken medan det på pojksidan ökar med 19 lag. Bryter man ner de siffrorna än mer så är det framförallt två stycken siffror som Johan Carlsson, tävlingsansvarig på VIBF, vill lyfta fram lite extra.
- Trots tillväxten de senaste åren har vi haft svårt att få till en ökning i flickserierna för åldern 10-12 år, men till årets säsong ökar antalet lag där med hela 14 stycken. Fortsätter vi på flicksidan så har vi efter flera års kämpande nu äntligen fått till en regional damjuniorserie tillsammans med Västmanland och Örebro Län. Det blir ett viktigt steg i seriestrukturen för oss för att minska glappet mellan ungdomsserierna och antingen Juniorallsvenskan eller seniorserierna. Totalt anmäldes 14 lag till den serien, varav hälften från Värmland.

En annan aspekt som förbundet gärna vill lyfta fram är va ökningen av antalet lag sker i distriktet.
- Det är bokstavligen talat hela Värmland som bidrar till rekordsiffran. Dottevik från Arvika ökar med fyra lag, går vi norrut så fortsätter som sagt Lekvattnet öka och Munkfors har det högsta antalet anmälda lag på tio år. I den östra delen sticker Karlskoga ut och ökar med sex lag. I de centrala delarna så ökar antalet lag hos föreningarna i Kil, Karlstad, Hammarö och Forshaga kommun, säger Johan Carlsson. 

På seniorsidan tillkommer det två helt nya föreningar i form av Bärstads BK (Hammarö) och Nykroppa FBC som anmält varsitt lag till herrar division 5. Comeback i den serien gör också Storfors IBF och Sunne IBK. Ny på herr- och damsidan samt även i ungdomsserierna är Säffle IBF som tar över verksamheten från innebandysektionen i Säffle SK. Utöver detta tillkommer även Ulvsby IF som ny förening, då de anmält ett lag till poolspel på pojksidan. Ytterligare en förening har blivit medlem i VIBF och det är Glänne IK, de har dock inte anmält något lag till seriespel.

Varmt välkomna till den värmländska innebandyfamiljen Bärstads, Nykroppa, Säffle, Ulvsby och Glänne!

Serieindelningarna

Damsenior

Herrsenior

Juniorserier

Flickor Röd

Pojkar Röd

Flickor Blå

Pojkar Blå

Flickor Grön

Pojkar Grön

Foto: Per Wiklund

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS