Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Läget i seniorserierna på distriktsnivå - herrar och damettan

Till helgen avslutas seriespelet i alla herrserier på distriktsnivå samt damer division 1. Nedan går vi igenom serie för serie så att ni får koll på vilka matcher som gäller lite extra mycket till helgen.

Damer division 1

Serietabellen haltar lite då två lag försvann ur serien tätt på in seriestarten. Det innebär att en del lag har en match kvar men några redan har spelat färdigt.

I toppen har Västerås IBS säkrat seriesegern då man har fyra poäng ner till tvåan Hagfors IF Uddeholm. Seriesegern innebär också att man får kvala till Allsvenskan. Hagfors ligger som sagt tvåa på 38 poäng, lika många som trean Kumla IBK. Dessa båda lag har säkrat de två övriga kvalplatserna. Kumla har spelat klart medan Hagfors Uddeholm har en match kvar. För att Hagfors Uddeholm ska tappa andraplatsen till Kumla så ska de förlora med minst 15 mål mot tabellfyran Skattkärrs IK.

Eftersom två lag saknas i serien åker inget lag ur direkt utan de två lägst placerade lagen får spela kvala. Klart är Kungsörs IBK, som spelat klart, kommer sluta på plats tio och måste kvala sig kvar. Sedan gör tre lag upp om att undvika den andra kvalplatsen. Just nu är ställning:

Karlstad IBF Ungdom 15 poäng, -25
IFK Arboga IBK 14 poäng -21
--------------
Skälby IBK 13 poäng -40
Kungsörs IBK 11 poäng -48 (ingen mer match kvar)

Sista omgången spelas på lördag klockan 17:00. Karlstad Ungdom möter Sala Silverstaden IBK, Arboga ställs emot Västerås medan Skälby tar emot Munkfors hemma i Västerås.

Det sista värmländska laget, Munkfors IBK, har säkrat nytt kontrakt och ligger just nu på en femteplats i tabellen.

Herrar division 2

Tabellen haltar lite då de flesta av lagen har en match kvar men två lag har två matcher. De två är Karlstad IBF Ungdom och Skattkärrs IK och de möts ikväll, onsdag. Det blir inte heller vilken match som helst, utan om Karlstad Ungdom tar minst en poäng i matchen så säkrar de seriesegern och uppflyttning till division 1. Men om Skattkärr vinner hamnar de tre poäng bakom Karlstad Ungdom med en match kvar och kan då passera Karlstad Ungdom på målskillnad. Det kan även Karlskoga IBF göra, som för övrigt möter Karlstad Ungdom i sista matchen på söndag, men Karlskoga måste ta in 30 mål och Skattkärr måste ta in 31 mål. Så oavsett utgång av kvällens match så är Karlstad Ungdom klara favoriter att ta hem seriesegern.

I botten blev det under den gångna helgen klart att Åmåls IBK kommers sluta på plats tio i serien och därmed åker ner till division 3 till nästa säsong. För SK Örnen och Grums IBK väntar kvalspel för att hålla sig kvar i serien. Enda som ska fastställas under den sista omgången är vilket av lagen som slutar på plats åtta respektive nio. Just nu har båda lagen nio poäng och Grums har sju plusmål på Örnen.

Sista omgången spelas på söndag, 15 mars, klockan 17:00.

Herrar division 3

Dotteviks IF gick in i säsongen som stora favoriter och har inte gjort någon besviken. 16 matcher har de spelat och de har vunnit samtliga. Det innebär att trots att de står över sista omgången, redan säkrat seriesegern och återvänder till högsta distriktsserien sedan 2006/07.

Bakom Dottevik har Edebäck IBF och Kristinehamn säkrat de båda kvalplatserna till division 2. Känns det igen? Ja det borde det göra, för de båda lagen kvalade även till division 2 förra säsongen. Lagen möts även i sista omgången på fredag, 13 mars, i "förmatch" inför kvalet. Matchen kommer även avgöra vilket av laget som slutar tvåa respektive trea i tabellen.

I tabellens nedre del är det jämnt. Lag 9 åker ur serien med lag 7-8 kommer få kvala sig kvar. Sunne IBK ligger på plats sex med 13 poäng och efter dom finns Olsäters SK (11 p), Billingsfors IBK (10 p) och Arvika IBF U (10 p). Med andra ord just nu åker Arvika U ur serien medan Olsäter och Billingsfors får kvala sig kvar. 

Att gå igenom alla scenarion skulle ta upp för mycket text. Men eftersom Arvika U – Billingsfors möts i sista omgången så kan inte Sunne åka ur serien. Men i övrigt är så kan Olsäter, Billingsfors och Arvika U hamna på platser som innebär allt från säkrat nytt kontrakt, kvalspel och nedflyttning. I den sista omgångarna möter Billingsfors och Arvika U medan Olsäter möter Hultsberg/Björkås IBF och sedan möter Sunne Åmotfors IF på bortaplan. Dessa matcher spelas som sagt fredag 13 mars.

Herrar division 4 västra

Inför sista omgången, som spelas på lördag (14 mars) kl 17:00, är det två kamper som står i fokus. Den första är om det är BKI Sunnanå eller Dotteviks IF U som ska vinna serien respektive komma tvåa. Sunnanå har bäst utgångsläge de har 39 poäng och därmed två poäng mer än Dottevik U, dessutom har Sunnanå 29 plusmål mer.

I sista omgången möter Sunnanå tabellfyran Karlstad IBK på hemmaplan medan Dottevik U möter serietrean Hultsberg/Björkås IBF U i Arvika.

Den andra kampen är längst ner i tabellen där Mangskog SK ligger på plats nio med 16 poäng och -21 i målskillnad, medan Lekvattnets BK ligger sist på plats tio. De har också 16 poäng md men -26 i målskillnad. Detta innebär att just nu får Mangskog kvala sig kvar i serien medan Lekvattnet åker ner till division 4.

I sista omgången ställs Mangskog mot tabellåttan Åmåls IBK U på bortaplan samtidigt som Lekvattnet tar emot femteplacerade Lennartsfors på hemmaplan i Torsby.

Herrar division 4 östra

Med 15 vinster på 15 matcher och hela +199 i målskillnad har Deje IBF redan säkrat seriesegern och spelar nästa säsong i division 3. Det är första gången sedan 2010/11 som de spelar i herrarnas näst högsta distriktsserie.

Det är även klart att Hertzöga BK kommer sluta tvåa i serien och därmed får de kvala till division 3.

I botten är det inget lag som åker ur serien då det tionde laget saknas. Men laget som slutar nia kommer få kvala sig kvar. Just nu är det Lusasken IBK. De har sex poäng medan SK Örnen U har sju poäng. Sett till målskillnad har Lusasken -67 medan Örnen U har -105.

Lusasken har två matcher kvar, Karlskoga IBF U på bortaplan på fredag och sedan Hertzöga på söndag. Örnen U har en match och det är mot Edebäck U på söndag.

Gemensamma starttiden på söndag är 13:00.

Herrar division 5 västra

Kampen om seriesegern står mellan SK Sifhälla (31 poäng +30) och Olsäters SK U (28 poäng, +24). Passande nog möts lagen i sista omgången på lördag kl 13:00 i Deje Sprorthall B.

Bakom dom har Deje IBF U chans att ta sig förbi Olsäter U. Deje har idag 25 poäng och +7 i målskillnad. De behöver alltså vinna sin match mot Sunne IBK U samtidigt som Olsäter U förlorar och att de dessutom tar in 17 mål i målskillnad.

Ettan i serien flyttas upp till division 4 och tvåan i serien får kvala till samma serie. Men Olsäters SK U har tackat nej till uppflyttning och då gäller följande:

Om Olsäter U slutar på plats 1 i tabellen tillfaller direktplatsen till division 4 laget som slutar på plats 2. Men kvalplatsen till division 4 tillfaller det laget som slutar på plats i 3 i division 5 västra eller östra som tagit flest poäng.

Om Olsäter U slutar på plats 2 i tabellen tillfaller kvalplatsen till division 4 det laget som slutar på plats i 3 i division 5 västra eller östra som tagit flest poäng.

Detta innebär i praktiken att om Olsäter U slutar på plats 1 eller 2 i division 5 västra så kommer kvalplatsen tillfalla det laget som slutar på plats 3 i den östra serien. Detta eftersom laget på plats i 3 i den östra serien, Karlskoga FBC, har 33 poäng, medan ett lag som slutar på plats 3 i den västra serien som mest kan komma upp i 28 poäng.

Men som sagt det ovan nämnda gäller endast om Olsäter U slutar på plats 1 eller 2 i tabellen.

Herrar division 5 östra

I den östra herrfemman är det redan klart att Kristinehamns IBF U vinner serien och avancerar upp till division 4. Klart är det också att Storfors IBF kommer sluta tvåa och därmed får kvala upp till division 4.

Som nämndes i texten rörande den västra herrfemman så kan alltså laget som slutar på plats 3 i den östra serien få kvala upp till division 4 om det är så att Olsäter SK U slutar på plats 1 eller 2 i den västra. Och detta för att 3:an i den östra serien kommer sluta på mer poäng än 3:an i den västra.

Kampen om plats 3 i den östra serien står mellan Karlskoga FBC (33 poäng, +31) och IFK Heden (30 poäng, +32). I sista omgången möter Karlskoga Vargåna Ullerud IF på hemmaplan medan Heden ställs mot Degerfors IBK U hemma i Väse. De båda matcherna spelas klockan 19.45 på fredag, 13 mars.

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2020-03-11, kl 16:55