Lägeskoll inför slutspurt av seriespel och stundade kval

Publicerad
Guldhattar på spelare bakifrån
Under den kommande och nästa helg avslutas seriespelet i alla våra seniorserier. Vi går igenom vad som gäller kring framförallt de stundade kvalen på respektive nivå.
En innebandysäsong går fort kan man konstatera i och med de sista matcherna i distriktsseniorserierna spelas under denna och nästa helg runt om i Värmland. Vi går igenom vad som gäller kring upp- och nedflyttning samt de stundade kvalen.

Damer division 1 (avslutas 11 mars)
I toppen så är det lag 1-3 i serien får kvala till Allsvenskan. Gällande nedflyttning så är det egentligen lag 11-12 som åker ur serien, men då det saknas ett lag i serien är det bara lag 11 som flyttas ner till division 2. IBK Sala som kommer sluta på plats 11 och flyttas ner till division 2.

För lag 9-10 väntar kvalspel för att få spela kvar i division 1.

Damer division 2 (avslutas 12 mars)
Laget som vinner serien ska egentligen flyttas upp till division 1. Men serieledande Filipstad IBK har tackat nej till uppflyttning, vilket innebär att om Filipstad vinner serien är det laget som slutar tvåa i serien, just nu Grums IBK, som flyttas upp till division 1.

Eftersom Filipstad kommer sluta som sämst tvåa i serien innebär det också att kvalplatsen till division 1 (som egentligen ska gå till lag 2 i serien) istället kommer tillfalla lag 3 i serien.

I tabellen fattas det två lag vilket innebär att inget lag kommer flyttas ner till division 3. Dock väntar kvalspel för lag 7-8. Karlskoga IBF kommer sluta åtta i serien, men vilket lag som slutar på plats sju är inte klart.

Damer division 3 (avslutas 5 mars)
Seriesegrarna i respektive serie kommer flyttas upp till division 2 till nästa säsong, och det är klart det är Nordmarkens IBF (västra) och Hertzöga BK (östra) som tar de platserna.

Lag 2 i respektive serie får kvala till division 2 och ser man till tabellerna så verkar det vara flera som slåss om kvalplatserna. Men Grums IBK U (västra), Munkfors IBK U (östra), IBF Lesjöfors (östra) och BKI Sunnanå U (östra) har alla tackat nej till eventuell uppflyttning, vilket innebär att det redan är klart att Lysvik IBF (västra) och SK Örnen (östra) kommer få kvala.

Upplägg damkval
Både kvalet till division 1 och division 2 består av totalt fyra lag per kval och spelas i form av en kvalserie med enkelmöten.

Kvalet till division 1 gäller minst en plats i division 1. Det kan sedan ökas till fler platser, det beror på hur det går för de tre lagen från vår division 1-serie i sitt kval till Allsvenskan

Även kvalet till division 2 gäller en plats. Men även här kan platser ökas, det beror på hur går de för de värmländska lagen i division 1-kvalet.

Båda kvalen inleds 17-19 mars och avslutas 31 mars-1 april.

Herrar division 2 (avslutas 10 mars)
Nytt för i år är att lag 1-4 spelar playoff om en plats i division 1 (se nedan för upplägg). I botten av tabellen saknas två lag, vilket gör att inget lag åker ur serien och endast ett lag (lag 10) behöver kvala sig kvar. Det är klart sedan ett tag att det blir Åmåls IBK som får kvala sig kvar i serien.

Herrar division 3 (avslutas 12 mars)
Laget som vinner serien flyttas upp till division 2. Enda undantaget är om ett U-lag vinner serien, då tillfaller uppflyttningen istället till det högst placerade A-laget, detta eftersom U-lag ej får spela i division 2. Det gör att det är Grums IBK eller BKI Sunnanå som slåss om direktuppflyttningen till division 2.

Lag 2-4 får kvala till division 2, men eftersom U-lag inte heller får kvala till division 3 så tillfaller de kvalplatserna till nästkommande A-lag (om U-lag hamnat på kvalplatser). Eftersom Arvika IBF U och Skattkärrs IK U kommer hamna på kvalplatser samt att Olsäters SK med stor sannolikhet skulle få en kvalplats, men har tackat nej till en sådan, så kommer det påverka formatet för kvalet, se nedan.

I botten saknas ett lag, vilket gör att endast lag 9 åker ur serien. Lag 7-8 ska egentligen få kvala sig kvar i serien. Men p.g.a. att det saknas två lag i division 2 så ställs in kvalet till division 3 in, detta eftersom att alla fyra lag som skulle ha kvalat kommer ha en plats i division 3 nästa säsong.

Herrar division 4 (avslutas 11 mars)
Lagen som vinner respektive serie flyttas upp till division 3 till nästa säsong. Men de kommer också få sällskap av tvåorna i serierna också, detta eftersom de egentligen skulle ha kvalat, men som nämndes ovan så har kvalet till division 3 ställts in.

I botten saknas lag 10 i båda serierna, vilket gör att inget lag åker ner till division 5. Lag 9 i respektive ska egentligen kvala sig kvar i serien. Men likhet med kvalet till division 3 så har även kvalet till division 4 ställts in av samma orsak. Med andra lag 9 i respektive serie kommer fortsatta få spela kvar i division 4.

Herrar division 5 (avslutas 10 resp. 12 mars)
Seriesegrarna avancerar upp till division 4 till nästa säsong och det blir Hertzöga BK från den östra serien och troligen Skoghalls IBK Utveckling U från den västra. Men även tvåorna följer med upp till division 4, eftersom kvalet till den serien som sagt är inställt.

Dessutom kommer den bästa trean också flyttas upp, detta för att täcka upp för att det i år fattas ett lag i division 3, vilket påverkar division 4 nästa säsong. Den bästa trean utses enligt reglerna för vakanstillsättning i våra seriekrav.

Viktigt att ha med sig här att följande har tackat nej till uppflyttning från division 5:
IBK Björkås (östra)
Deje IBF U (östra)
Olsäters SK (östra)

Upplägg herrkval
Playoffet till division 1 genomförs i två omgångar, varav båda spelas i bäst av tre matcher. I playoff 1 väljer lag 1 om de vill möta lag 3 eller 4. Lag 2 får möta det laget som inte väljs. Vinnarna i playoff 1 går vidare till playoff 2. Vinnande laget i playoff 1 är klara för division 1.

Högst placerade laget i serien har hemmamatch i match 1 och 3. Playoffet inleds 17-19 mars och playoff 2 avslutas under vecka 14.

Även kvalet till division 2 är egentligen tänkt att genomföras i samma format som ovan, och kommer så göras om fyra lag kvalificerar sig för kvalet. Men för att det ska ske så måste SK Örnen och Billingsfors IBK hamna före Olsäters SK i division 3. I händelse av det inte sker så kommer kvalet istället genomföras i form av en kvalserie med de tre lagen som deltar. Kvalserien genomförs med dubbelmöten.

I skrivande stund gäller kvalet till division 2 två platser. Men det kan också utökas till att gälla tre platser om Karlstad IBF Ungdom klarar sig kvar i division 1 (vilket vi vet senast 12 mars). Skulle antalet lag i kvalet vara tre och kvalet skulle gälla tre platser, då ställs kvalet in.

Oavsett upplägg inleds kvalet till division 2 17-18 mars och avslutas vecka 14.

Hur det går för Karlstad IBF Ungdom påverkar även lag i division 4 och 5. Om Karlstad klarar sig kvar i division 1 flyttas även den bästa trean i division 4 (utses enligt reglerna för vakanstillsättning i våra seriekrav för seniorserier) upp till division 3 samt att båda treorna i division 5 flyttas upp till division 4.

Vid frågor kontakta Johan Carlsson på johan.carlsson@innebandy.se eller 054-2021442.

Publicerad av Johan Carlsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS