Colombiansk ordförande hittar inspiration i Värmland

Publicerad
Osneider 2

Osneider Ortega Montenegro är ordförande i det colombianska innebandyförbundet och brinner för att etablera sporten på bred front i hemlandet. Just nu är han på värmlandsbesök och samlar erfarenheter och influenser för det fortsatta arbetet.
   - Vårt huvudmål är att innebandyn ska bli officiellt erkänd som sport och kunna växa över hela landet, säger han.

Under vistelsen i Sverige bor Osneider Ortega Montenegro hemma hos familjen Björkman på Hammarö. Gabriel Björkman är både svensk och colombiansk medborgare och har länge varit involverad i innebandyns utveckling i Colombia, tillsammans med Osneider. Idag är han vice ordförande i det colombianska förbundet.

   - I ett uppstartsskede har Gabriel bland annat bidragit med viktiga leveranser av klubbor och kläder samt annat material, som han samlat in från vänner och bekanta, säger Osneider Ortega Montenegro.

Tanken med att besöka Sverige och Värmland under en lite längre sammanhängande period är att samla på sig både kunskap och inspiration inför det fortsatta arbetet på hemmaplan. Osneider Ortega Montenegro har så här långt redan deltagit i en rad olika sammanhang och aktiviteter. Både på förenings- och på förbundsnivå.

   - Hittills har jag deltagit i innebandyns grundutbildning via Värmlands Innebandyförbund och jag har även följt med på skolbesök i förbundets regi. Jag har varit med på matcher och träningar med Karlskoga Innebandy, där Gabriel är aktiv som spelare och jag har varit med på Skoghall IBK:s innebandy Flex-satsning.

Just deltagandet i Innebandy Flex lyfter han fram som extra positivt, då han fick chansen att också själv delta i spelet. Här hoppas han kunna vara med vid varje tillfälle under tiden han är i Sverige.

   - Flexinnebandyn var väldigt motiverande, eftersom jag kunde delta aktivt och samtidigt se hur innebandy kan undervisas och bedrivas i olika former, det var väldigt lärorikt och pedagogiskt.

Det colombianska innebandyförbundet, Asociacion Colombiana de Floorball (ACF), bildades så sent som 2021 och samma år blev man också en del av det internationella innebandyförbundet (IFF). Huvudmålet är nu att innebandyn officiellt erkänns som sport av det colombianska idrottsministeriet. Något som Osneider och hans kollegor i förbundsstyrelsen jobbar hårt för.

   - Just nu är vi igång med innebandy i något som heter Guajira-regionen och även i en skola i Norte de Santander. Att bli erkända som sport är ett jätteviktigt steg för den fortsatta tillväxten och det är något som vi verkligen hoppas och tror på, avslutar Osneider Ortega Montenegro.

Publicerad av Camilla Olsson

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS