Svensk Innebandy lanserar knäkontroll+ för att förebygga skador

Publicerad
Svensk Innebandy lanserar knäkontroll+ för att förebygga skador

Med syfte att förebygga skador och förbättra prestationsförmågan hos idrottare lanserar nu innebandyn sitt eget knäkontrollsprogram.
”Med hjälp av knäkontroll+ hoppas vi få ner skadorna inom innebandyn markant”, säger Hanna Wiklund, barn och ungdomsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Knäkontrollprogrammet utvecklades 2005 med syfte förebygga skador och förbättra prestationsförmågan hos idrottare. Sedan dess har studier visat att skadorna minskat och 2020 genomfördes en studie bland innebandyspelande ungdomar (12-17 år) som under en säsong följde knäkontrollsprogrammet. Forskningsstudien visade att det skadeförebyggande programmet minskade risken för akuta skador för innebandyspelare med hela 45 procent.

Nu lanseras därför Innebandyns egen knäknotrollsprogram ”knäkontroll+”. Programmet innehåller övningsvarianter med lättare och mer utmanande övningar. Knäkontroll+ innehåller även övningar som riktar sig mot att förebygga muskel- och senskador.

– Det känns otroligt kul och viktigt att nu innebandyn får sin egen knäkontroll. Regelbunden träning med Knäkontroll är ett effektivt medel för att minska skaderisken, ett budskap alla inom innebandyn bör ta till sig, säger Hanna Wiklund, barn och ungdomsansvarig på Svenska Innebandyförbundet.

Rekommendationen från Svenska Innebandyförbundet är att starta med övningarna redan i de yngre åldrarna, genom att välja ut lättare övningar och övningar med lekfulla inslag, och sedan från ca 10-12 års ålder införa programmet i sin helhet. Detta för att göra den skadeförebyggande träningen till en naturlig del av innebandyn tidigt och lägga en positiv grund för regelbunden skadeförebyggande träning genom hela karriären.

Knäkontroll+ är framtaget och testat inom forskargruppen SWIPE, Sport Without Injury ProgrammE, vid Linköpings universitet där Martin Hägglund, fysioterapeut och professor vid Linköpings universitet varit i spetsen och arbetat tillsammans med erfarna idrottsfysioterapeuter.

– Att förebyggande arbeta med Knäkontroll är ett effektivt sätt att minska skaderisken. Den studie vi genomfört visar tydligt att risken för akuta skador minskade med 45 procent för de spelare som använde sig av Knäkontroll. Att innebandyn nu kan lansera sin egen Knäkontroll+ ser vi som oerhört positivt och något som kommer kunna få ned skadorna inom innebandyn markant, säger Martin Hägglund.

Ta mig till knäkontrollssidan. 

Publicerad av Administrator

Dela

Relaterade nyheter

Nationella samarbetspartners
Pantamera
EY
OBOS