Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

SM-final för Amanda Berggren och Pixbo

Idag möts Thorengruppen IBK och Pixbo Wallenstam IBK i damernas SM-final. För matchens enda värmlänning, Amanda Berggren i Pixbo, är det hennes första SM-final på seniornivå. Vi har fått en pratstund med munkforsaren inför finalen.

Amanda Berggren, 23, gör sin första säsong i Pixbo Wallenstam efter att ha bytt över till dem efter 3,5 säsong i Karlstad IBF. Det är med andra ord efter 4,5 säsong i SSL som hon nu står inför sin första SM-final.

Innebandyspelandet för Amanda inleddes dock hemma i Munkfors IBK som åttaåring, men två år senare bytte hon över till Hagfors IF Uddeholm. Hon stannade kvar där fram tills hon tog studenten 2017 för att då ta steget över till Karlstad. Under tiden i Hagfors gjorde hon 6 landskamper med U19-landslaget.

Även om dagens match är hennes första SM-final på seniornivå så har hon spelat SM-finaler tidigare. 2014 spelade hon final med Värmlandslaget på SDF-SM, med förlust mot Västmanland som resultat, och året efter vann hon F16-SM med Hagfors IF Uddeholm, efter seger i finalen mot hennes nuvarande klubb, Pixbo, i finalen.

Årets säsong har varit framgångsrik för både Amanda och Pixbo. Pixbo vann 20 av 26 matcher och slutade tvåa i tabellen efter finalmotståndaren Thorengruppen. I slutspelet har man sedan slagit ut Västerås Rönnby IBK och Endre IF.

För Amandas egna del så har hon gjort 36 poäng på 25 matcher, vilket är hennes näst bästa notering i SSL. Dessutom blev hon i januari uttagen till ett läger med A-landslaget.

Vi fick igår fredag en pratstund med Amanda för att kolla läget inför den stora dagen.

Det är dagen innan SM-finalen, hur går tankarna inför det som komma skall?
- Det känns otroligt spännande, man är såklart lite nervös. Men känslan är bra!

För ett år sedan tog du beslutet att lämna Karlstad och skrev på för Pixbo. Det var inte första gången just Pixbo kontaktade dig, vad var det som gjorde att du valde att tacka ja denna gången?
- Jag kände mig mer redo att ta steget och flytta mot vad jag gjort tidigare, var även sugen på att börja plugga så då var Göteborg också en bra möjlighet. Det kändes rätt i tiden att ta det steget inför denna säsongen helt enkelt!

Statistiskt är detta din näst bästa säsong i SSL, men om vi ser bortanför statistiken, vad skulle du säga att du utvecklat mest under året i Pixbo?
- Skulle säga att jag utvecklat spelet med boll, har börjat känna mig mer trygg med bollen och inte ta stressade beslut.

I januari blev du även uttagen till ett läger med A-landslaget. Lägret ställdes visserligen in p.g.a. covid-19, men hur kändes det att få det beskedet och därigenom även bekräftelsen på att du fanns med i landslagsstabens planer för framtiden?
- Det var såklart väldigt tråkigt att lägret blev inställt eftersom det hade varit första gången i A-landslaget. Samtidigt förstod jag beslutet att ställa in lägret. Det var en fantastisk känsla när Kotten ringde mig och sa att jag blivit uttagen. Blev väldigt glad och det var ett kvitto på att jag har tagit ännu ett steg i min utveckling. Nu är det bara att fortsätta kämpa för att kunna slå sig med i nästa uttagning.

För laget har säsongen varit stabil sett till tabellen, 20 vinster och 3 oavgjorda på totalt 26 matcher och till slut en andraplats bakom Thorengruppen. Vad har varit era framgångsfaktorer anser du?
- Skulle säga att våra framgångsfaktorer framförallt är bredden i truppen, vi har kört mycket på tre femmor där alla har presterat. Sedan har vi en väldigt bra defensiv vilket gör det svårt för motståndarna att komma till bra lägen samt en bra offensiv med väldigt många spelare som kan kliva fram.

Man ska också ha med sig att mitt under säsongen fick er huvudtränare sparken och den assisterande tränaren valde att avgå. Hur påverkade det laget?
- Det kändes tungt första tiden efter att Jonas blev sparkad. Det kom lite som en chock. Men vi hade några möten med laget där vi bestämde oss för att gå vidare och gå ihop ännu starkare tillsammans. Nu i efterhand känner jag mig väldigt stolt över laget, hur vi hanterade situationen och kunde gå vidare.

Imorgon ställs ni mot Thorengruppen som vann serien och på pappret egentligen är IKSU, som varit dominerande under många säsonger. Ni har förlorat bägge era matcher mot Thorengruppen under årets säsong, om än med knappa siffror. Vad tar ni med er från de matcherna in till imorgon? Och vad kommer krävas av er för att få stopp på Umeålaget?
- Tycker vi gjort två bra matcher mot dom och det är bara synd att vi inte lyckades vinna någon av mötena. Matchbilderna har varit ganska olika, där vi i första matchen inte alls kom ut bra och låg under med 5-0 men lyckades jämna ut siffrorna så från den matchen tar vi med oss att vi aldrig ger upp och gjorde en bra upphämtning även om det inte riktigt räckte hela vägen. Andra matchen hade vi istället en bra start där vi ledde med 2-0 inför tredjeperioden men Thoren vände sedan matchen och vann. Därifrån tar vi med oss en bra start och imorgon kommer det verkligen vara viktigt att vara med från start och jobba stenhårt i 60 minuter. Oavsett hur matchbilden ser ut kommer vi aldrig att ge oss.

Du spelar tillsammans med Cajsa Elm och Emma Stenberg. Vad är det som gjort att det funkat så bra tillsammans med dem och har ni pratat om något speciellt i ert spel inför matchen imorgon?
- Vi har hittat varandra bra, skulle säga att vi tre kompletterar varandra bra och har en bra närhet till varandra i spelet. Vi har inte pratat om något speciellt inför imorgon utan kommer fortsätta med det vi gjort bra tillsammans under säsongen.

15:15 drar matchen igång imorgon så ca två timmar senare kommer vi veta vilka som är svenska mästarinnor. Vad tror du matchen kommer sluta och vem sätter det avgörande målet?
- Jag tror vi vinner med 5-3 och att Cajsa Elm gör det avgörande målet!

Avslutningsvis, hur har det gått för dig med kommunikationen i Pixbo, hänger lagkamraterna med i munkforsdialekten?
- (skratt) Det har gått bra. De har vant sig mer och mer. Men ibland får man lite frågor om vad jag pratar om.

Matchen börjar kl 15:15 och sänds på SVT1 med start kl 15:00.

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2021-04-24, kl 11:56