Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Reviderade direktiv rörande uppskjutna matcher

Som vi alla märkt så påverkas idrotten fortsatt av covid-19 och kommer förmodligen att göra så under stora delar av våren också. Just nu har vi en hög smittspridning i samhället som drabbar oss inom innebandyn i Värmland på så sätt att träningar får ställas in, matcher skjutas upp, spelare/ledare/domare hamnar i karantän och så vidare.

Värmlands Innebandyförbund följer myndigheternas direktiv och det är Folkhälsomyndigheten som ansvarar för helhetsperspektivet på folkhälsa och därför gör de bedömningarna som krävs för att hitta balansen mellan nödvändiga smittskyddsåtgärder och att idrotten ska kunna leva vidare under pandemin. Både regeringen och Folkhälsomyndigheten är i nuläget tydliga med att idrotten får fortsätta träna, tävla och spela matcher.

Dock påverkar förstås den höga smittspridningen både tränings- och tävlingsverksamheten i hög grad och många matcher i våra serier skjuts upp. Framför allt har vi märkt under de två senaste veckorna att många seniormatcher skjuts upp, medan förhållandevis få ungdomsmatcher skjuts upp. Vad detta beror på kan vi alla förstås spekulera kring, orsakerna är nog säkert flera.

I den rådande situationen, med många uppskjutna matcher, är det förstås viktigt för oss på VIBF att också värna om den sportsliga rättvisan och hantera ärenden så likartat som möjligt.

Reviderade direktiv

Eftersom antalet seniormatcher som blivit uppskjutna ökat kraftigt efter nyår har Tävlingskommittén (TK) nu reviderat de direktiv som finns för uppskjutna matcher. Direktiven finns bifogade i detta mail.

TK vill framför allt trycka på att de anser att så länge som det endast finns misstanke om smitta i ett lag ska aktuella matcher för det laget kunna genomföras, så länge som det laget kan starta matchen enligt regelhandboken (alltså tillräckligt antal spelare). Givetvis ska spelarna som misstänks vara smittade, och därmed har symtom, inte delta i aktuell match, annars bryter man mot Folkhälsomyndighetens direktiv. Med andra ord vill TK trycka på att matcher som kan genomföras ska genomföras enligt det gällande spelschemat. Det gäller främst seniormatcher.

TK vill också trycka på att det är viktigt att man helst samtidigt som man skjuter upp en match, eller inom max en vecka, meddelar det nya datumet och tiden för matchen. Detta för att underlätta planeringen för alla inblandade parter. Detta gäller framförallt alla seniormatcher.

Kommer säsongen att förlängas?

Svaret på den frågan just nu är nej och orsaken är att vi som enskilt distrikt inte äger den frågan på seniornivå, utan är beroende av att ett sådant beslut fattas nationellt. Exempelvis på damsidan måste alla division 1-serier i landet avslutas samtidigt som Allsvenskan eftersom lagen i de serierna möter varandra i kvalet till Allsvenskan.

Givetvis kan det i slutänden bli aktuellt att säsongen för seniorlagen förlängs, men något sådant nationellt beslut är inte fattat i nuläget.

Direktiven i sin helhet:

Länk

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2022-01-19, kl 12:24