IT-system ligger nere - detta gäller för genomförande av matcher

Publicerad
Domare Håller Upp Handen

Uppdatering måndag 5/12 kl 16.10: Oförändrat läge - iBIS går inte att logga in på! Driftsleverantören arbetar intensivt tillsammans med branschexperter för att hantera situationen. Deras ambition är att så snart som möjligt kunna öppna upp iBIS och deras andra kunders system på ett säkert och kontrollerat sätt, men det finns ingen prognos för när det kan ske.

Uppdatering 2/12 kl 16.30: Nu fungerar innebandy.se som vanligt igen. Likaså mejlen. iBIS är dock alltjämt otillgängligt. 

Efter att samtliga system legat nere under dagen är alltså hemsida och e-post nu åter i drift, medan iBIS fortsatt ligger nere. Tills iBIS åter fungerar gäller informationen kring matcher som återges längre ner i detta inlägg.

Tävlingsansvarig Johan Carlsson kommer finns tillgänglig på 054-2021442 under dagen och kvällen för att svara på frågor som kan uppstå.

Det finns en tillfällig hemsida på adressen: http://www.innebandyforbundet.se

OBS! Dock fungerar inte resultat- och statistiksidorna, detta då de är kopplade till iBIS (som fortsatt inte fungerar).

Sammanfattning om vad som hänt:

Q: Vad har hänt?

A: Vår driftsleverantör har en pågående incident och de har sedan klockan 01.30 i natt (2022-12-02), i förebyggande syfte, valt att stänga av all nätverkstrafik till alla deras driftmiljöer. Detta innebär att många sajter, däribland innebandy.se och ibis.innebandy.se är otillgängliga för närvarande för varken användare, redaktör, ledare, domare eller följare.

Q: Påverkar detta andra delar än bara innebandy.se?

A: Ja, det påverkar alla våra system, www.innebandy.se, iBIS, API:t med fler tjänster, däribland även appen. Alla domäner som har namnet innebandy.se i sin url-adress är påverkade för närvarande.

Q: Rör det sig om en så kallad hackerattack?

A: Vår driftsleverantör har en pågående incident, exakt vilken typ av incident kan vi inte kommentera.

Q: Finns det någon risk att känsliga uppgifter läck?

A: Nej, vi har inga indikationer på att våra system påverkats. Att url-adresser är blockerade är gjorda i säkerhetssyfte.

Q: Vad händer nu?

A: Driftsleverantören och deras inlånade experter jobbar löpande på ärendet och vi hoppas vara i gång igen så snart som möjligt.

Q: Påverkas även innebandyappen, innebandy.tv och Sportexpressen?

A: Ja, eftersom iBIS inte kan skicka över någon information om till exempel laguppställningen, aktuellt resultat eller händelser kommer dom inte kunna visa någon information utan måste hantera detta manuellt.

Q: Påverkas även e-posten?

A: Ja, ytterligare en följd av vår driftsleverantörs problem är att vår e-post påverkas. Vår huvudadress (innebandy.se) "finns inte" längre bland godkända domänadresser på internet vilket leder till att externa personer som skickar/svar på våra/din mejl inte kommer fram. De får ett felmeddelande. Vi jobbar på en tillfällig lösning som förhoppningsvis ska göra så att vi kan skicka ut mejl till föreningar, lag och ledare samt domare under eftermiddagen. Intern e-post, Teams och övriga Microsofttjänster drabbas troligtvis inte.

---

Hur genomförs matcher som administreras av Värmland om iBIS inte fungerar?

Före matchen

Inplanerade matcher ska genomförs som tänkt. Om inte iBIS fungerar så får hemmalaget skriva ut ett tomt pappersprotokoll (LÄNK) som sedan respektive lag får skriva upp sina laguppställningar på.

Detta gäller alla serier och alla nivåer.

Under matchen

Protokollföraren skriver i protokollet, som vid vilken match som helst.

Efter matchen

Alt. 1 – hemmalaget behåller matchprotokollet för att i efterhand kunna lägga in alla matchhändelser i iBIS (när det fungerar igen) och skickar därefter in protokollet till VIBF (se adress nedan)

Alt. 2 – domarna tar med sig matchprotokollet (som de ska göra annars också), men hemmalaget ser till att ta ett foto på matchprotokollet för att kunna lägga in matchhändelser i iBIS (när det fungerar igen)

OBS! Ovan två alternativ gäller i serier där det är krav på händelserapportering. I övriga serier där bara resultat eller inget alls ska rapporteras räcker det med att föreningen rapporterar in resultat när iBIS fungerar igen (om det ska göras) och domarna kan ta hand om protokollet.

---

Tips!

Eftersom man inte kommer åt spelscheman på varken innebandy.se eller via Svensk innebandys app så är det bra om föreningar i sina sociala medier gör mer reklam än vanligt för sina matcher så ingen missar när matcherna ska spelas.

Har man möjlighet via exempelvis Twitter, Facebook-händelser eller Instagram-stories så kan man också rapportera kring vad som händer i en match (mål, assist, utvisningar) så att personer som inte är på plats kan få veta hur det går i aktuell match.

Sedan om hemmalaget har möjlighet att streama aktuell match via olika plattformar så är det förstås bra.

Publicerad av Johan Carlsson

Dela
Facebook
Länk kopierad!

Relaterat

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS