Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Serieindelningen fastställd

Efter en säsong som präglats av inställda matcher, avbrutet seriespel och nyheter om restriktioner så ser vi nu alla fram emot vad vi hoppas blir en hel säsong med många spännande och roliga matcher. Ett stort steg mot detta togs igår när Tävlingskommittén fastställde serieindelningen på alla nivåer, från de yngsta knattelagen upp till de högsta seniorserierna på distriktsnivå.

Bland all statistik som alltid sammanställs efter serieindelningarna summerats kan man notera att antalet damseniorlag återigen ökar, att nyheten med att genomföra HJ20 i poolspelsform blivit en succé och att antalet flicklag på röd nivå ökar. Totalt sett är 406 lag anmälda till serie- eller poolspel till den kommande säsongen.

Under flera säsonger i rad har siffran över antalet anmälda damseniorlag ökat succesivt och den trenden fortsätter även till den kommande säsongen. Ser man till själva serieindelningen så bidrar det ökade antalet anmälda damseniorlag till att division 3 delas upp i en västra och en östra serie, och det blir därmed första gången sedan 2010/11 som det finns totalt fyra damseniorserier på distriktsnivå i Värmland. Dessutom är antalet anmälda damlag det högsta sedan just säsongen 2010/11.

- Superroligt att återigen kunna konstatera att vi har flera nya damlag anmälda till seriespel, och speciellt efter den säsong vi lämnar bakom oss. Dessutom får vi signaler från föreningar som flaggar för att ytterligare damlag kan komma att efteranmälas. Återigen måste vi ge ett stort beröm till alla föreningar som gör ett bra jobb med att både behålla och locka tillbaka spelare till sina seniorlag. Kul också att antalet flicklag på röd nivå ökar, även det är ett bra bevis på det fina jobb som föreningarna gör, och den ökningen hoppas vi förstås ska ge effekt på seniorsidan i framtiden, säger Camilla Olsson, kanslichef VIBF. 

- Det totala antalet lag på damsidan är det högsta på flera år och vi kommer nu kunna ha två serier på division 3-nivå, vilket kommer underlätta resandet för flera lag. Sedan om man ser mot säsongen 2022/23 så kan antalet lag i distriktsserierna öka än mer då antalet lag per serie i Allsvenskan ska minskas från tolv till åtta vilket bör ge effekter hos oss. Efter den mycket stora ökningen av antalet lag på herrsidan till säsongen 2020/21 så hade vi inte väntat oss en liknande anstormning i år, men ändå kul att se att två nya lag tillkommer, säger Johan Carlsson, tävlingsansvarig hos VIBF.

De nyanmälda damlagen är Sunne IBK, SK Örnen, Kristinehamns IBF U, Filipstad IBK U, Karlskoga IBF och Fagerås BK. Det är första gången på tio år som Karlskoga IBF anmäler ett damlag och Fagerås BK anmäler ett damlag för allra första gången. På herrsidan är det BKI Sunnanå U och Åsmyra IBK som gör comeback.

Till säsongen 2020/21 fick VIBF för första gången ta beslutet om att inte starta upp någon HJ20-serie då endast två lag anmälde sig till den serien. Det gjorde att förbundet till årets säsong, efter diskussion med föreningarna på tävlingskonferensen, valde att stöpa om HJ20-serien till att genomföra den i poolspelsform istället. Syftet var skapa en mer flexibel spelform där både lag som vill spela många matcher och även lag som bara vill spela då och då kan delta, och man kan nu konstatera att ändringen blev en framgång.

- Det känns riktigt kul att se att vi totalt har åtta lag anmälda till HJ20 poolspel. Ifjol spelades det noll HJ20-matcher i Värmland, men under den kommande säsongen kommer det spelas minst 42 HJ20-matcher, det är förstås en ökning som vi alla måste vara riktigt nöjda med. Det visar också hur viktigt samarbetet mellan oss på VIBF och föreningarna är. Spelformen togs fram och förankrades hos föreningarna och det är förstås otroligt viktigt när man vill förändra ett upplägg, säger Anders Nilsson, ordförande i VIBF:s tävlingskommitté.

Det har funnits farhågor om att antalet lag ska sjunka kraftigt till följd av coronapandemin och ser man till totalen är de åtta lag färre än anmälda till den kommande säsongen än till den föregående.

- Givetvis vill man alltid öka och ha fler lag anmälda än året innan. Men att vi minskar med 1,9% får ses som bra siffror med tanke på allt som hänt de senaste 16 månaderna i Sverige och det är siffror som kan ske en vanlig säsong också, och då oftast sett till demografin. Om man ser tittar lite djupare på siffrorna så är det på pojksidan vi tappar lag och det kan mycket väl vara så att föreningar som tidigare vågat anmäla två lag i samma åldersklass istället anmält ett lag, eftersom man är lite mer osäkra på hur många spelare som kommer att återvända efter sommaren och man vill därmed inte tvingas göra avanmälningar, säger Johan Carlsson.

Se nedan för den fastställda serieindelningen på respektive nivå:

Damsenior

Herrsenior

Junior

Flickor röd

Pojkar röd

Flickor blå

Pojkar blå

Flickor och pojkar grön

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2021-06-11, kl 13:34