Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Tävlingskongress för svensk innebandy

Varannan säsong arrangerar Svenska Innebandyförbundet sin tävlingskongress. På tävlingskongressen tar SIBF, alla distrikt och förbundsserieföreningar ställning till inkomna motioner och föreslagna ändringar i SIBF:s tävlingsbestämmelser för de två kommande säsongerna. Nu på söndag arrangeras tävlingskongressen och bland motionerna finns en motion från Värmlands IBF som handlar om att höja åldern i DJ-JAS till 18 år.

Årets tävlingskongress kommer hållas digitalt nu på söndag och innehåller totalt åtta inkomna motioner, flera förslag om ändrade tävlingsbestämmelser och en proposition från SIBF rörande ändring av seriestrukturen av herrarnas förbundsserier.

Värmlands IBF:s motion - ändrade åldrar i SM-tävlingar

Värmlands IBF har skickat en motion som berör åldrarna i SM-klassade juniortävlingarna. Som det är idag så genomföras Juniorallsvenskan på tjejsidan för 17-åringar och på killsidan för 18-åringar. Utöver det finns DJ18-SM och P16-SM som avgörs i cupform. Denna uppdelning har funnits sedan säsongen 2015/16 då Juniorallsvenskan för tjejer infördes.

Vi, och Upplands Innebandyförbund, motionerar om att det från och med nästa säsong ska vara samma åldrar i SM-tävlingarna för både killar och tjejer.

Följande finns att läsa i vår motivering till varför kongressen ska godkänna motionen:

"Ser man till antalet licenser i åldrarna 18, 17 och 16 år så var siffrorna föregående säsong, 2019/20, de högsta för alla tre åldrar sedan säsongen 2012/13. Det visar att vi inom Svensk Innebandy blivit bättre på att behålla våra spelare på dam/flicksidan längre upp i åldrarna. Det gör att nu finns en större bredd och större bas att stå på när det kommer till att höja åldern från 17 år till 18 år i juniorallsvenskan för damjuniorer. Exempelvis så spelade, säsongen 2019/20, 22,9% fler 18-åriga tjejer innebandy jämfört med säsongen 2014/15. Siffrorna för 2014/15 låg ju delvis till grund för beslutet vid införandet 2015/16 att inte ha samma ålder som herrjuniorerna.

Vi har nu sett under sex säsonger på vilket sätt juniorallsvenskan för damjuniorer bidragit till att fler spelare fortsätter att spela innebandy längre upp i åldrarna. Vi är övertygade om att en höjning av åldern till 18 år kommer bidra till att än fler fortsätter spela än längre, då många spelare motiveras att ha möjlighet att spela i juniorallsvenskan.

Nuvarande upplägg med juniorallsvenskan för 17 åringar och DJ18-SM skapar ett upplägg där ofta samma föreningar deltar på Innebandyfesten i båda klasserna. Det skapar ett SM-slutspel där spelare som ska spela säsongens roligaste och viktigaste matcher måste springa mellan hallarna för att hinna med alla matcher,
p.g.a. att de har kvalificerat sig i båda klasserna. Detta scenario kommer förmodligen öka till kommande upplagor av Innebandyfesten, då antalet lag i DJ18-SM, som deltar på Innebandyfesten, kommer utökas från fyra till åtta.

I och med att vi föreslår att åldern för juniorallsvenskan höjs till 18 år föreslår vi att USM för F16 återinförs i samma form som USM P16 nu genomförs. Därmed likställs SM-tävlingar för tjejer och killar med att föreningar kan tävla om SM-medaljer i åldrarna 16 och 18 år.

Vi tror att detta är rätt steg för Svensk Innebandy att ta och att tiden nu är mogen. Vi tror att det kommer göra att antalet spelare som fortsätter längre upp i åldrarna ökar och att vi samtidigt visar på ett tydligt sätt att vi har en jämställd idrott."

Vi har stora förhoppningar om att tävlingskongressen kommer bifalla vår och Upplands IBF:s motion. Bland annat vet vi att Upplands IBF gjort en undersökning bland de nuvarande lagen i DJ-JAS angående hur ser på en ändring. I den undersökningen framkommer det att 49 av 56 föreningar som besvarat enkäten vill genomföra den ändring som vår motion föreslår.

Övriga motioner

Bland övriga motioner så motionerar bl.a. Östergötlands IBF om att införa 4 mot 4 (med målvakt) som spelform på röd nivå och Djurgårdens IF IBS motionerar om ändrade regler för dubbel licens.

I detta dokument kan ni ta del av alla inkomna motioner

SIBF:s propositioner och förslag

SIBF har skickat in en proposition rörande en ny seriestruktur för herrarnas förbundsserier.

Här kan ni läsa om den

SIBF har också flera andra förslag till ändringar av tävlingsbestämmelserna. Bland annat föreslår de att föreningarna i SSL och Allsvenskan ej ska kunna teckna samarbetsavtal från och med nästa säsong.

Här kan ni läsa om det förslaget och övriga från SIBF

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2021-04-16, kl 16:39