Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Roger Nilsson - en av Sveriges bästa domare

Förra helgen avgjordes damernas SM-final och dagarna inför det presenterades vilka tre domarpar som blivit nominerade till "Årets domare i SSL dam". I ett av de tre paren fanns Roger Nilsson från Arvika. Vi har fått en pratstund med Roger om säsongen, framtiden och vad han har för tips till unga domare.

Roger Nilsson gör sin tredje säsong som ordinarie domare i SSL. Till årets säsong bytte han kollega och dömer numera med Thomas Jonsson från Umeå.

De båda blev som sagt ett av tre domarpar som nominerades till att bli utsedda till årets domarpar i SSL dam. Nu blev det ett annat par (Jörgen Andersson/Olle Eliasson) som vann priset och fick döma finalen. Men vi kan oavsett konstatera att en av de högst rankade domarna i Sverige finns i Värmland och Arvika.

Först och främst grattis till nomineringen till årets domarpar i SSL dam!
- Tack.

Detta är din tredje säsong i SSL dam. Vad skulle du själv säg att du personligen har utvecklat mest under din tid i SSL?
- Svår fråga, man är så inne i det och blickar mer framåt än bakåt, jag har slipat till rörelse/placering, jobbat med att använda pipan. Sedan blivit betydligt bättre på att identifiera "svåra" situationer som fasthållningar och obstruktion, när ska man fria och när ska man fälla. Vi diskuterar mycket sånt i SSL gruppen. Jag tränar betydligt mer fys för egen del än tidigare.

Till årets säsong bytte du kollega och fick Thomas Jonsson som ny partner. Hur har den omställningen varit och vad har ni fokuserat på under säsongen generellt?
- Inspirerande och ganska enkel omställning, han är rutinerad och vi är ganska lika som personer på sidan av planen, positiva och sporttokiga. Vi la fokuset inför säsongen att försöka hitta en hög lägstanivå och alltid vara tillgängliga för kommunikation för spelare/ledare, något vi lyckats bra med.

Du fick testa på att döma slutspelsmatcher 2019, men i år blev det desto fler med tre kvartsfinaler och två semifinaler. Hur stor skillnad upplever du att det är mellan seriematcher och slutspel, och på vilket skapar det utmaningar för er domare?
- Det blir stor skillnad och då märks det att det är på absolut elitnivå och varje spelare/ledare vill vinna matchen till varje pris på ett annat sätt än annars. Utmaningarna står i att läsa vart matcherna skall ta vägen beroende på vad matchserien står och i mångt och mycket är det tydlighet som är jätteviktigt. Framförallt situationer man väljer att fria egentligen, man bli verkligen satt på prov. Gäller att visa med pipa och kroppsspråk att man står för de beslut man tar.

Det blev som sagt uppdrag i kvartsfinalerna och semifinalerna, men tyvärr blev ni inte utvalda att döma finalen, kändes det lite bittert eller hur ser du/ni på det?
- Vi var jäkligt nöjda med våra insatser rakt över och då är det lite bittert i ett dygn men sedan är det släppt, de andra domarparen har varit grymt bra i slutspelet så det är inget att säga om, men man är ju tävlingsmänniska i grund och botten. De hade vart enklare och acceptera om man hade känt att vi varit halvdana, så är det ju.

Om vi blickar mot framtiden för dig och Thomas, vad är er plan och målsättning för den kommande säsongen?
- Vi är taggade för nästa år och ska jobba med ett par punkter för att utveckla vårt domarskap, bli ännu bättre på att identifiera matchens nyckelsituationer och med kroppsspråk vara övertydliga hur vi bedömer dom. Framförallt jag som är mer verbal som domare, där kan jag utveckla mig.

En sak som många kanske inte tänker på är att det blir en hel del åkande för er domare under en säsong. I och med att din kollega bor i Umeå så blir det också en hel del egentid för dig, hur får du timmarna att passera i bilen på väg till eller från en match?
- Jag brukar passera 2000 mil i bil på innebandyn plus flyg och tågresor så det blir en och annan timme, blir en del snack i telefon med kompisar och domarkollegor under bilresorna, lyssna på musik, gå igenom kommande match i huvudet. Väl på plats om vi bor på hotell och sådär brukar vi försöka prata så lite innebandy som möjligt fram till frukost innan match. Då läggs energin på hockey, fotboll och film.

Antalet domare i Värmland har ökat de senaste åren och många av dem har höga ambitioner med sitt dömande sett till hur högt upp i seriesystemet som man vill döma. Vilka tips skulle du vilja ge till dom, sett att kunna ta sig hela vägen upp till SSL som du gjort?
- Först och främst ta ett steg i taget, titta mycket på innebandy och kika gärna extra på domare som dömer ett snäpp högre än dig själv, hitta bitar som man kan testa. Var inte för kritiskt mot dig själv samtidigt som du aldrig får känna dig nöjd utan sträva efter att bli bättre, men de två huvudpunkterna är, rörelse/placering ihop med kommunikation och det är där mycket hänger.

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2021-04-30, kl 12:42