Slutfasen av seniorserierna och kvaltider

Publicerad
Domartecken för fasthållning
Några seniorserier hade sin sista omgång helgen, men för majoriteten av de serierna spelas sista omgången under den kommande helgen. Ikväll inleds också första steget i kvalet till herrar division 1.
Dam
På damsidan återstår en omgång i division 1 och det som det fortsatt kampas om är det blir Lillån IBK Ungdom eller Munkfors IBK som gör Grums IBK sällskap i att få kvala sig kvar i serien. I toppen har Rönnby Västerås IBK Ungdom och Kumla IBK säkrat platser till det allsvenska kvalet (Skälby IBK har tackat nej) samt att i botten är det klart att Skoghalls IBK Utveckling och Dotteviks IF spelar i division 2 nästa säsong. Sista omgången spelas på söndag, 10 mars.

I just division 2 är det klart att Kristinehamns IBF vinner serien och får kvala till division 1, och det är även klart att Nordmarkens IBF och Lysvik IBF får kvala sig kvar i serien.

De båda division 3-serierna vanns av Grums IBK U respektive SK Örnen. Men Grums U har tackat nej till uppflyttningen så det är istället Skattkärrs IK som gör Örnen sällskap till division 2. Kvalspel blir det för BKI Sunnanå U och Kristinehamns IBF U.

Herr
Hos herrarna spelades division 2 klart förra helgen. Arvika IBF vann serien och fick med sig Hultsberg IBF, Hertzöga BK och Karlskoga IBF till playoffet för att nå division. Arvika valde att möta Karlskoga i playoff och således ställs Hultsberg och Hertzöga mot varandra, och kvalet inleds ikväll. Vinnarna möts sedan i playoff 2. Vinnaren där för möta i 2:an i division 2 GUD (Gävleborg/Uppland/Dalarna) i ett sista playoff där vinnaren är klar för division 1. Alla tre playoffsteg spelas i bäst av tre matcher. I botten av division hittar vi Grums IBK och Billingsfors IBK som kommer få kvala sig kvar. 

Den sett över säsongen jämnaste tabellen har varit herrarnas division 3. Seriesegern står inför den sista omgången ikväll mellan Hultsberg IBF U och Arvika IBF U, där Hultsberg har en klar fördel sett till fler poäng och bättre målskillnad. Eftersom U-lag inte får spela i division 2 är det trean BKI Sunnanå som avancerar upp till division 2. Det blir första gången sedan 2011/12 som pingvinerna ska spela i den högsta distriktsserien.

I mitten av tabellen gör Olsäters SK, Åmotfors IF, Skattkärrs IK U och Tösse IF upp om platserna 4-7. Laget som slutar sjua kommer få kvala sig kvar. Men gällande kval uppåt så är det bara Olsäter som kan få kvala uppåt, detta då övriga lag tackat nej eller inte får kvala (U-lag). Längst ner har BK Vålberg åkt ur serien, medan SK Örnen och Munkfors IBK slåss som att nå en kvalplats istället för nedflyttning, och passande nog möts lagen ikväll. 

I toppen av den östra fyran är det klart Kristinehamns IBF vunnit serien och går upp till division 3, där de senast spelade 2019/20. Kvala upp till den serien kommer Degerfors IBK få göra. Längst ner gör GS 86 AIF, Villastadens IBF och Åsmyra IBK upp plats 7-9. Sjuan säkrar nytt kontrakt, åttan får kvala och nian åker ur.

Kampen som seriesegern i den västra serien är inte avgjord, utan både Karlstads IBK och Skoghalls IBK Utveckling U kan vinna serien i den sista omgången, dock med fördel till KIBK. Laget som blir tvåa får kvala. I den andra ändan av tabellen är det klart att BKI Sunnanå U och Arvika IBF Ungdom åker ur serien medan ett av Lysvik IBF, Billingsfors IBK U och Nordmarkens IBF kommer få kvala sig kvar i serien, just nu ligger Lysvik på kvalplatsen. Sista omgången i båda division 4-serierna spelas på söndag, 10 mars.

Det finns tre division 5-serier. Toppstriden är avgjord i två av dom. Dotteviks IF vann den västra serien medan Åmåls IBK tog hem den centrala. Kvalplatsen i den västra hamnade Mangskog SK på medan IBF Lesjöfors får kvala från den centrala, detta då Edebäck IBF C inte får avancera upp till division 5.

I den östra serien står seriesegern mellan IBK Björkås och Skoghalls IBK Utveckling C, men oavsett utgången av den så kommer IBK Björkås spela i division 4 nästa säsong, detta då C-lag inte får spela högre än division 5. Kvalplatsen tillfaller Kristinehamns IBF U. Sista omgången spelas lördag, 9 mars.

Kval
Alla övriga kval inleds kommande helg. Det gäller kval till:

Damer division 1
Damer division 2
Herrar division 3
Herrar division 4
Herrar division 5

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS