Unik pilotsatsning på sociala ledare

Publicerad
Sociala Ledare Upptaktstraff2
Säsongen 2023/24 är det premiär för en unik värmländsk satsning i syfte att öka trygghet, trivsel och välmående runtom i lagen. I samarbete med VIBF har en handfull föreningar valt att addera sociala ledare till ett antal staber på ungdomsnivå. Uppgiften: se till att alla mår bra!

Satsningen på sociala ledare är sprungen ur en idé som VIBF:s utvecklingsgrupp arbetet fram. Gruppen består av föreningsrepresentanter från olika delar av distriktet och med olika roller.

Syftet med införandet av sociala ledare är att säkerställa och öka individernas välmående, vilket är en bidragande faktor till om man som individ stannar i verksamheten eller inte. Den sociala ledarens enda uppgift är att försöka se till att varje spelare i laget mår bra. Genom regelbundna samtal och uppföljningar och genom att finnas där i en annan roll än den traditionella tränarens fångar hen upp eventuella utmaningar och frågor som individerna bär på och är med och skapar en trygg, utvecklande och glädjefylld idrottsmiljö.

Intresse från föreningar att köra igång
När VIBF lanserade tankarna om sociala ledare och dess uppgift och betydelse lät gensvaret inte vänta på sig. Ett femtontal ledare från sex olika föreningar anmälde intresse att medverka i en pilotomgång. Under Säsongen 2023/24 kommer dessa personer att prova rollen som social ledare i sina respektive lag och gruppen kommer tillsammans att utvärdera arbetet efter säsongen.

- Det ska bli otroligt intressant att följa vad de sociala ledarna kan komma att betyda. Individernas mående är förstås avgörande på så många olika sätt, oavsett nivå och att definiera en roll som faktiskt uteslutande fokuserar på det och ser till att se och fånga upp alla i gruppen tror vi kommer att vara betydelsefullt när det gäller att få utövarna att stanna och trivas över tid, säger Camilla Olsson, kanslichef hos VIBF.

Nätverk och löpande erfarenhetsutbyte
Gruppen av sociala ledare kommer att träffas regelbundet i ett nätverk och VIBF erbjuder löpande utbildningsinsatser, stöttning med samtalsmallar, teambuildingupplägg och liknande.

- Satsningen öppnar också dörrar för nya kompetenser att bli del av en tränarstab. I rollen som social ledare behöver du ingen specifik innebandykunskap, snarare ett genuint intresse för människor och grupprocesser och en tro på rollen som sådan och betydelsen av att alla mår bra, säger Camilla Olsson. I många tränarstaber idag är det en eller två personer som förväntas göra precis allt arbete, oavsett om det gäller innebandy, administration eller sociala insatser och det blir omöjligt att hinna med. Med nya roller, som denna, kan arbetsbelastningen på varje person förhoppningsvis också minska en hel del.

Upptaktsträff kickade igång arbetet
Häromkvällen arrangerades en upptaktsträff för gänget som kommer att delta under pilotsäsongen. Då hölls bland annat en föreläsning om situationsanpassat ledarskap. 

Under pilotåret har följande föreningar hittills tillsatt sociala ledare i ett eller flera lag:

- Skattkärr
- Vålberg
- Fagerås
- Nordmarken
- Örnen
- Grums

Tycker du att satsningen på sociala ledare låter intressant och vill veta mer? Hör gärna av dig till VIBF via e-post camilla.olsson@innebandy.se eller johan.liback@innebandy.se 

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS