Kampanjen #dittochmittansvar rullas ut

Publicerad
Hallklimat Olsson Walkert3
Inom kort möts besökarna i alla värmländska innebandyhallar, där det pågår barn- och ungdomsverksamhet, av ett enat budskap om vikten av ett bra hallklimat och en uppmaning om att vi alla har ett gemensamt ansvar i frågorna.
- Det här är något vi verkligen behöver hjäpas åt med och där varje individ, oavsett om vi är spelare, ledare, funktionärer eller åskådare, har ett stort ansvar. Oavsett var i distriktet man befinner sig så ska man mötas av samma budskap som en gemensam påminnelse, säger Camilla Olsson, kanslichef hos VIBF.

Kampanjen från förbundets sida bygger i ett första steg på en roll-up till alla innebandyhallar där barnidrott pågår och på en ljudslinga att spela upp i samband med matcher, där barn pratat in budskapet om vikten av en schysst och rolig matchupplevelse. För den som inte kan spela upp ljudslingan finns istället ett färdigt manus till speaker att ladda hem på webben.

Insatserna är ett inledande steg i att värna om klimatet i hallarna, genom påminnelser där och då när verksamheten pågår. De senaste åren har antalet incidenter runt matcherna ökat i antal och bland annat är det domarna som drabbas. Grövre incidenter har innebandyn hittills varit förskonad från och förbundet är nu måna om att arbeta proaktivt för att utvecklingen inte ska gå åt det hållet.

   - Det här handlar om domarnas arbetsmiljö! Vi har haft en positiv utveckling på domarsidan i Värmland de senaste åren där både antalet ungdomsdomare och distriktsdomare ökat. Detta måste vi värna om. Att någon avslutar sitt domarskap ska aldrig behöva bero på obehagliga upplevelser i samband med matcher, men tyvärr har det funnits tillfällen när det har skett och då handlar det inte alltid om att det är spelare eller ledare som betett sig oacceptabelt utan även föräldrar på läktaren, säger Michael Walkert, själv före detta elitdomare och numera ansvarig för domarfrågor i förbundets styrelse.

Värmlands Innebandyförbund har valt att samla sina insatser under den gemensamma parollen #dittochmittansvar.

- Vi vill betona att det gemensamma ansvaret är centralt i de här frågorna och att det är vi alla tillsammans i olika roller ute i hallarna som kan göra skillnad. Hur vi än vrider och vänder på det, så handlar det ytterst om dig och mig, där och då, säger Camilla Olsson.

Nästa steg i arbetet är bland annat framtagandet av en digital utbildning för föräldrar, med fokus på hur man i praktiken kan vara en stöttande idrottsförälder, det vill säga vilka konkreta beteenden som är viktiga innan, under och efter match och i samtal med barn och ungdomar om deras idrottande. Utbildningen kommer att lanseras inför kommande säsong och även användas som ett nationellt verktyg för hela innebandyrörelsen, i ett samarbete med Svenska Innebandyförbundet.

Till sidan om kampanjen - här kan ljudslingor och manus hämtas

Publicerad av Camilla Olsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS